ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Johann Sebastian... Bark: Ο άνθρωπος που μετατρέπει τα δέντρα σε μουσική

Johann Sebastian... Bark: Ο άνθρωπος που μετατρέπει τα δέντρα σε μουσική

Το ειδικό πικάπ που χρησιμοποιεί ο Barthomoläus Traubeck.

Barthomoläus Traubeck

Μια συλλογή από επτά κομμάτια πιάνου που δημιουργήθηκαν από τα «νερά» διαφορετικών αυστριακών δακτυλίων δέντρων.

Το άλμπουμ μετέτρεψε τα δέντρα σε συνθέτες. Ωστόσο, η διαδικασία του Barthomoläus Traubeck δεν ήταν τόσο απλή όσο το να κόψεις ένα δέντρο και να το μετατρέψεις σε δίσκο.

Αντίθετα, δημιούργησε ένα πικάπ για να συλλέγει πληροφορίες από τους δακτυλίους των δέντρων, όπως ηλικία και πάχος, και να τις μετατρέπει σε μουσική. Χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη κάμερα υψηλής ταχύτητας τοποθετημένη στο βραχίονα ενός πικάπ για να διαβάζει τα δαχτυλίδια και τα σχέδια σε έναν εγκάρσιο δίσκο από ξύλο.

Η διαδικασία εξηγείται περαιτέρω από τον ίδιο τον Barthomoläus Traubeck.

«Η βάση για τη μουσική βρίσκεται σίγουρα στο καθορισμένο σύνολο κανόνων προγραμματισμού και εγκατάστασης υλικού», σημειώνει, «Αλλά τα δεδομένα που λαμβάνονται από κάθε δέντρο ερμηνεύουν αυτό το σύνολο κανόνων πολύ διαφορετικά».

Το αποτέλεσμα αυτού του τεχνολογικού πειραματισμού ήταν μια περίεργη συλλογή ήχων. Κάθε κομμάτι αποτελείται εξ ολοκλήρου από συγχορδίες πιάνου —πολλές εντυπωσιακές και ασυμβίβαστες—αλλά κάθε σύνθεση περιέχει μια διαφορετική προσωπικότητα, ένα διαφορετικό συναίσθημα και ένα διαφορετικό δέντρο που μας «μιλάει» μέσω του ήχου.

Το έργο συνδυάζει τη δημιουργία μουσικής με τον φυσικό κόσμο, φέρνοντας τα δέντρα - τα ίδια τα πράγματα που συντηρούν τη ζωή μας - στη διαδικασία σύνθεσης. Είναι ένα εντυπωσιακό τεχνικό επίτευγμα εκ μέρους του Traubeck να δημιουργήσει ένα πικάπ που μπορεί να μετατρέψει τους κορμούς δέντρων σε πιάνα, αλλά είναι επίσης ένα κατόρθωμα στην καινοτομία.

Φυσικά, υπάρχουν στοιχεία της φύσης σε άλλες, πιο κοινές μεθόδους σύνθεσης τραγουδιών - ξύλινα όργανα και δειγματικούς ήχους. Ωστόσο, λίγοι καλλιτέχνες έχουν ενσωματώσει τον φυσικό κόσμο στη διαδικασία σύνθεσης τους τόσο άμεσα, παρά τη στενή μας σχέση με τη φύση.

Αν είστε περίεργοι να ακούσετε τις συνθέσεις που παράγονται από αυτούς τους δακτυλίους δέντρων, μην τρέξετε στον κήπο σας με ένα πριόνι και καταστρέψετε το πικάπ σας με μια πλάκα κορμού δέντρου. Δυστυχώς, δεν είναι όλα τα πικάπ τόσο προηγμένα τεχνολογικά όσο η δημιουργία του Traubeck.. Ευτυχώς, ο Traubeck κυκλοφόρησε τις συνθέσεις του για να τις ακούσει ο κόσμος.