ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σπανιότερο μουσικό άλμπουμ στον κόσμο θα εκτεθεί σε μουσείο της Αυστραλίας

Συναυλία των Wu-Tang Clan στη Βαρσοβία, στις 19 Ιουλίου, 2007. 

EPA/LESZEK SZYMANSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόκειται για ένα μουσικό άλμπουμ τόσο σπάνιο και πολύτιμο, που μόνο λίγα αυτιά το έχουν ακούσει ποτέ. Και σε λίγες μέρες θα εκτεθεί σε ένα μουσείο της Αυστραλίας, δίνοντας την ευκαιρία σε λίγους ακόμη ανθρώπους να πάρουν μια γεύση από τα τραγούδια του.

Τοποθετημένο σε ένα περίτεχνο ασημένιο κουτί, το «Once Upon a Time in Shaolin», που ηχογραφήθηκε μυστικά από τους Wu-Tang Clan σε διάστημα έξι ετών, δημιουργήθηκε ως έργο τέχνης. Υπάρχει μόνο ένα αντίτυπό του, σε CD.

Ο δίσκος του πρωτοποριακού συγκροτήματος χιπ χοπ είναι ο ακριβότερος που έχει πουληθεί ποτέ και πλέον βρίσκεται με δάνειο στο Μουσείο Παλαιάς και Νέας Τέχνης της Τασμανίας (MONA).

Επί 10 ημέρες τον Ιούνιο, το MONA θα φιλοξενήσει μικρά πάρτι ακρόασης, όπου τα μέλη του κοινού θα μπορούν να ακούσουν ένα επιμελημένο, 30λεπτο δείγμα του άλμπουμ, αναφέρει το BBC News. Το άλμπουμ αποτελεί μέρος της έκθεσης «Namedropping», η οποία εξετάζει το στάτους, τη φήμη και «την ανθρώπινη αναζήτηση».

«Κάθε τόσο, ένα αντικείμενο σε αυτόν τον πλανήτη διαθέτει μυστικιστικές ιδιότητες που ξεπερνούν τις υλικές του συνθήκες», δήλωσε ο ανώτερος επιμελητής του MONA, Jarrod Rawlins. «Το “Once Upon a Time in Shaolin” είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άλμπουμ, έπρεπε να το βάλω σε αυτή την έκθεση».

Οι Wu-Tang Clan, που δημιουργήθηκαν στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του '90, έφεραν επανάσταση στο χιπ χοπ. Μεταξύ 2006 και 2013, το «Once Upon a Time in Shaolin» ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη από τα εννέα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος, με τη συμμετοχή της ποπ σταρ Cher και της ηθοποιού του «Game of Thrones» Carice Van Houten, ενώ η παραγωγή και η μίξη έγιναν στο Μαρακές.

Περιλαμβάνει ένα σκαλισμένο στο χέρι κουτί από νικέλιο και ένα δερματόδετο χειρόγραφο που περιέχει τους στίχους, το πιστοποιητικό αυθεντικότητας και ένα νομικό έγγραφο που απαγορεύει στον ιδιοκτήτη να δώσει στη δημοσιότητα τα 31 κομμάτια πριν περάσουν 88 χρόνια.

Ποιοι το έχουν ακούσει

Μόνο μια χούφτα άνθρωποι στον πλανήτη έχουν ακούσει αποσπάσματα από τα κομμάτια αυτά μέχρι σήμερα.

Μια ομάδα δυνητικών αγοραστών και δημοσιογράφων άκουσε ένα 13λεπτο δείγμα το 2015, και ο αγοραστής του Martin Shkreli, στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας που απέκτησε το άλμπουμ για 2 εκατομμύρια δολάρια, ανέβασε αποσπάσματα της μουσικής στο YouTube για να γιορτάσει τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Ο Shkreli αναγκάστηκε αργότερα να παραδώσει το άλμπουμ στους εισαγγελείς των ΗΠΑ, όταν το 2018 καταδικάστηκε για εξαπάτηση επενδυτών. Το άλμπουμ στη συνέχεια πωλήθηκε στην κολεκτίβα ψηφιακής τέχνης Pleasr, που δάνεισε το άλμπουμ στο MONA για τα πάρτι ακρόασης που θα διεξαχθούν μεταξύ 15 και 24 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης