ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σπίτι του Άγγλου ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ στο Σάσεξ γίνεται μουσείο

Το σπίτι του Άγγλου ποιητή Ουίλιαμ Μπλέικ στο Σάσεξ γίνεται μουσείο
ΑΠΕ-ΜΠΕ

To εξοχικό σπίτι στο οποίο έζησε κάποτε ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές, ο Ουίλιαμ Μπλέικ στο δυτικό Σάσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένα βήμα πιο κοντά να μετατραπεί σε μουσείο.

O Μπλέικ ήταν επίσης ζωγράφος και χαράκτης κατά τη ρομαντική εποχή.

Αν και ως επί το πλείστον δεν είχε αναγνωριστεί το συγγραφικό του έργο κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπλέικ συνδέθηκε με μερικούς από τους κορυφαίους ριζοσπάστες στοχαστές της εποχής του, μεταξύ των οποίων ο Τόμας Πέιν και η Μαίρη Γουόλστονκραφτ.

Ο πολύπλευρος καλλιτέχνης έζησε στο σπίτι το οποίο βρίσκεται στο χωριό Φέλφαμ με τη σύζυγό του Κάθριν Μπούτσερ, για τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιούργησε μια σειρά από αξιόλογα έργα, όπως το διάσημο έργο «Jerusalem», που υιοθετήθηκε ανεπίσημα ως ο βρετανικός εθνικός ύμνος το 2014, κατά τη διάρκεια των αγώνων Commonwealth στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με την Sunday Telegraph, το ακίνητο το οποίο το 2015, αγοράστηκε από το Blake Cottage Trust, έχει υποστεί σοβαρές φθορές από το χρόνο και σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

«Σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε ένα κέντρο έμπνευσης που να γιορτάζει όλες τις μορφές τέχνης και να ενθαρρύνει με την σκέψη του, όλους τους μαθητές και τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν περισσότερα κίνητρα», δήλωσε στην Art Newspaper ο πρόεδρος του Blake Cottage Trust, Ντουγκ Νίκολς. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης να ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια λίρες.