ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλλιτέχνης μετατρέπει την κλοπή από το Βρετανικό μουσείο σε έργο τέχνης

Στιγμιότυπο από το Sleight of Hand του Ilê Sartuzi.

Instagram

Ο Βραζιλιάνος καλλιτέχνης Ilê Sartuzi κυκλοφόρησε το Sleight of Hand, ένα επτάλεπτο βίντεο που περιλαμβάνει πλάνα του να κλέβει και να επιστρέφει ένα ιστορικό νόμισμα από το Βρετανικό Μουσείο.

Ο Sartuzi έκλεψε το νόμισμα από την έκθεσή του τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης υπό την επίβλεψη ενός εθελοντή ξεναγού. Στη συνέχεια αντικατέστησε το νόμισμα με ένα αντίγραφο και έριξε το πρωτότυπο στο κουτί δωρεών του μουσείου. Τα σχέδια, τα οποία χρειάστηκαν περισσότερο από ένα χρόνο για να ενορχηστρωθούν, αφορούσαν τη διατριβή MFA του Sartuzi, η οποία εκτίθεται στο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η «ληστεία» απαιτούσε από τους φίλους του Sartuzi να απαθανατίσουν την κλοπή με μια κάμερα χειρός. Επιχείρησε για πρώτη φορά τον ελιγμό στις 17 Ιουνίου, αλλά ένας εθελοντής οδηγός τον έπιασε, αναγκάζοντάς τον να το ξαναεπιχειρήσει την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια, ξύρισε τα γένια του και άλλαξε το νόμισμα στις 18 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Sartuzi και τον δικηγόρο του, η κλοπή του νομίσματος δεν εμπίπτει στον νόμο περί κλοπής του 1968 ούτε παραβιάζει τις πολιτικές του μουσείου κατά της αφής ή της κλοπής. Το νόμισμα, το οποίο κόπηκε το 1645 στο Νιούαρκ, δεν είναι καταχωρημένο στη βάση δεδομένων του μουσείου και αποτελεί μέρος της συλλογής, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες μπορούν να το αγγίξουν και να το κρατήσουν υπό την επίβλεψη εθελοντών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το μουσείο, οι ενέργειες του Sartuzi ήταν ευθέως ασεβείς προς τις προσδοκίες του μουσείου για εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. «Πρόκειται για μια απογοητευτική πράξη που καταχράται μια υπηρεσία που ηγείται εθελοντής με στόχο να δώσει στους επισκέπτες την ευκαιρία να χειριστούν πραγματικά αντικείμενα και να ασχοληθούν με την ιστορία», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σε δήλωση.

Πρόσθεσαν: «Υπηρεσίες όπως αυτή βασίζονται σε ένα βασικό επίπεδο ανθρώπινης ευπρέπειας και εμπιστοσύνης και θα ήταν κρίμα να αναθεωρηθεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών λόγω ενεργειών όπως αυτή».

Ωστόσο, ο Sartuzi υποστήριξε ότι το Sleight of Hand εστιάζει στο «πρόβλημα των καθολικών μουσείων» και ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι «ένα θεμελιώδες μέρος του αποικιακού, ιμπεριαλιστικού συστήματος». Σημείωσε επίσης ότι το νόμισμα ήταν το μοναδικό βρετανικής προέλευσης που εκτέθηκε.

Τον τελευταίο χρόνο, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο έχει εμπλακεί σε μια τεράστια απώλεια που περιλαμβάνει πάνω από 1.500 ύποπτα κλεμμένα αντικείμενα που λείπουν από τη συλλογή του. Ωστόσο, αυτό φέρνει επίσης στο φως τη μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με το ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι γεμάτο με κλεμμένα αντικείμενα, πολλά από τα οποία έχουν εμπλακεί σε διαμάχες με τη χώρα καταγωγής τους.

Με πληροφορίες από: Brazilian artist steals historic coin from the British Museum for controversial “heist” art project

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης