ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tι πραγματικά γνωρίζουμε για τους κατά συρροή δολοφόνους;

Tι πραγματικά γνωρίζουμε για τους κατά συρροή δολοφόνους;

Σκηνή από την σειρά Mastermind: To Think Like a Killer.

HULU

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ μας εξηγεί τον τρόπο που το FBI ερευνά κάθε υπόθεση.

Η σειρά τριών μερών, εκτελεστικής παραγωγής των Dakota και Elle Fanning, περιγράφει τη ζωή και την καριέρα της Ann Burgess, μιας πρωτοπόρου στη Μονάδα Επιστήμης Συμπεριφοράς του FBI που βοήθησε στην ανάπτυξη του σύγχρονου βιβλίου της υπηρεσίας για την καταγραφή προφίλ κατά συρροή δολοφόνων.

Το Mastermind: To Think Like A Killer. εξερευνά πώς η Burgess και η μονάδα της αναγνώρισαν, εντόπισαν και πήραν συνεντεύξεις από δεκάδες διαβόητους δολοφόνους, συμπεριλαμβανομένων των Edmund Kemper ("The Co-Ed Killer"), Dennis Rader ("BTK"), Henry Wallace ("The Taco Bell Strangler") και Jon Barry Simonis (“The Ski-Mask Rapist”).

Η ίδια η μητέρα της Burgess ήταν δασκάλα και ο πατέρας της πωλητής στο Newton, κοντά στη Βοστώνη στη Μασαχουσέτη. Αρχικά ακολούθησε μια καριέρα στη νοσηλευτική και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για το έγκλημα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν η κοινωνιολόγος του Boston College Lynda Lytle Holmstrom, μια πρωτοπόρος ερευνήτρια στην παροχή συμβουλών βιασμού και τραύματος, την πλησίασε και της έδειξε το δρόμο για τη νέα της καριέρα.

Η Burgess μαζί με την Lynda Lytle Holmstrom πήραν συνεντεύξεις από 146 θύματα βιασμού, ηλικίας από 3 έως 73 ετών, και δημοσίευσαν ένα έγγραφο που ήταν από τα πρώτα που υποστήριξαν ότι ο βιασμός αφορούσε περισσότερο την εξουσία και τον έλεγχο παρά το σεξ. Τράβηξε την προσοχή του FBI. Το 1978 η Burgess προσκλήθηκε στην ακαδημία του γραφείου στο Quantico της Βιρτζίνια, για να δώσει διαλέξεις και να διδάξει στους πράκτορες σχετικά με τη θυματολογία και τα βίαια σεξουαλικά εγκλήματα.

Η Burgess βοήθησε στη δημιουργία ενός οδηγού 57 σελίδων που περιλάμβανε πληροφορίες για τα θύματα.

Η εργασία έφερε αποτελέσματα. Η Burgess και η ομάδα της ανέπτυξαν ένα πιθανό προφίλ ενός δολοφόνου δύο νεαρών αγοριών στη Νεμπράσκα το 1983. Βοήθησε την αστυνομία να πιάσει τον John Joseph Joubert IV, ο οποίος ομολόγησε τους φόνους και αργότερα εκτελέστηκε.

Η Burgess έγραψε στα απομνημονεύματά της A Killer by Design το 2021: «Έχουμε αποδείξει ότι έχει αξία η κατανόηση του εγκληματικού μυαλού… το να μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πραγματικά το εγκληματικό προφίλ σε μια ενεργή υπόθεση για να κυνηγήσει έναν δολοφόνο ήταν η πιο ικανοποιητική ανταμοιβή όλων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ