ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O καλλιτέχνης που έραψε το στόμα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

O καλλιτέχνης που έραψε το στόμα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας
Ο καλλιτέχνης Petr Pavlensky. Nikol336

Ο 29χρονος Πετρ Παβλένσκι απογυμνώθηκε και κάθισε οκλαδόν στα λιθόστρωτα. Καθισμένος σε απόσταση αναπνοής από το Κρεμλίνο και το μαρμάρινο μαυσωλείο που περιβάλλει τα λείψανα του Βλαντιμίρ Λένιν, ο Παβλένσκι τράβηξε την προσοχή των αξιωματούχων ασφαλείας σχεδόν αμέσως με ακραίο τρόπο.

Ένα από τα συναρπαστικά καλλιτεχνικά concept του Παβλένσκι σχεδιάστηκαν για να ανατρέψουν το ρωσικό κατεστημένο. Όπως η διάσημη ρωσική φεμινιστική πανκ κολεκτίβα Pussy Riot, ο Παβλένσκι δεν έχει παρά περιφρόνηση για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την αυταρχική του δικτατορία. Το σημαντικό είναι ότι αυτοί οι καλλιτέχνες αποστρέφονται την άποψη της διοίκησης για ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες και τις μειονοτικές ομάδες.

Η καθήλωση του καλλιτέχνη συνέπεσε με την ετήσια Ημέρα της Αστυνομίας της Ρωσίας και χρησίμευσε ως «μια μεταφορά για την απάθεια, την πολιτική αδιαφορία και τη μοιρολατρία της σύγχρονης ρωσικής κοινωνίας», σύμφωνα με δήλωση του Παβλένσκι.. Οι αστυνομικές δυνάμεις, αποσπώντας την προσοχή τους από τους πανηγυρισμούς τους, κατέφυγαν στο να τυλίξουν τον καλλιτέχνη με μια κουβέρτα. Ο Παβλένσκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Αν και αφέθηκε ελεύθερος εκείνο το βράδυ από το νοσοκομείο και την αστυνομία χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αξιωματούχοι επιβολής του νόμου άνοιξαν υπόθεση αρκετές ημέρες αργότερα, αναφέροντας «χουλιγκανισμό υποκινούμενος από μίσος για μια συγκεκριμένη κοινωνική, εθνική ή θρησκευτική ομάδα». Ο Παβλένσκι θα μπορούσε να είχε φύγει από τη χώρα ωστόσο, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το κράτος ως καθήκον στη διαμαρτυρία του.

Σε αυτό το σημείο, ο Παβλένσκι είχε ήδη συγκεντρώσει οπαδούς με perfomances όπως να ράβει τα χείλη του μεταξύ τους και να τυλίγεται σε συρματοπλέγματα. Ένιωθε ότι η φυγή από τη χώρα θα είχε «αποτιμήσει τα πάντα» όλα τα προηγούμενα projects του. «Έτσι αποφάσισα να πάρω μια θέση δύναμης γιατί δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθώ», είπε. «Μπορείς να φοβάσαι αν νιώθεις ότι είσαι ένοχος για κάτι, εγώ δεν είμαι. Οτιδήποτε κάνουν οι αρχές εναντίον μου σημαίνει απαξίωση του εαυτού τους. Όσο περισσότερα κάνουν μαζί μου, τόσο χειρότερα τα κάνουν για τον εαυτό τους».

Οι ρωσικές αρχές απείλησαν τον Παβλένσκι με ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά από πρόστιμο. Πιστός στην τέχνη του, το 2014, σκαρφάλωσε γυμνός στον τοίχο του Serbsky Center, ενός ψυχιατρείου στη Μόσχα, πριν κόψει τον λοβό του αυτιού του. Το επόμενο έτος, βρέθηκε σε ένα άλλο νομικό δράμα αφού έβαλε φωτιά στην είσοδο της έδρας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στην πλατεία Lubyanka.

Τα performances του Παβλένσκι είναι πολύ βίαια και πάντα ενάντια στο ρωσικό κράτος, πλέον όμως έχει αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα μιας και εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του.

Με πληροφοριες από: Petr Pavlensky: the artist who nailed his scrotum to the Red Square in protest

ΔΗΜΟΦΙΛΗ