ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η παράξενη αποκάλυψη του Σέρτζιο Λεόνε για τον Κλιντ Ίστγουντ

Σκηνή από την ταινία «Για μια χούφτα δολάρια».

YouTube

Σε συνέντευξη του ο διάσημος ιταλός σκηνοθέτης μίλησε για τον Κλιντ Ίστγουντ αποκαλύπτωντας δεδομένα που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Κλιντ Ίστγουντ έγινε σταρ του κινηματογράφου όταν έπαιξε έναν κυνηγό επικυρηγμένων στο πρώτο σπαγγέτι γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, «Για μια χούφτα δολάρια». Σε συνέντευξή του το 1977 στο BBC, ο Ιταλός σκηνοθέτης ομολόγησε ότι «ήθελε πολύ» έναν άλλο ηθοποιό για τον εμβληματικό πλέον ρόλο και όχι τον Ίστγουντ.

Ένας άντρας ντυμένος με σκονισμένο πόντσο και καπέλο με φαρδύ γείσο περνάει μέσα από έναν άδειο δρόμο σε μια έρημη πόλη. «Ετοιμάστε τρία φέρετρα», δίνει οδηγίες σε κάποιον, πριν αντιμετωπίσει τους άντρες που τον ενοχλούσαν. «Λάθος μου», προσθέτει, αφού πυροβόλησε τους κακοποιούς. «Τέσσερα φέρετρα». Αυτή είναι μια από τις σκηνές που καθόρισαν το είδος του spaghetti western που ανέστησε ο Κλιντ Ίστγουντ στο A Fistful of Dollars (1964), αλλάζοντας την ιστορία του κινηματογράφου μια για πάντα.

Σε μια συνέντευξη του 1977 με τον δημοσιογράφο του BBC, Iain Johnstone, ο Ίστγουντ εμφανίζεται σε ένα πολύ διαφορετικό σκηνικό, με μια πιο ήπια συμπεριφορά. Φιλόξενος και γοητευτικός, ο ηθοποιός μοιάζει ελάχιστα με τον σκληραγωγημένο πρωταγωνιστή του γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.

Στην αρχή, θυμάται ο Ίστγουντ, «δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα» να συμμετάσχει στην χαμηλού προϋπολογισμού ευρωπαϊκή ταινία. Δεν ήταν ξένος με τα γουέστερν, καθώς εκείνη την εποχή πρωταγωνιστούσε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά Rawhide, η οποία είχε μια πολύ πιο παραδοσιακή, αμερικανική προσέγγιση του είδους. «Μου άρεσε το [A Fistful of Dollars], και ένιωσα ότι ίσως μια ευρωπαϊκή προσέγγιση θα έδινε στη Δυτική νέα γεύση».

Όσο τέλειο θα θεωρούσαν πολλοί το casting του Ίστγουντ, ο Λεόνε είχε αρχικά στο μυαλό του τον James Coburn (The Great Escape, The Magnificent Seven). «Ήθελα πολύ τον Τζέιμς Κόμπερν, αλλά ήταν πολύ ακριβός», είπε ο Ιταλός σκηνοθέτης στο BBC.

Εκείνη την εποχή, ο Ίστγουντ ήταν η πιο προσιτή επιλογή, με κόστος περίπου 15.000 $ (152.000 $ ή 116.000 £ το 2024) σε σύγκριση με τον Coburn με περίπου 25.000 $ (254.000 $ ή 193.000 £ το 2024).

«Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στον Κλιντ ήταν ο νωθρός τρόπος μετακίνησης του. Μου φάνηκε ότι ο Κλιντ έμοιαζε πολύ με γάτα.» είπε ο Λεόνε στο BBC.

Τα μπλοκμπάστερ έπη που βασίλευαν κατά τη διάρκεια της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ άρχισαν να μειώνονται σε δημοτικότητα τη δεκαετία του 1960. Ο Λεόνε, ο οποίος τότε ήταν γνωστός για τη σκηνοθεσία χαμηλού προϋπολογισμού ιταλικών σειρών, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γουέστερν των ΗΠΑ.

Το αποτέλεσμα ήταν το A Fistful of Dollars (κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ιταλία ως Per un pugno di dollari), το οποίο δεν έμοιαζε με τους προκατόχους του στο είδος.

Βασισμένo στο παραμύθι για τους σαμουράι Yojimbo του Akira Kurosawa, η ταινία επικεντρώθηκε στον ηθικά ύποπτο "Joe" του Ίστγουντ, που αργότερα διαμορφώθηκε ως ο «άνθρωπος χωρίς όνομα», ο οποίος υποκινεί έναν πόλεμο συμμοριών στη μεξικανική πόλη San Miguel για να βγάλει χρήματα.

To «Για μια χούφτα δολάρια» άφησε την δική του εποχή στο σινεμά και μέχρι σήμερα το είδος του γουέστερν ακόμη παίρνει στοιχεία από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης