Γιώργος Λάνθιμος: «Είναι ευεργετικοί οι κανόνες ή μήπως είναι ωφέλιμο να τoυς σπάμε;»
Ο Λάνθιμος είναι ένας άνθρωπος, του οποίου οι ταινίες συχνά χαρακτηρίζονται από σαδισμό και σκληρότητα, κι όμως από τις φωτογραφίες δεν φαίνεται τόσο σκληρός σαν άνθρωπος, ακόμη κι αν η αγαπημένη του πρωταγωνίστρια, Emma Stone, αναφέρει σε συνέντευξη της πως ο Λάνθιμος, μπορεί να είναι καλός σκηνοθέτης αλλά είναι ένας δυστυχισμένος άνθρωπος.
«Δεν ήταν πολύ ωραίο! Είμαι έντονος τύπος!» λέει γελώντας ο 50χρονος σκηνοθέτης στον Independent.
Το Kinds of Kindness είναι ένα τρίπτυχο ταινιών συνολικής διάρκειας 164 λεπτών, και βλέπει τον Λάνθιμο να βάζει τους χαρακτήρες του μέσα από παροιμιώδεις δυσκολίες. Η σωματική ή ψυχολογική βία διαφαίνεται σχεδόν σε κάθε πλάνο.
Ο Λάνθιμος, όμως, λατρεύει να σπάει τους κανόνες σε κάθε ταινία του κι αυτό είναι που τον κάνει μοναδικό.
Παραδέχεται ότι εμπνέεται από τον Καλιγούλα, τον «τρελό» Ρωμαίο αυτοκράτορα, τον οποίο υποδύεται ο Μάλκολμ ΜακΝτάουελ στην οθόνη. Αναλογιζόμενος τη ζωή και τον θάνατο και το επίπεδο ελέγχου που ασκούσε στους υποτακτικούς του, ο σκηνοθέτης άρχισε να σκέφτεται να βάλει αυτή την ιδέα σε ένα σύγχρονο σκηνικό «και την οδήγησε στα άκρα για να δει τι συνθέτει αυτό το είδος σχέσης», λέει ο ίδιος.
«Τι σημαίνει η ελεύθερη βούληση και ο έλεγχος; Η πίστη και η εμπιστοσύνη σε κάποιον; Μοιάζει σαν ένα περίπλοκο σημείο εκκίνησης» λέει ο Γιώργος Λάνθιμος.
Το σενάριο της ταινίας είναι του Λάνθιμου και του επί χρόνια φίλου του Ευθύμη Φιλίππου, ο οποίος εργάστηκε στα πρώτα έργα του σκηνοθέτη. Ξεκίνησαν το Kinds of Kindness αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας τους συνεργασίας, το The Killing of a Sacred Deer του 2017, την ιστορία της περίεργης σχέσης ενός χειρουργού με έναν νεαρό άνδρα.
Ενώ φαίνεται ότι ο Λάνθιμος έχει απλώς συγκεντρώσει το ίδιο καστ και το ίδιο συνεργείο από το Poor Things (από τον κινηματογραφιστή Robbie Ryan μέχρι τη Stone και τον Dafoe), τίποτα δεν ήταν εύκολο σε αυτή την ταινία.
«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί», εξηγεί. «Και αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο… είχαμε χρόνο να πάρουμε κάποια απόσταση ενώ κάναμε άλλα πράγματα στο ενδιάμεσο» είπε ο Λάνθιμος στον Independent.
Στα μάτια του Λάνθιμου, η δημιουργία ταινιών που αντικατοπτρίζουν τον κόσμο και δείχνουν ακόμη και τα χειρότερα της ανθρωπότητας είναι ένα θετικό πράγμα.
Ομολογουμένως, δεδομένης της φύσης τόσων πολλών ταινιών που βγαίνουν από το σύστημα των στούντιο αυτές τις μέρες, είναι ένας σκηνοθέτης που πρέπει να βάλει τα όρια του και πολλές φορές να σπάει τους κανόνες.
«Νομίζω ότι η διαδικασία –η παρακολούθηση ταινιών– είναι ελπιδοφόρα. Η κάθαρση δεν χρειάζεται να είναι ριζωμένη στην πλοκή μιας ταινίας. Προέρχεται επίσης από τη συλλογική πράξη του να την παρακολουθούμε, να τη σκεφτόμαστε, να τη συζητάμε, να τη ξανασκεφτούμε, να τη δούμε κάποια άλλη στιγμή που νιώθουμε διαφορετικοί. Οπότε πιστεύω ότι είναι κάτι ελπιδοφόρο» είπε ο σκηνοθέτης στον Independent.
Με πληροφορίες από: Yorgos Lanthimos: ‘Are rules beneficial? Or is it beneficial to also break them?’