ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σειρά του HBO που οδήγησε στη σύλληψη ενός δολοφόνου

Η σειρά του HBO που οδήγησε στη σύλληψη ενός δολοφόνου

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ «The Jinx»

HBO

Το αληθινό έγκλημα (true crime) είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές μέσων σε ταινίες, τηλεόραση, ντοκιμαντέρ και podcasting, με το HBO να «σκονταφτει» κατά λάθος σε μια αποκάλυψη όταν το θέμα μιας ερευνητικής σειράς έξι επεισοδίων άνοιξε άθελά του την πόρτα για τη σύλληψη ενός πραγματικού εγκληματία.

Το The Jinx του σκηνοθέτη Andrew Jarecki προβλήθηκε μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2015. Ο κληρονόμος της ακίνητης περιουσίας Robert Durst επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη αφού «ερωτεύτηκε» την αφηγηματική ταινία All Good Things, η οποία είχε εμπνευστεί από τον Durst και πρωταγωνιστούσε ο Ryan Gosling ως τον αντίστοιχο του, David Marks.

Ο Durst είχε ήδη κατηγορηθεί για φόνο στο παρελθόν, αλλά αθωώθηκε για λόγους αυτοάμυνας. Είχε σκοτώσει και τεμαχίσει τον γείτονά του Morris Black το 2001. Ωστόσο, εξακολουθούσαν να υπάρχουν υποψίες ότι ήταν υπεύθυνος όχι μόνο για την ανεξιχνίαστη εξαφάνισή της γυναίκας του Kathie το 1982 αλλά και τη δολοφονία σε στυλ εκτέλεσης της συγγραφέα Susan Berman το 2000.

Στο πέμπτο επεισόδιο, ο θετός γιος της Berman, Sareb Kaufman, δείχνει στους σκηνοθέτες ένα γράμμα που στάλθηκε στη θετή μητέρα της το 1999, λίγο πριν το θάνατό της. Το χειρόγραφο – που βρέθηκε ανάμεσα στα υπάρχοντα της Berman– ταίριαζε με ένα ανώνυμο σημείωμα που στάλθηκε στις αρχές και ειδοποιούσε για τον θάνατό της από έναν θανατηφόρο πυροβολισμό τον Δεκέμβριο του 2000. Με νέα στοιχεία να έχουν έρθει στο φως, ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Durst.

Οι σκηνοθέτες πήγαν τα έγγραφα σε έναν ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε ότι και τα δύο έγγραφα θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί μόνο από ένα άτομο. Ο Durst αποφεύγει τον Jarecki όταν εκείνος προσπαθεί να του πάρει ξανά συνέντευξη.

Όταν τελικά συμφώνησε στη δεύτερη συνέντευξη, ο Durst πήγε στην τουαλέτα και αγνοούσε εντελώς ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό και ηχογραφούσε. Εκτός κάμερας, ακούστηκε να μουρμουρίζει στον εαυτό του πριν πει: «Τι διάολο έκανα; Τους σκότωσα όλους, φυσικά».

Παρά το γεγονός ότι είχε συλληφθεί το 2015, μόλις το 2021 ο Durst καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης για τον φόνο της Berman. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για την εξαφάνιση της πρώην συζύγου του, Kathie, αλλά πέθανε σε ηλικία 78 ετών τον Ιανουάριο του 2022 προτού δικαστεί. Αν δεν ήταν η αποφασιστικότητα του The Jinx, μπορεί ο δολοφόνος να μην είχε οδηγηθεί ποτέ στη δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ