ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κομμουνιστής συγγραφέας που μπήκε στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ αλλά κέρδισε δύο Όσκαρ

Ο κομμουνιστής συγγραφέας που μπήκε στη «μαύρη λίστα» του Χόλιγουντ αλλά κέρδισε δύο Όσκαρ

Ο σεναριογράφος Dalton Trumbo, αριστερά, και η σύζυγός του, Cleo, ακούν από το κοινό καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων της Βουλής (HUAC) ανακοινώνει κατηγορίες κατά του Trumbo σε ακρόαση στην Ουάσιγκτον, DC, Οκτώβριος. 28, 1947.

AP

Στο πλαίσιο του «Red Scare» στις ΗΠΑ, του ηθικού πανικού για την πιθανολογούμενη άνοδο αριστερών ιδεολογιών, ο Dalton Trumbo, που έγραψε το «Roman Holiday» και το «Spartacus», κατηγορήθηκε για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών μέσω των ταινιών του και φυλακίστηκε.

Το μόνο που είχε κάνει ήταν να αρνηθεί να πει σε μια κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ το 1947 εάν ήταν κομμουνιστής ή όχι, καθώς υποστήριξε ότι σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση είχε το νόμιμο δικαίωμα να έχει όποιες πολιτικές απόψεις ήθελε.

Ο Trumbo ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά σε κάθε περίπτωση, απείχε πολύ από το στερεότυπο ενός παραδοσιακού κομμουνιστή. Έτσι, μπήκε στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ και αναγκάστηκε να δουλεύει με ψευδώνυμα.

Αργότερα είπε στο BBC: «Ποτέ δεν ένιωσα την παραμικρή ενοχή που έκανα αυτό που ήθελα. Οι ταινίες μου έκαναν εκατομμύρια. Αν έπαιρνα ένα μικρό μέρος, εντάξει, το απόλαυσα και τι ήθελα. Η ιδέα της ενοχής, δεν είμαι πουριτανός, θα με είχε αποτελειώσει».

Το 1947, ο Trumbo ήταν ένας από τους δέκα συγγραφείς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για υποτιθέμενη κομμουνιστική προπαγάνδα στον κινηματογράφο. Τους τέθηκε επανειλημμένα μια ερώτηση: «Είστε τώρα ή υπήρξατε ποτέ μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος;».

Τον ίδιο μήνα, ο Trumbo καταδικάστηκε αφού κατηγορήθηκε ως κομμουνιστής, ή όπως είπε κάποτε στο BBC με βαριά ειρωνεία: «Μου παρείχαν εξαιρετική διατροφή και διαμονή στο Ομοσπονδιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα στο Άσλαντ του Κεντάκι για ένα χρόνο».

Μετά την απελευθέρωσή του, το όνομα και η φήμη του είχαν εξαφανιστεί. Μην μπορώντας να βρει δουλειά στην Καλιφόρνια, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Πόλη του Μεξικού.

Αναγκάστηκε να γράφει με μια σειρά από ψευδώνυμα ή χρησιμοποιώντας άλλους συγγραφείς ως «βιτρίνα» για το έργο του. Ένα από τα πιο γνωστά του σενάρια είναι το κλασικό «Roman Holiday» του 1953, με πρωταγωνιστές την Audrey Hepburn και τον Gregory Peck.

Το 1957, με το ψευδώνυμο Robert Rich, ο Trumbo κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για το «The Brave One», μια ιστορία για ένα αγόρι και τον ταύρο του.

Στη συνέχεια, ο σταρ του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας τον επέλεξε για να γράψει το σενάριο για τον Σπάρτακο, σε σκηνοθεσία Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Με πληροφορίες από: 'I went spectacularly broke': The blacklisted Hollywood writer who won two Oscars

ΔΗΜΟΦΙΛΗ