ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεξικό: Ζημιά σε μουσειακό έκθεμα - Αποκολλήθηκε άκρο μούμιας από λάθος χειρισμούς

Μούμιες μέσα σε γυάλινα περιβλήματα στο Μουσείο Μούμιας στην αποικιακή πόλη Guanajuato, Μεξικό.

AP

Η ομοσπονδιακή αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας κατηγόρησε την πόλη Γκουαναχουάτο για «κακομεταχείριση» ενός από τα διάσημα μουμιοποιημένα σώματα της χώρας του 19ου αιώνα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, INAH, είπε ότι κατά τις πρόσφατες ανακαινίσεις στο μουσείο όπου εκτίθενται μόνιμα τα μουμιοποιημένα σώματα, ο βραχίονας μιας από τις μούμιες αποκολλήθηκε.

Τα πτώματα θάφτηκαν γύρω στις αρχές του 1800 και ξεθάφτηκαν ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1860, επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούσαν πλέον να πληρώσουν τα τέλη ταφής. Οι μούμιες βρίσκονται σε έκθεση σε γυάλινες θήκες σε μουσείο στο Γκουαναχουάτο , την πρωτεύουσα της ομώνυμης πολιτείας.

Μια γυναίκa με το παιδί της κοιτάζουν τις μούμιες στο Μουσείο Μούμιας στην αποικιακή πόλη Guanajuato του Μεξικού.

AP

Τα διατηρημένα πτώματα μουμιοποιήθηκαν ακούσια όταν θάφτηκαν σε κρύπτες σε ένα ξηρό, πλούσιο σε ορυκτά περιβάλλον έδαφος στην πολιτεία Γκουαναχουάτο. Ορισμένες από τις μούμιες εξακολουθούν να έχουν μαλλιά, δέρμα και τα αυθεντικά ρούχα τους.

Οι επισκέπτες του Μουσείου Μούμιων στο Γκουαναχουάτο του Μεξικού, κοιτάζουν τα πτώματα των μουμιοποιημένων παιδιών το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2001.

AP

Το 2023, ειδικοί από το Ινστιτούτο παραπονέθηκαν ότι μια περιοδεύουσα έκθεση μουμιών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του κοινού, καθώς σε μία από αυτές είχαν αναπτυχθεί μύκητες. Τόρε, το ομοσπονδιακό ινστιτούτο πήρε αποστάσεις από την απόφαση της πολιτειακής κυβέρνησης να εκθέσει έξι από τις μούμιες σε γυάλινες θήκες σε μια τουριστική έκθεση στην Πόλη του Μεξικού.

Με πληροφορίες από: Bungling museum staff in Mexico accused of mishandling mummies after arm falls off

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης