ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης που αντί για γκράφιτι...διορθώνει πεζοδρόμια

Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης που αντί για γκράφιτι...διορθώνει πεζοδρόμια

O Ememem κρατάει ένα από τα κομμάτια μωσαϊκού με το οποίο δουλεύει.

Ememem

Η γαλλική απάντηση στον Banksy με το ψευδώνυμο Ememem.

Ο καινοτόμος καλλιτέχνης του δρόμου, το όνομα του οποίου φαίνεται να παρωδεί αυτό του Αμερικανού ράπερ Eminem, είναι ειδικός στην μυστικότητα. Εντοπίζει σκιές στους δρόμους τη νύχτα για να πραγματοποιήσει καλλιτεχνικούς θριάμβους που εμπνέουν τους πεζούς το επόμενο πρωί καθώς πηγαίνουν στη δουλειά. Αντί να χρησιμοποιεί ένα κουτί βαφής με σπρέι, η Ememem ειδικεύεται στα μωσαϊκά.

Πολλοί που σκοντάφτουν ή τρέφουν μια τάση για μωσαϊκά θα εκτιμήσουν τη δουλειά του σίγουρα.

Όπως μας έμαθε ο Βρετανός καλλιτέχνης γκράφιτι Banksy (και πολλοί άλλοι φυσικά) στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σχημάτισε την ομάδα DryBreadZ Crew (DBZ) στο Μπρίστολ, μερικές φορές αξίζει να κοιτάς την τέχνη του δρόμου περισσότερο από εκείνη των εμπορευματοποιημένων γκαλερί. Το πρώιμο έργο του Banksy ήταν παράνομο, εξ ου και η ανωνυμία. Ωστόσο, η πολιτική τέχνη του δρόμου έγινε θρυλική με την πάροδο του χρόνου, ενισχυμένη από την απρόσωπη λειτουργία της. Πλέον όλα τα έργα τουι Banksy προστατεύονται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πωλούνται για εκατομμύρια και γίνονται πολιτιστικά ορόσημα.

Ο Banksy δεν ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που ευημερούσε μέσω της δωρεάν αυτοπροβολής στην αστική δημόσια σφαίρα. Ο αείμνηστος Αμερικανός καλλιτέχνης Keith Haring ξεκίνησε την καριέρα του ως καλλιτέχνης γκράφιτι στη Νέα Υόρκη. Οι κρίσιμες διαφορές που έκαναν τον Banksy να ξεχωρίσει από το πλήθος ήταν η ανωνυμία του και τα εμπνευσμένα κοινωνικοπολιτικά του θέματα. Ενώ η Γαλλία έχει πολλά πολιτικά ζητήματα που αξίζει να σχολιαστούν, ο Ememem στοχεύει μόνο ένα θέμα: τη συντήρηση των δρόμων.

Περπατήσατε ποτέ στη γειτονιά σας και νιώσατε αυτό το κύμα ζεστού αίματος να φτάνει στο πρόσωπο σας όταν σκοντάφτετε σε μια λακκούβα ή σε κάποια ραγισμένη πλάκα λιθόστρωτου; Αν ναι, ο Ememem μπορεί να είναι απλώς ο υπερήρωας σας. Αυτός ο ανώνυμος «ευεργέτης» χρησιμοποιεί την τέχνη των ψηφιδωτών για να διορθώσει το δρόμο, να φωτίσει την πόλη και να κουνήσει έμμεσα το δάχτυλο στο προσωπικό του δήμου που τεμπελιάζει ή αδιαφορεί.

Μιλώντας για την καινοτόμο χρήση του στα μωσαϊκά το 2021, ο Ememem αποκάλεσε το μοναδικό έργο ως "flacking". Η λέξη είναι ένα παιχνίδι με τη γαλλική λέξη flaque, που σημαίνει λακκούβα ή μπάλωμα. Εκεί που άλλοι χρωματίζουν τοίχους εκείνος μπαλώνει τα ενοχλητικά σπασμένα σημεία στα πεζοδρόμια της πόλης. Ο Ememem κάνει τις απαραίτητες επισκευές με κεραμικά, ξύλο ή πίσσα.

«Είμαι απλώς ένας ποιητής του πεζοδρομίου, ένας γιος της πίσσας», είπε. «Το έργο μου είναι η ιστορία της πόλης, όπου τα λιθόστρωτα έχουν πλέον εκτοπιστεί».

Σε αντίθεση με το γκράφιτι, το οποίο μπορεί να είναι ενοχλητικό στο μάτι πολλές φορές, το έργο του Ememem κέρδισε αμέσως ομόφωνη δημοτικότητα. Μετά από τις πρώτες του παράνομες προσπάθειες στους δρόμους της γενέτειράς του της Λυών, οι αρχές της πόλης του ανέθεσαν να εργαστεί σε πολλά επίσημα έργα τέχνης σε περιοχές αστικής παραμέλησης.

Το έργο του Ememem ξεφεύγει πλέον πολύ πέρα ​​από τα όρια της πόλης της Λυών, με έργα του να βρίσκονται στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Παρίσι και το Μιλάνο. Με έναν ολόκληρο κόσμο από δρόμους χαλασμένους εκεί έξω, η αποστολή του απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί. Σίγουρα χρειαζόμαστε κι εμείς έναν Ememem στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα...