Συνελήφθη Ισπανός για απόπειρα πώλησης πλαστού πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ανανεώθηκε:
Ένας Ισπανός συνελήφθη στη Μαδρίτη μετά από απόπειρα πώλησης πλαστού πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Ενώ οι πίνακες και τα έργα τέχνης αντιγράφονται συνεχώς και πωλούνται παγκοσμίως ως εκτυπώσεις ή αντίγραφα, αυτή η απόπειρα πώλησης παραλίγο να κοστίσει πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, καθώς οι απατεώνες πίσω από τη παραλιγο πώληση ισχυρίστηκαν ότι ο πίνακας ήταν αυθεντικός.
Το εν λόγω έργο τέχνης υποτίθεται ότι ήταν ένα κομμάτι του ντα Βίντσι. Ωστόσο, ιστορικοί τέχνης και ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν ισχύει. «Η έκθεση των ειδικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο ήταν ένα αντίγραφο των πορτρέτων που φτιάχτηκαν γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα και στις αρχές του 16ου αιώνα», ανέφεραν οι ισπανικές αρχές σε ανακοίνωσή τους.
Αν και ο πίνακας μπορεί να είναι παλιός, οι αρχές πιστεύουν ότι σίγουρα δεν χρονολογείται από το 1400 ή το 1500 όταν ο Ντα Βίντσι ήταν εν ενεργεία. «Ο πίνακας πιθανότατα ζωγραφίστηκε, με δόλια πρόθεση, στις αρχές του 20ου αιώνα», ανέφερε η δήλωση. «Ως εκ τούτου, η αξία του κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ (3.200 και 5.400 δολάρια) και ο πίνακας μπορεί κατηγορηματικά να αποκλειστεί ως έργο του Λεονάρντο ή οποιουδήποτε άλλου Ιταλού καλλιτέχνη της εποχής».
Η απόπειρα πώλησης έγινε με ξεκάθαρα ψευδή προσχήματα καθώς οι εμπλεκόμενοι υποστήριζαν πως ήταν αυθεντικό έργο του διάσημου ζωγράφου.
Ένα ληγμένο έγγραφο ενθάρρυνε την υποψία από τους Γάλλους τελωνειακούς πράκτορες. Αυτή η σύλληψη έρχεται δύο χρόνια αφότου αυτοί οι πράκτορες στο Modane, κοντά στα ιταλικά σύνορα, κατάσχεσαν για πρώτη φορά το έργο τέχνης. Ένας άνδρας τους είχε παρουσιάσει ληγμένη άδεια εξαγωγής με αποτέλεσμα οι πράκτορες να τον ανακρίνουν περαιτέρω.
Οι αρχές χάλασαν το σχέδιό του πλαστογράφου να κατευθυνθεί στο Μιλάνο για να πουλήσει το ψεύτικο έργο τέχνης για περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό προκάλεσε μια κλήση στην ισπανική Policía Nacional το 2022. Μετά την ανάκτηση του έργου τέχνης, ξεκίνησε η έρευνα για την προέλευση και τη δημιουργία του με τη βοήθεια του Museo Nacional del Prado στη Μαδρίτη, οι οποίοι ανέλυσαν το έργο, βρίσκοντας την αρχική ιστορία δημιουργίας του.
Μόλις οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για αυθεντικό Da Vinci, ο άνδρας κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο και συνελήφθη. Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πού έχει καταλήξει ο ψεύτικος πίνακας, αλλά ευτυχώς δεν έχει καταλήξει στα χέρια ενός αγοραστή που θα έδινε 1,3 εκατομμύριο ευρώ για ένα πλαστό έργο στον τοίχο του.