ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε DVD

Η πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε DVD

Σκηνή από την ταινία «Twister».

Warner Bros.

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Jan de Bont ήταν από την αρχή ένα έπος καταστροφής που ενώνεται την τέλεια στιγμή για να ξεπεράσει το χάσμα που άλλαξε το παιχνίδι και που διαφοροποίησε για πάντα το Χόλιγουντ.

Κυκλοφορώντας δύο μόλις χρόνια μετά το Jurassic Park, το Twister επιστράτευσε το Industrial Light & Magic του George Lucas με οπτικά εφέ που έφταναν στα όρια, αλλά υπήρχε επίσης μια βαριά - και πολύ ευπρόσδεκτη - εξάρτηση από αληθινά και απτά σκηνικά. Αν είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, τότε τα γραφικά μπορεί να μην είχαν πείσει στον μέγιστο βαθμό, αλλά αν είχε κυκλοφορήσει πολύ αργότερα, τότε η χρήση του CGI θα ήταν πολύ πιο διαδεδομένη και η δουλειά πιο εύκολη.

Η ταινία εδραίωσε τη θέση της στην ιστορία, καθώς η πρώτη της κυκλοφορία έγινε σε DVD, σηματοδοτώντας έτσι μια αλλαγή των τεχνολογικών προόδων για τους θεατές.

Είναι μια παλιομοδίτικη ταινία γυρισμένη σε ένα πλαίσιο νεωτερικότητας, με τον Bill Paxton σε κορυφαία φόρμα ως τον ευγενικό και γοητευτικό κυνηγό των ανεμοστροβίλων που ξανασμίγει με την εν διαστάσει σύζυγο της Helen Hunt για να αντιμετωπίσει έναν σαρωτικό ανεμοστρόβιλο.

Με ένα κορυφαίο καστ που αριθμεί τον Cary Elwes, τον Philip Seymour Hoffman και τον Alan Ruck, την κατάλληλη ποσότητα δράματος και πολλές συγκλονιστικές σεκάνς απρόβλεπτης καταστροφής, δεν είναι έκπληξη που το Twister έφτασε σε απόσταση αναπνοής από το να κόψει μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε εισιτήρια, και άνετα θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς και θα κέρδιζε το Όσκαρ για τα «Καλύτερα οπτικά εφέ» αν δεν υπήρχε η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» του Roland Emmerich.

Το Twister κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μιας ολόκληρης γενιάς, η οποία έζησε τις πρώτες δόξες των οπτικών εφέ στον κινηματογράφο.

Αν και δεν θα κυκλοφορούσε εμπορικά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον Μάρτιο του 1997, με την πρώτη αποκάλυψη 32 τίτλων, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των Batman του Tim Burton, Goodfellas του Martin Scorsese, Mad Max: The Road Warrior του Τζορτζ Μίλερ, Lethal Weapon και Unforgiven του Clint Eastwood, τα DVD είχαν ήδη βγει στα ράφια στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 1996.

Υπήρχαν μόνο τέσσερις τίτλοι διαθέσιμοι στην άλλη άκρη του κόσμου και το Twister ήταν ένας από αυτούς. Το Eraser του Arnold Schwarzenegger, το The Fugitive του Harrison Ford και το Point of No Return του John Badham –το ριμέικ του La Femme Nikita του Luc Besson– ήταν τα άλλα τρία, δίνοντας στο εντυπωσιακό ανεμοστρόβιλο του de Bont τη συναρπαστική του θέση στα βιβλία της κινηματογραφικής ιστορίας.

Με πληροφορίες από: What was the first-ever movie to be released on DVD?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ