ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας επιστρέφει ιθαγενή μανδύα στη Βραζιλία ύστερα από 300 χρόνια

Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας επιστρέφει ιθαγενή μανδύα στη Βραζιλία ύστερα από 300 χρόνια

Ο μανδύας στο Εθνικό Μουσείο Βραζιλίας. 

Ricardo Stuckert / Presidency of Brazil

Ύστερα από περισσότερα από 300 χρόνια που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ένας ιερός μανδύας που ανήκει στους ιθαγενείς Tupinamba της Βραζιλίας επιστράφηκε επιτέλους στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.

Ο μανδύας, κατασκευασμένος από περίπου 4000 ζωηρά κόκκινα φτερά από το κόκκινο πουλί ibis, έχει μήκος σχεδόν δύο μέτρα και έχει μεγάλη ιστορική σημασία για τον αυτόχθονα πληθυσμό της Βραζιλίας.

Αρχικά, ο μανδύας είχε κλαπεί από τη φυλή κατά την περίοδο της πορτογαλικής αποικιοκρατίας στη Βραζιλία. Στρατοί από την Πορτογαλία έφτασαν για πρώτη φορά στο έθνος της Νότιας Αμερικής το 1500, όπου παρέμειναν για περισσότερα από 300 χρόνια. Πιστεύεται ότι οι Ολλανδοί εισβολείς έκλεψαν τον μανδύα Tupinamba γύρω στο 1644, και εκτίθεται στους επισκέπτες στην Κοπεγχάγη από το 1689. Αυτό ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα, όταν ο μανδύας επέστρεψε στο νέο του σπίτι στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Τα αποκαλυπτήρια του μανδύα συνοδεύτηκαν από μια τελετή στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, καθώς και μελών της φυλής Tupinamba και άλλων ιθαγενών ηγετών στη Βραζιλία.

Η Sônia Guajajara, υπουργός για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, δήλωσε στην τελετή στις 24: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εποχή που η ιστορία αναθεωρείται. Βλέπω την επιστροφή του μανδύα ως την αρχή μιας διαδικασίας που έχει τα πάντα για να δημιουργήσει πρωτόκολλα για πρόσβαση σε αμέτρητα ιερά κομμάτια για εμάς, τους ιθαγενείς, τόσο εντός όσο και εκτός Βραζιλίας».

Εν τω μεταξύ, ο Anápuàka Tupinambá, εκπρόσωπος του λαού Tupinamba στη Βραζιλία – ο οποίος κάποτε είχε πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο άτομα – είπε στην The Art Newspaper, «Για εμάς, τους ανθρώπους Tupinamba από όλη τη Βραζιλία, αντιπροσωπεύει μια επιστροφή. στον πολιτισμό μας, αποκατάσταση της οριοθέτησης της επικράτειάς μας, όχι μόνο φυσικής αλλά και πολιτιστικής».

Αν και η επιστροφή του ιερού μανδύα είναι αναμφίβολα μια αιτία γιορτής για τους ιθαγενείς της Βραζιλίας, το νέο του σπίτι στο Εθνικό Μουσείο εξακολουθεί να είναι η αιτία ορισμένων αντιπαραθέσεων. Τοποθετημένος πίσω από γυαλί σε άλλο μουσείο, ο μανδύας δεν βρίσκεται ακόμα τεχνικά στα χέρια των αρχικών του ιδιοκτητών. «Θα έπρεπε να είχε πάει κατευθείαν στο Ilheus της Bahia μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πολιτιστικού κέντρου αυτόχθονων», υποστήριξε ο Tupinamba.

Ο Πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva επιβεβαίωσε επίσης ότι το Εθνικό μουσείο θα πρέπει να θεωρείται μόνο ως προσωρινό σπίτι για τον μανδύα μέχρι να μεταφερθεί σε μια τοποθεσία που αρμόζει περισσότερο στη σημασία του για τη φυλή των ιθαγενών.