ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φέι Ντάναγουέϊ: Γιατί αξίζει να δεις το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή μιας γνήσιας ντίβας

Φέι Ντάναγουέϊ: Γιατί αξίζει να δεις το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή μιας γνήσιας ντίβας

Η Faye Dunaway φτάνει στα Όσκαρ στις 26 Φεβρουαρίου 2017 στο Λος Άντζελες. 

AP

Λίγα αστέρια έλαμψαν πιο λαμπερά από την Faye Dunaway στην κορυφή της καριέρας της, που τονίστηκε από μια δεκαετία που ξεκίνησε με το «Bonnie and Clyde» – το οποίο βοήθησε να ξεκινήσει μια νέα εποχή πιο δυναμικών και φιλόδοξων ταινιών – ακολουθούμενη από το «The Thomas Crown Affair », «Chinatown» (που πρόσφατα γιόρτασε την 50η επέτειό του), «Three Days of the Condor» και τον βραβευμένο με Όσκαρ ρόλο της στη σκοτεινή σάτιρα «Network».

Στα 90 λεπτά, το ντοκιμαντέρ «Faye» θα μπορούσε να έχει αφιερώσει τη μερίδα του λέοντος του χρόνου της σε εκείνη την εποχή και να αξίζει και πάλι να το παρακολουθήσετε ευχάριστα. Αλλά ο σκηνοθέτης Laurent Bouzereau ("Natalie Wood: What Remains Behind") προφανώς ήθελε να επιστρέψει στην ανατροφή της Dunaway, στην προσωπική της ζωή και στο τελευταίο μέρος της καριέρας της, με κομμάτια από αυτά που αναφέρει η ίδια ως «λάθη».

Η ερμηνεία της Τζόαν Κρόφορντ στο «Mommie Dearest» ήταν ίσως η στιγμή που την σημάδευσε πιο πολύ από άλλες.

Τώρα 83 ετών, η Dunaway μιλάει για τις διάφορες σχέσεις της: από το ειδύλλιο με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (που την ωθεί να απορρίψει τον σκηνοθέτη Τζέρι Σάτζμπεργκ, ο οποίος γελάει που έχασε μια γυναίκα από τον τολμηρό Ιταλό σταρ) μέχρι τον γάμο της με τον Terry O’ Neill, τον φωτογράφο που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία της που την δείχνει να ξαπλώνει δίπλα στην πισίνα το πρωί μετά την κατάκτηση του Όσκαρ για το «Network» το 1977.

Ο γιος τους, Liam O'Neill, είναι επίσης μεταξύ των ερωτηθέντων, μαζί με τη Sharon Stone, η οποία έγινε φίλη της Dunaway και τον συμπρωταγωνιστή της στο «Barfly» Mickey Rourke, ο οποίος την αναφέρει ως «μαγευτική».

Η ομορφιά της Dunaway, με πρόσωπο φτιαγμένο για κοντινά πλάνα και άφθονο ταλέντο, απλώς έβαλαν λάδι στη φήμη της ντίβας. H ζωή της ήταν ένα παραμύθι που ακόμη και σήμερα λίγες σταρ την έχουν ζήσει όπως εκείνη.

Ο τρόπος με τον οποίο χαρακτηρίστηκε η Dunaway στη βιομηχανία του θεάματος αντιπροσωπεύει επίσης «ένα σχόλιο για το πώς αντιμετωπίζονται και κρίνονται κατά κάποιο τρόπο οι γυναίκες σε πολύ διαφορετική κλίμακα από τους άνδρες».

Το «Faye» παρέχει αρκετά ανέκδοτα στιγμιότυπα που είναι δυνατό να απολαύσουμε μόνο στο ντοκιμαντέρ αυτό, από την Dunaway που είπε τελικά στον Jack Nicholson να προχωρήσει και να την χαστουκίσει πραγματικά σε μια περίφημη στιγμή της «Chinatown» μέχρι την επιμονή της να βάζει μανιωδώς κραγιόν στα χείλη της ανάμεσα στις σκηνές.