ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πορτρέτο του Ερρίκου VIII ανακαλύφθηκε μετά από ανάρτηση στο X

Πορτρέτο του Ερρίκου VIII ανακαλύφθηκε μετά από ανάρτηση στο X

Πορτρέτο του Ερρίκου VIII από τον Joos van Cleve, περ. 1531.

Wikipedia

Ο ιστορικός τέχνης Adam Busiakiewicz παρατήρησε το χαμένο πορτρέτο στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε από το Warwickshire Lieutenancy.

Ένα διάσημο πορτρέτο του βασιλιά Ερρίκου VIII, που θεωρείται από καιρό χαμένο, βρέθηκε αφού ένας ιστορικός τέχνης το εντόπισε στο φόντο μιας φωτογραφίας που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εν λόγω πίνακας ήταν κάποτε μέρος ενός διάσημου σετ 22 πορτρέτων που παραγγέλθηκε τη δεκαετία του 1590 από τον κατασκευαστή ταπισερί Ralph Sheldon. Το πορτρέτο ήταν αρχικά κρεμασμένο στο Weston House, το σπίτι του Sheldon's Warwickshire, αλλά μόλις μια χούφτα πίνακες από τη συλλογή σώζονται σήμερα.

Ο ιστορικός τέχνης Adam Busiakiewicz, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος για τον διάσημο οίκο δημοπρασιών Sotheby's, εντόπισε τον πίνακα στο φόντο μιας φωτογραφίας που δημοσιεύτηκε από το Warwickshire Lieutenancy στο X στις 4 Ιουλίου. Ο λογαριασμός είχε κοινοποιήσει μια φωτογραφία μιας δεξίωσης στο Shire Hall και το πορτρέτο είναι σχεδόν ορατό στο βάθος.

Ο Busiakiewicz εξήγησε ότι η χαρακτηριστική τοξωτή κορυφή του πορτρέτου είναι συγκεκριμένη για τους άλλους πίνακες του σετ του Sheldon και είναι πανομοιότυπη με τα πλαίσια άλλων σωζόμενων πινάκων από το σετ. Επιπλέον, αυτή η συγκεκριμένη σύνθεση του βασιλιά Henry παρουσιάζεται σε ένα χαρακτικό της Long Gallery στο Weston Hall από τον αρχαιολόγο Henry Shaw.

Άλλοι σωζόμενοι πίνακες από το σετ κρέμονται στην National Portrait Gallery, στο Λονδίνο, στο Eton College και στο Knebworth House.

Μόλις ο ιστορικός ειδοποίησε τις τοπικές αρχές για τις υποψίες του, το συμβούλιο της κομητείας Warwickshire τον κάλεσε να ρίξει μια ματιά.

Από την ανακάλυψη, το πορτρέτο έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Συλλογών Μουσείων του Συμβουλίου για περαιτέρω έρευνα.

Ο κ. Busiakiewicz είπε, ενώ δεν μπορούσε να δώσει ακριβή αξία για τον πίνακα, γνώριζε ότι άλλα κομμάτια του Sheldon είχαν πουληθεί για περίπου 200.000 λίρες.

Το σετ με 22 πίνακες του Sheldon πουλήθηκε σε δημοπρασία και η πλειονότητά τους εξακολουθούν να αγνοούνται σήμερα. Αυτή τη στιγμή η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί τι συνέβη στο πορτρέτο του Ερρίκου VIII και πώς έφτασε στο Shire Hall.

Ο Busiakiewicz είπε: «Αυτό το πορτρέτο του Ερρίκου VIII είναι ένας αξιοσημείωτος πίνακας των Tudor ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους βασιλιάδες της Αγγλίας. «Από τότε που οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Κάστρου Γουόργουικ πούλησαν ένα υπέροχο πορτρέτο του Ερρίκου VIII από το κάστρο το 2015, ο Γουόργουικ χρειαζόταν μια σημαντική εικόνα αυτού του Βασιλιά για να σταθεί στη θέση του», ανέφερε το Coventry Live.

«Είναι υπέροχο που ανακαλύφθηκε εκ νέου ένα χαμένο πορτρέτο από το 1500, ειδικά ένα που ανατέθηκε και παρουσιάστηκε σε ένα σπίτι στο Warwickshire. μια πραγματικά σημαντική προσθήκη στην ήδη πλούσια ιστορία της πόλης».