Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες
Για τους σύγχρονους καλλιτέχνες, υπάρχει σαφής πίεση να αντιμετωπίσουν και να ασχοληθούν με την τελευταία τεχνολογία το ChatGPT που έχει διαταράξει τα πάντα.
Διάσημοι καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ή να βελτιώσουν την τέχνη τους. Το αν οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ενδιαφέρον και προκλητικό τρόπο ή απλώς ελπίζουν να φτάσουν στο hype, δεν είναι πάντα εύκολα διακριτό.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη παντού γύρω μας: συμπληρώνει αυτόματα τα email μας, προτείνει μια νέα εκπομπή για παρακολούθηση στο Netflix και διαβάζει την πρόγνωση του καιρού με τη φωνή της Alexa της Amazon.
Τα τελευταία χρόνια, τα chatbots έχουν φέρει επανάσταση στη γραφή – ανταποκρινόμενα σε προτροπές για σύνταξη συνοδευτικών επιστολών, κώδικα, θεατρικών έργων, ποιημάτων και δοκιμίων – ενώ τα μοντέλα κειμένου σε εικόνα όπως το DALL.E και το Midjourney επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να δημιουργήσει «τέχνη» πληκτρολογώντας απλά μερικές λέξεις.
Η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί καλύτερα όταν κάνει κάτι που ο καλλιτέχνης μόνος του δεν θα μπορούσε να κάνει, όπως συμβαίνει με την αυτοδημιουργούμενη γλώσσα ή με την συλλογή φωτογραφιών και τη μίξη τους μέσα από το τεράστιο data base του Διαδικτύου. Οτιδήποτε άλλο φαίνεται παράξενο, τεχνητό και- εν τέλει - άσκοπο.
Ανεξάρτητα από αυτό, η τάση της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να σαρώνει τις γκαλερί και σύντομα το εργαλείο θα είναι αρκετά κοινό, ώστε η αμφισβήτησή του θα είναι σαν να αμφισβητείτε ένα στυλό ή ένα μολύβι.
Στην ερώτηση για το αν πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην εξέλιξη των ταινιών και της ζωγραφικής, απάντηση δεν υπάρχει. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συντομεύσει τον χρόνο παραγωγής και θα απλοποιήσει τη διαδικασία εκτέλεσης της τέχνης και θα βοηθήσει την τεχνική-ψηφιακή εξέλιξη του τομέα της παραγωγής τέχνης δεν θα συνδράμει όμως στην πρωτογενή σύλληψη της ιδέα.
Για να δημιουργηθεί τέχνη, η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως εργαλείο, το οποίο έχει εκπαιδευτεί με τέτοιο τρόπο που να αναλύει χιλιάδες ή και εκατομμύρια εικόνες που προ-υπάρχουν στο διαδίκτυο.
Αυτό συμβαίνει ώστε να κατανοήσει η τεχνητή νοημοσύνη μια συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας, όπως ένα συγκεκριμένο στυλ ή αισθητική, δεν μπορεί όμως να έχει την πρωταρχική ιδέα που θα κάνει την διαφορά σε ένα έργο τέχνης.
Ο χρήστης μπορεί απλά να δώσει μια περιγραφή του αποτελέσματος που θέλει να δει, η οποία μεταφράζεται σε αλγόριθμο στον οποίο θα βασιστεί η τεχνητή νοημοσύνη για να φέρει το τελικό αποτέλεσμα.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην τέχνη είναι στην ουσία το μέσο που μετατρέπει μία πρόταση σε εικόνα, αναλύοντας την εικονική πληροφορία που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, αλλά όχι η αιτία της γέννησης της.
Μια μέρα, αναμφίβολα, οι συζητήσεις για τη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη θα ακούγονται αρχαϊκές.