ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι κορυφαίες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τους λάτρεις της τέχνης - Η Αθήνα στην πρώτη δεκάδα

Ο Μπόρις Τζόνσον περπατά δίπλα στον ναό του Παρθενώνα μετά την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ακρόπολη της Αθήνας 16 Μαΐου 2012.

AP

Όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι σε κάποια διαφορετική πόλη από την δική σας, λαμβάνετε υπόψη έναν αριθμό παραγόντων. Είναι τα ξενοδοχεία καλά; Θα έχει ηλιοφάνεια; Υπάρχουν καλά μέρη για να φάτε; Και το πιο σημαντικό, τι μπορείτε να κάνετε στην πόλη;

Η τέχνη, το στυλ και η αρχιτεκτονική επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις μας για το ποια πόλη θα επισκεφθούμε. Γι' αυτό τον λόγο, τα νέα μουσεία, οι γκαλερί και οι εκθέσεις προσελκύουν συνεχώς επισκέπτες στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα, ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί περίπου το 40% του συνόλου του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποια πόλη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους λάτρεις της τέχνης; Ποια είναι η καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Ευρώπης;

Η Ubuy France, μια παγκόσμια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, διεξήγαγε νέα μελέτη για να αποκαλύψει ακριβώς αυτό. Έχει συντάξει μια λίστα με τις 20 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που προσφέρουν τα περισσότερα στους λάτρεις της τέχνης.

Το γράφημα βασίζεται στον αριθμό των γκαλερί τέχνης, των γκαλερί με ελεύθερη είσοδο, των αγαλμάτων και μνημείων και των έργων τέχνης του δρόμου. Κάποια αποτελέσματα είναι προφανή, ενώ άλλα μπορεί να σας εκπλήξουν!

Τα ευρήματα

Στην πρώτη θέση βρίσκονται το Λονδίνο και το Παρίσι, με 166 βαθμούς σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ubuy. Το Λονδίνο εντυπωσιάζει με τις εκπληκτικές 259 γκαλερί του, 29 από τις οποίες έχουν δωρεάν είσοδο. Από τα κλασικά αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης μέχρι τις πρωτοποριακές εκθέσεις της Tate Modern, η καλλιτεχνική σκηνή του Λονδίνου είναι τόσο διαφορετική όσο και ζωντανή. Η πόλη φιλοξενεί επίσης πολλά φεστιβάλ, όπως η Εβδομάδα Ψηφιακής Τέχνης και η Εβδομάδα Χειροτεχνίας του Λονδίνου, γεγονός που δημιουργεί ένα γεμάτο ημερολόγιο όλο το χρόνο.

Εν τω μεταξύ, το Παρίσι, η Πόλη του Φωτός, διαθέτει 796 μνημεία και αγάλματα. Και στο επίκεντρο όλων αυτών, κυριαρχεί το Λούβρο, φιλοξενώντας θησαυρούς όπως η Μόνα Λίζα και η Αφροδίτη της Μήλου, καθιστώντας το το πιο διάσημο μουσείο τέχνης στον κόσμο.

Και επίσης δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε τη γαλλική πρωτεύουσα. Το Παρίσι σφύζει από εκατοντάδες εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκθέσεις και έργα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής του Ολυμπιάδας για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη δεύτερη θέση, η Πράγα της Τσεχίας λάμπει με βαθμολογία 155. Η μαγευτική πόλη, με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τη γοτθική αρχιτεκτονική, φιλοξενεί την Εθνική Πινακοθήκη Πράγας, τη δεύτερη παλαιότερη γκαλερί τέχνης της Ευρώπης. Είναι ένας θησαυρός που απλώνεται σε επτά ιστορικά κτήρια. Και το καλύτερο; Πολλές φορές το χρόνο, η είσοδος είναι δωρεάν για όλους.

Η Αθήνα βρίσκεται στην 7η θέση παγκοσμίως.

Ubuy

Ακολουθεί από κοντά το Βερολίνο, με βαθμολογία 152. Η τέχνη του δρόμου είναι το επίκεντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, με 618 διαφορετικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης γκαλερί East Side. Εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να δουν το Τείχος του Βερολίνου στολισμένο με ζωντανή τέχνη από 105 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αποκαταστάσεων κομματιών που ζωγράφισαν το 1990 μετά την Πτώση του Τοίχους.

Στην τέταρτη θέση, βρίσκουμε το Άμστερνταμ της Ολλανδίας με 151 βαθμούς. Η ολλανδική πόλη διαθέτει 103 γκαλερί, λίγο πάνω από το 10% των οποίων είναι δωρεάν για επίσκεψη. Οι αξιοσημείωτες γκαλερί του Άμστερνταμ περιλαμβάνουν το The Modern Contemporary (ή Moco) Museum, όπου μπορείτε να βρείτε την εμβληματική ποπ αρτ από καλλιτέχνες όπως ο Andy Warhol και ο Keith Haring, και φυσικά το εκπληκτικό Rijksmuseum.

Μετά από περίφημες ατομικές εκθέσεις του Βερμέερ και του Ρέμπραντ, το Rijksmuseum φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή μια παράσταση αφιερωμένη στη χαρούμενη ζωγραφική του Φρανς Χαλς.

Η Λισαβόνα της Πορτογαλίας κατατάσσεται στην πέμπτη θέση, με βαθμολογία 147. Υπάρχουν τεράστια 637 έργα τέχνης του δρόμου στην πορτογαλική πρωτεύουσα, η οποία είναι γνωστή για τη σκηνή τέχνης του δρόμου - οι μεγάλες και όμορφες τοιχογραφίες της πόλης είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς.

Ακολουθεί η Ρώμη και στην έβδομη θέση φιγουράρει η Αθήνα. Είναι γεγονός ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την Documenta του 2017, έχει ανέβει πολύ σε θέματα τέχνης, με πολλές μικρές και ανεξάρτητες γκαλερί όπως επίσης φυσικά με τα πολλά της μουσεία και μνημεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης