ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Pink Floyd πουλάνε τον κατάλογο τους στη Sony για 400 εκατομμύρια λίρες

O David Gilmour των Pink Floyd.

AP

Οι Pink Floyd έκλεισαν συμφωνία για την πώληση του μουσικού τους καταλόγου και των δικαιωμάτων τους στη Sony, με το ποσό να φτάνει τα 400 εκατομμύρια λίρες.

Το διάσημο συγκρότημα προστέθηκε στη λίστα των μεγάλων ονομάτων της ροκ που έχουν παραχωρήσει τα δικαιώματα του υλικού τους. Ανάμεσά τους είναι οι Bob Dylan, Neil Young, Sting, Bruce Springsteen, Rod Stewart, Queen, Stevie Nicks και Kiss.

Ο Bruce Springsteen, σε συνέντευξή του στο The Howard Stern Show το 2022, εξήγησε γιατί αποφάσισε να πουλήσει τα δικαιώματά του. «Έφτασα σε μια φάση της ζωής μου, στα 73 μου χρόνια, όπου είδα ότι η Columbia (Records) θα τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν απλώς θέμα σωστού χρόνου», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής, κανένα μέλος των Pink Floyd, όπως ο Roger Waters ή ο David Gilmour, δεν έχει κάνει κάποια δημόσια δήλωση σχετικά με την πώληση, η οποία πρωτοαναφέρθηκε από τους Financial Times. Ωστόσο, η συζήτηση γύρω από την πώληση διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Το 2022, φαινόταν πως ήταν κοντά στο να πουλήσουν τον κατάλογό τους, όταν μεγάλες εταιρείες όπως η Warner, η BMG και η Hipgnosis έδειξαν ενδιαφέρον. Παρ' όλα αυτά, μια δημόσια διαμάχη μεταξύ του Waters και του Gilmour απέτρεψε τη συμφωνία από το να οριστικοποιηθεί.

Λέγεται επίσης ότι τα σχόλια του Waters σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν συμβάλει στην καθυστέρηση της πώλησης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Gilmour εξέφρασε την επιθυμία του να ολοκληρώσει την πώληση των δικαιωμάτων της μουσικής των Pink Floyd, τονίζοντας πως αυτό θα του έδινε την ευκαιρία να κλείσει αυτό το κεφάλαιο της καριέρας του.

«Είναι ακόμα κάτι υπό συζήτηση», δήλωσε στο Rolling Stone. Παρά τις οικονομικές απολαβές, ο Gilmour ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο να απομακρυνθεί από τις εσωτερικές διαφωνίες του συγκροτήματος παρά να κερδίσει χρήματα.

«Το να μην έχω να παίρνω αποφάσεις και να μην μπλέκομαι σε διαφωνίες είναι ό,τι καλύτερο», εξήγησε. «Δεν με νοιάζει το οικονομικό κομμάτι, απλά θέλω να βγω από αυτόν τον βούρκο».

Ο Gilmour αναφέρθηκε και στον τρόπο που λειτουργούν οι Pink Floyd στις επιχειρηματικές τους αποφάσεις, λέγοντας πως υπάρχει ένα «σύστημα βέτο», όπου ακόμη κι αν τρία μέλη συμφωνούν, ένα μπορεί να εμποδίσει την απόφαση.

Με την επίτευξη της συμφωνίας πώλησης, ο Gilmour δεν χρειάζεται πλέον να ασχολείται με τους πρώην συνεργάτες του σε επαγγελματικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης