ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τάσος Δέδες: «Οι επιτυχίες έρχονται και παρέρχονται, αυτό που μένει είναι η αγάπη του κόσμου»

Τάσος Δέδες: «Οι επιτυχίες έρχονται και παρέρχονται, αυτό που μένει είναι η αγάπη του κόσμου»

Ο ηθοποιός Τάσος Δέδες στην φωτογράφιση για το CNN Greece.

Νίκος Ραζής

Ο Τάσος Δέδες έπαιζε πολύ καλό βόλεϊ και λόγω της αγάπης του για τα σπορ ήθελε να γίνει αθλητικός συντάκτης. Η προτροπή της μητέρας του, όμως, ήταν καθοριστική στην επιλογή του να γίνει ηθοποιός. Και έκτοτε ο Τάσος Δέδες την ευχαριστεί με κάθε τρόπο.

Το CNN Greece βρέθηκε με τον γνωστό ηθοποιό και ο ίδιος μας έλυσε πολλές από τις απορίες μας για αυτό που κάνει και την ζωή του σαν ηθοποιός.

Η υποκριτική για τον ίδιο είναι ένα ατελείωτο συναρπαστικό παιχνίδι, κι ένας τεράστιος ανοιχτός χώρος για έκφραση και δημιουργία, κάτι που πλέον είναι πραγματικά σπάνιο στις μέρες μας.

tasos dedes

Ο ηθοποιός Τάσος Δέδες στο Μεταξουργείο.

Νίκος Ραζής

Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις The Curing Room (2017), Η αρρώστια της νιότης (2019), Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια (2015), «Μπομπονιέρα» (ή Πώς Έλυσα Τα Θέματά Μου) (2018).

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τον Τάσο Δέδε:

Τι είναι αυτό που σε έκανε να γίνεις ηθοποιός; Πώς και τόλμησες κάτι τέτοιο;

Τάσος Δέδες: Θ' ακουστεί λίγο περίεργο, ειδικά στον δικό μου κλάδο αλλά ήταν μια προτροπή της μητέρας μου η οποία μου έλεγε από τότε που ήμουν μικρός ότι είμαι γεννημένος γι' αυτό!! Οπότε όλη αυτή τη χαρά και την ευτυχία που νιώθω κάνοντας αυτό το επάγγελμα την οφείλω σε εκείνη!

Πώς βιώνεις την επιτυχία που έχουν οι «Ψυχοκόρες»;

Τάσος Δέδες: Την απολαμβάνω και ρουφάω κάθε στιγμή της γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Οι επιτυχίες έρχονται και παρέρχονται αλλά αυτό που σου μένει είναι η αγάπη και τα μηνύματα του κόσμου. Η στήριξη και η αναγνώριση του κόπου και της δουλειάς που ρίξαμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να κάνεις τον οποιονδήποτε θεατή να προβληματιστεί, να σκεφτεί και να νιώσει μέσα από την τέχνη που του προσφέρεις.

Τι σου έχει μάθει η τηλεόραση;

https://www.instagram.com/p/CwpTr4SM82u/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τάσος Δέδες: Να μπαίνω και να βγαίνω απ' τον ρόλο σε πολύ γρήγορες ταχύτητες - από υποκριτικής πλευράς - και ότι το μέσο της τηλεόρασης έχει μια τεράστια δύναμη που μπορεί να σε ανεβάσει πάρα πολύ γρήγορα σε σχέση με το θέατρο. Αλλά μπορεί να σε ρίξει στα χαμηλά και πολύ απότομα!

Υπάρχουν στιγμές αμηχανίας στα γυρίσματα;

Τάσος Δέδες: Εννοείται πως υπάρχουν. Για παράδειγμα, ο θεατής βλέπει μια σκηνή δύο μόνο ανθρώπων αλλά από πίσω δουλεύουν γι’ αυτό το αποτέλεσμα άλλοι 50. Όταν λοιπόν δουλεύουν τόσοι πολλοί άνθρωποι μαζί κάθε μέρα, θα έρθουν και στιγμές αμήχανες, τσακωμοί, εντάσεις, γέλια κλπ. Η πιο αμήχανη στιγμή όμως είναι όταν έχεις καταλάβει ότι έχεις παίξει άθλια σε μία σκηνή, και ντρέπεσαι να πεις στον σκηνοθέτη να το πάτε άλλη μια γιατί έχει προχωρήσει ήδη στην επόμενη σκηνή.

tasos dedes

Ο ηθοποιός Τάσος Δέδες.

Νίκος Ραζής

Τι σου έχει μάθει η υποκριτική για τη ζωή;

Τάσος Δέδες: Να έχω πειθαρχία, να σέβομαι τη διαφορετικότητα και την ψυχή του διπλανού μου, να επικοινωνώ αληθινά με τους ανθρώπους και να έχω τεράστια αντίληψη του κόσμου γύρω μου. Έτσι κι αλλιώς η υποκριτική είναι μια συνεχόμενη και αδιάκοπη παρατήρηση.

Τι νέο ετοιμάζεις;

Τάσος Δέδες: Του χρόνου θα είμαι σ΄ένα θεατρικό έργο που λέγεται ο Χασάπης. Ένα άκρως ρεαλιστικό έργο που με ξετρέλανε με το που το διάβασα. Ίσως υπάρξει και μια νέα συνεργασία με τους συντελεστές των Ψυχοκορών, τη σεναριογράφο Πέννυ Φυλακτάκη και τον σκηνοθέτη Μιχάλη Χαραλαμπίδη αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε περισσότερα! Πάντως έρχονται ωραία πράγματα. Να είστε συντονισμένοι!

Το πιο δύσκολο πράγμα για έναν ηθοποιό ποιο πιστεύεις πως είναι;

https://www.instagram.com/p/C3u4h0KsoVI/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τάσος Δέδες: Να φτιάξει και να συλλέξει μία υποκριτική εργαλειοθήκη από την οποία θα μπορεί να βγάζει το κατάλληλο εργαλείο κάθε φορά για να ερμηνεύσει ότι του ζητηθεί! Επίσης πολύ δύσκολο αλλά απαραίτητο για έναν ηθοποιό είναι να έχει πίστη και υπομονή στα πράγματα γιατί είναι ένα επάγγελμα με τεράστιο ανταγωνισμό και αβέβαιο μέλλον.

Θα έλεγες ποτέ σε κάποιον να κάνει το επάγγελμα σου; Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που ξεκινάει τώρα;

Τάσος Δέδες: Εννοείται και θα έλεγα στον οποιονδήποτε που αγαπάει αυτόν τον χώρο ν' ασχοληθεί, γιατί είναι ένα επάγγελμα άκρως γοητευτικό που σκοπό έχει να ψυχαγωγήσει την ψυχή του ανθρώπου και να τον προβληματίσει για τον κόσμο γύρω του. Είναι μια τέχνη δύσκολη, κουραστική και επίπονη αλλά και απολύτως απολαυστική! Η συμβουλή είναι μία: συνεχόμενη δουλειά και προσπάθεια για προσωπική εξέλιξη και τεράστια πίστη και υπομονή.

tasos dedes

Ο Τάσος Δέδες μίλησε στο CNN Greece.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί από το κρεβάτι;

Τάσος Δέδες: Η όρεξη για ζωή. Τα απλά πράγματα. Η γυμναστική, ένας καφές με φίλους ένας περίπατος, η αγαπημένη μου ομάδα (ΜΟΝΟ ΑΕΚ)! Η ίδια η ζωή που είναι όμορφη και απρόβλεπτη.

Τι προτιμάς να κάνεις; Σινεμά, θέατρο ή τηλεόραση;

Τάσος Δέδες: Θέατρο πρώτο απ' όλα με μεγάλη διαφορά, γιατί είναι ότι πιο ζωντανό υπάρχει! Μετά σινεμά γιατί έχει ένα μοναδικό μεράκι να κάνεις μια ταινία! Και στο τέλος θα πω τηλεόραση αλλά καλή τηλεόραση! Δουλειές που σου δίνουν χρόνο να ερμηνεύσεις με στόχο το απόλυτο αποτέλεσμα, δίχως βιασύνες! Τηλεόραση που ν αγγίζει το σινεμά!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ