ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: O Ian Russell-Hsieh «βυθίζεται» στη νέον καρδιά της Ταϊπέι

Bookreads: O Ian Russell-Hsieh «βυθίζεται» στη νέον καρδιά της Ταϊπέι

Ο συγγραφέας Ian Russell-Hsieh.

Ian Russell-Hsieh

Η αρνητική και η κάπως «αναξιόπιστη» αφήγηση του «I’m New Here» τοποθετεί τον Ian Russell-Hsieh ως έναν από τους πιο συναρπαστικούς νέους συγγραφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απολυμένος από τη δουλειά του και χωρισμένος από τη φίλη του, ο Ταϊβανο-Βρετανός φωτογράφος Sean πηγαίνει στην Ταϊπέι για να αναζητήσει τη λήθη. Χαμένος στην νέον ζέστη της πατρίδας των γονιών του, το μόνο που βρίσκει είναι η αποξένωση και το κενό του εαυτού του. Ακούγεται δύσκολη αρχή για να σου αρέσει ένα βιβλίο αλλά ο Hsieh γράφει με ειλικρίνεια και αυτό σε κάνει να θέλεις να γυρίσεις την επόμενη σελίδα.

Περνά τις μέρες του μέσα σε μια ζοφερή κρεβατοκάμαρα ξενοδοχείου και τις νύχτες του μέσα σε σκιώδη μπαρ κάνοντας περιστασιακό σεξ και τρώγοντας junk food.

Η γραφή θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Charles Bukowski και Michel Houellebecq, με το πάθος του πρώτου αλλά χωρίς την εκλεκτικότητα του δεύτερου. Και πάλι όμως η ιστορία είναι τόσο ζοφερή που σε πιάνει αμέσως από τα πέτα.

vilvio bookreads hsieh ian russell

Ό,τι κι αν πίστευε ότι θα του έδινε η Ταϊβάν, δεν πέτυχε: νιώθει τόσο αποστασιοποιημένος και αγανακτισμένος για την πατρίδα του και τις ρίζες του του όσο ποτέ.

Έπειτα, μια τυχαία συνάντηση με έναν μυστηριώδη ηλικιωμένο άντρα τον τραβάει σε μια φιλία όπου όμως γρήγορα μεταλλάσσεται σε κάτι άλλο, δυσοίωνα ασαφές.

Για κάθε δοκιμαστικό βήμα προς τη σύνδεση με την γενέτειρα του, η αντίληψη του Sean στην πραγματικότητα ξετυλίγεται με πολύ λάθος τρόπο, καθώς οι απαιτήσεις του παρελθόντος και του παρόντος αρχίζουν να αισθάνονται το βάρος τους.

Καθώς τα γεγονότα φτάνουν σε ένα ανησυχητικό peak, το μυαλό του Sean περιστρέφεται, μέχρι που δεν είναι σίγουρος τι του έχει απομείνει καθόλου.

Ελκυστικό για τους θαυμαστές των «Boy Parts» της Eliza Clark και «Luster» της Raven Leilani, το I'm New Here είναι ένα συναρπαστικό, παραισθησιακό ντεμπούτο και masterclass στην κάπως αρνητική και αναξιόπιστη αφήγηση που τοποθετεί τον Ian Russell-Hsieh ως έναν από τους πιο συναρπαστικούς νέους συγγραφείς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ