ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το έργο τέχνης που ενέπνευσε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Το έργο τέχνης που ενέπνευσε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, 2024.

The Olympic Games/X

Κατά τη διάρκεια της τελετής στις 26 Ιουλίου, ένα καστ από αμφιλεγόμενους ερμηνευτές εμφανίστηκαν σε αυτό που πολλοί πίστευαν ότι ήταν μια παρωδία του Μυστικού Δείπνου του Λέοναρντ Ντα Βίντσι. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ένα τέτοιο θέαμα προκάλεσε σημαντική αντίδραση, με πολλούς σχολιαστές και πολιτικούς να εκφράζουν την αποστροφή τους.

Πολλοί άνθρωποι ζήτησαν μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ως αποτέλεσμα της υποτιθέμενης σκηνής του Μυστικού Δείπνου. Ωστόσο, οι διοργανωτές της τελετής αποκάλυψαν ότι η σκηνή δεν είχε καμία σχέση με τον διάσημο πίνακα του Ντα Βίντσι.

Bijlert_-_Le_Festin_des_dieux_-_09-530998.jpg

Ο πίνακας του Jan Van Biljert, Le Festin des Dieux (The Feast of the Gods).

Wikipedia/Stéphane Maréchalle

Στην πραγματικότητα, η σκηνή πήρε το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσής της από τον πίνακα του Jan Van Biljert Le Festin des Dieux (Η Γιορτή των Θεών). Το έργο του 17ου αιώνα, το οποίο σήμερα στεγάζεται στο Musée Magnin στη Γαλλία, απεικονίζει τον γάμο των ελληνικών μυθολογικών μορφών Θέτιδας και Πηλέα. Αν και και οι δύο πίνακες απεικονίζουν ανθρώπους μαζεμένους γύρω από ένα τραπέζι, το Le Festin des Dieux δεν έχει καμία σχέση με τον Ιησού Χριστό.

Βλέποντας τον πίνακα του Biljert, είναι σαφές ότι η τελετή έναρξης δεν ήταν εμπνευσμένη από τον Μυστικό Δείπνο. Στην πραγματικότητα, ο σκηνοθέτης, Thomas Jolly, είπε στο BFM TV στη Γαλλία, «Νόμιζα ότι ήταν αρκετά ξεκάθαρο. Ο Διόνυσος φτάνει στο τραπέζι… Γιατί είναι εκεί; Γιατί είναι ο θεός του γλεντιού, του κρασιού και ο πατέρας της Σεκουάνα, της θεάς του ποταμού Σηκουάνα».

Η έμπνευση από την ελληνική μυθολογία δεν ήταν αρκετά σαφής για ορισμένους θεατές, καθώς η διαμάχη επισκίασε σε μεγάλο βαθμό το υπόλοιπο της τελετής έναρξης. Τις ημέρες μετά την εκδήλωση, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αναγκάστηκαν να απολογηθούν για τη σκηνή, παρόλο που δεν είχε καμία σχέση με τον Χριστιανισμό ή τον Μυστικό Δείπνο.

Με πληροφορίες από: The real painting that inspired controversial scene during Olympics opening ceremony