ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Φραντς Κάφκα πάλεψε με το «συγγραφικό μπλοκ» - Η αγωνιώδης επιστολή του

Μέρος από το γράμμα του Κάφκα. 

Sotheby's

Μια σπάνια επιστολή που έγραψε ο Φραντς Κάφκα στον εκδότη του δείχνει τη μάχη του με την έλλειψη έμπνευσης. Η επιστολή, η οποία σύντομα θα δημοπρατηθεί, συνέπεσε με τη διάγνωση του Κάφκα με φυματίωση, η οποία θα κατέληγε να τον σκοτώσει και η οποία, λένε οι μελετητές, πιθανότατα συνέβαλε στην αίσθηση ψυχικής παράλυσης και αδυναμίας του.

«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ύπαρξης, η γραφή και το παράπονο προφανώς σταματούν», έγραψε στον φίλο και εκδότη του, τον Αυστριακό ποιητή Albert Ehrenstein. «Δεν μπορώ να αντισταθώ».

Χωρίς ημερομηνία, η επιστολή πιστεύεται από τους μελετητές ότι γράφτηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 1920, όταν ο Κάφκα νοσηλευόταν σε μια κλινική στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας. Το «μπλοκ του συγγραφέα» στοίχειωνε τον Κάφκα σε όλη του τη ζωή, αλλά επιδεινώθηκε από την κακή φυσική του κατάσταση.

Η επιστολή πιστεύεται ότι είναι η απάντηση του Κάφκα στο αίτημα του Ehrenstein να συνεισφέρει στο The Fellows, το εξπρεσιονιστικό λογοτεχνικό περιοδικό που επιμελούταν εκείνη την εποχή.

Είχε δει πρόσφατα το νέο έργο του Κάφκα σε έντυπη μορφή, πιθανώς τη συλλογή διηγημάτων του Ein Landarzt (Ένας εξοχικός γιατρός), που γράφτηκε το 1917 και εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα.

«Δεν έχω γράψει τίποτα εδώ και τρία χρόνια. Όσα έχουν εκδοθεί είναι πλέον παλιά. Δεν έχω άλλη δουλειά, ούτε καν κάτι μικρό», έγραψε.

Ο Γκάμπριελ Χίτον, ειδικός βιβλίων και χειρογράφων στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου, ο οποίος βγάζει την επιστολή σε διαδικτυακή δημοπρασία στις 27 Ιουνίου, 100 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα, είπε ότι οι επιστολές του Κάφκα που αναφέρονταν στα γραπτά του ήταν σπάνιες.

«Αυτό είναι αρκετά σπάνιο πράγμα, καθώς και ένα γράμμα με σημαντικό περιεχόμενο που πραγματικά νιώθεις ότι σε τραβάει προς το μέρος του ως άτομο και σου δίνει άμεσα την αίσθηση του προβλήματος του», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης