ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ήταν το αγαπημένο φαγητό του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Σε αυτήν τη φωτογραφία αρχείου της 21ης ​​Αυγούστου 1950, ο μυθιστοριογράφος Έρνεστ Χέμινγουεϊ είναι στο εξοχικό του σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο ντε Πάουλα κοντά στην Αβάνα της Κούβας. 

AP1950

«Φάγαμε καλά και φτηνά, ήπιαμε καλά και φτηνά και κοιμηθήκαμε καλά και ζεστά μαζί και αγαπούσαμε ο ένας τον άλλον», έγραψε κάποτε ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο A Moveable Feast.

Οι απολαύσεις του ήταν απλές στα πιο ευτυχισμένα του χρόνια. Καθώς τριγυρνούσε στο Παρίσι ​​ως νέος συγγραφέας πριν από την ανακάλυψη του, το μόνο πράγμα που είχε στο μυαλό του ήταν η τέχνη, η αγάπη και το να μαζέψει αρκετά χρήματα για να κεράσει τον εαυτό του κάτι νόστιμο. Ενώ πιο συχνά συνδέεται με το ποτό, ο συγγραφέας αγαπούσε το φαγητό εξίσου πολύ.

Στα τελευταία του χρόνια, είχε βρεθεί στην Αβάνα να πίνει το «Hemingway Daiquiri», το δικό του κοκτέιλ από ρούμι, χυμό λάιμ, κεράσια μαρασκίνο και χυμό γκρέιπφρουτ. Καθώς χτίστηκε η επιτυχία του, από φτηνά γεύματα στο Παρίσι o Χέμινγουεϊ πέρασε σε απολαυστικά, πολυτελή δείπνα με ριζότο ψαριών και ραγκού αστακού στη Βενετία ή στρείδια Marennes-Oléron συνοδευόμενα με ένα κουβανέζικο πούρο.

Κατά τη διάρκεια των φτωχότερων χρόνων του, όπως αποτυπώθηκε όμορφα στα απομνημονεύματά του A Moveable Feast, περπατούσε με τα πόδια από το διαμέρισμά του στη rue du Cardinal Lemoine 74 γύρω από την αριστερή όχθη του Παρισιού μέχρι τις διάφορες καφετέριες ή το γραφείο του. Κοιτούσε στα παράθυρα των αρτοποιείων ή των εστιατορίων, μετρώντας τα νομίσματά του. «Η πείνα είναι καλή πειθαρχία», είπε, χρησιμοποιώντας τη σκέψη ενός πολυτελούς γεύματος ως κίνητρο για να επιστρέψει στη δουλειά, να κερδίσει περισσότερα και να μαζέψει χρήματα για να μπορέσει να ζήσει καλά. Όταν το έκανε, οι περιγραφές του για τα γεύματά του ήταν εξίσου όμορφες με οποιοδήποτε άλλο κομμάτι πεζογραφίας που έγραψε.

Σαφώς, ο συγγραφέας έβλεπε το φαγητό ως μια από τις πιο αγνές χαρές στη ζωή. Ακριβώς όπως η τέχνη, η μουσική ή ένα καλό βιβλίο, έβλεπε το φαγητό ως μια εμπνευσμένη εμπειρία, που έγινε ακόμα πιο μαγική μέσα από διαφορετικούς πολιτισμούς, κοινωνικές τελετουργίες ή απλώς καλή συζήτηση. Είτε επρόκειτο για ένα φτηνό γεύμα με τη σύζυγό του είτε για ένα μακρύ, πολυτελές μεσημεριανό γεύμα με ανθρώπους όπως ο Φ. Σκοτ ​​Φιτζέραλντ, ο Έζρα Πάουντ, ο Τζέιμς Τζόις ή οποιοσδήποτε από τους άλλους μοντερνιστές συνομηλίκους του.

Ίσως γι' αυτό φαίνεται να υπάρχει κάτι τόσο ποιητικό στο αγαπημένο γεύμα του Χέμινγουεϊ και στο γεγονός ότι αποφάσισε ότι θα ήταν το τελευταίο του. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, ακόμη και στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο συγγραφέας επεξεργαζόταν ακόμα με εμμονή το υλικό που θα αποτελούσε το A Moveable Feast, στοχαζόμενος εκείνα τα πρώτα χρόνια και τα γεύματα που έτρωγε. Είχε πολλά στο μυαλό του καθώς οι ανησυχίες για τη δουλειά του, τα οικονομικά του, ακόμη και η παράνοια ότι τον παρακολουθούσε η κυβέρνηση, εξελίχθηκε σε σοβαρή ψυχική ασθένεια. Όμως μέσα από όλα αυτά, έμεινε συγκεντρωμένος στο κείμενο, θυμούμενος απλές εποχές και απλά γεύματα.

Τελικά, εισήχθη σε ψυχιατρείο για να προσπαθήσει να αναρρώσει. Μετά την αποφυλάκισή του, ήθελε ένα πράγμα. Στο εστιατόριο Christiania του Michel στο Ketchum του Αϊντάχο, παρήγγειλε το αγαπημένο του: μια απλή μπριζόλα Νέας Υόρκης με ψητή πατάτα, σαλάτα Caesar και ένα ποτήρι Μπορντό. Ήθελε να κάθεται στο τραπέζι που καθόταν πάντα για να το φάει και ήθελε να το απολαμβάνει σιγά σιγά ενώ μιλούσε με τη γυναίκα του.

Μέρες αργότερα, τον Ιούλιο του 1961, ο Χέμινγουεϊ αυτοπυροβολήθηκε. Ένα θλιβερό τέλος στη ζωή ενός από τους σύγχρονους σπουδαίους της λογοτεχνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης