H εικαστική έκθεση της Έλενας Δήμητρας Χαντζή αναστοχάζεται τη σημασία του φυσικού χάρτη
Το έργο «Let's get physical» της εικαστικού Έλενας Δήμητρας Χαντζή θα είναι τοποθετημένο ως σημαία/banner στον εξωτερικό χώρο του Knead Studio, όπως συμβαίνει κάθε μήνα με έναν προσκεκλημένο καλλιτέχνη.
Η ιδέα πίσω από το έργο ξεκινάει από μια έρευνα επί της σημειολογίας της σημαίας αυτής κάθε αυτής ως αντικείμενο. Ο τίτλος φαινομενικά μπερδεύει τον θεατή κατευθύνοντας τον στη σημασία του ως «να έρθουμε πιο κοντά» καθώς και «να πιαστούμε στα χέρια». Ενώ μπορεί να αναφέρεται και σε αυτά, συγχρόνως προέρχεται από το «physical map», φυσικός χάρτης.
Η καλλιτέχνιδα μας προτρέπει να εστιάσουμε στον φυσικό χάρτη, στην τοπογραφία που έχει γεννήσει η φύση, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς της κίνησης πάνω στον πλανήτη. Μέσα στην τρέχουσα δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, και ως επίπτωση και για το φυσικό περιβάλλον, το έργο πηγάζει από μια ιδεαλιστική οπτική, προτείνοντας την εξέλιξη της ζωής μεταξύ των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη με έναν ειρηνικό, ευγενικό και συλλογικό τρόπο.
Μια ιδιαίτερα μακρόστενη σημαία (550x45 εκατοστά) θέλει να εκπροσωπήσει συμβολικά ολόκληρο τον φυσικό χάρτη της γης. Ωστόσο, ως «site and time-specific» έργο, επιλέγει να απεικονίσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι μεσημβρινής περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη το διαθέσιμο φάρδος και ύψος του προσφερόμενου χώρου, και ειδικότερα την ταλαιπωρημένη Ανατολή, με τη θάλασσα, την έρημο, τα ποτάμια, τις γεωργικές εκτάσεις καθώς και τα βουνά της. Η απεικόνιση γίνεται μέσω ημι-αφαιρετικής ζωγραφικής πάνω σε γεωπονικό πρε-φίλτρο. Έτσι το υλικό και το περιεχόμενο συγχωνεύονται οργανικά και αναπόσπαστα μεταξύ τους.
Ποια είναι
H Έλενα Δήμητρα Χαντζή είναι ελληνο-ιταλίδα εικαστικός και αρχιτέκτονας με βάση την Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα της Ρώμης και κατέχει μεταπτυχιακά στο design από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο και τέχνης και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, όπου υπήρξε και βοηθός καθηγητών. Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες για την υλοποίηση εκθέσεων και άλλων πρότζεκτ. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια, φιλοξενίες καλλιτεχνών, εκδόσεις, σεμινάρια και ομιλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διακριθεί με το βραβείο Stavros Niarchos Artworks Award.
Ο χώρος
Ο χώρος Knead Studio ιδρύθηκε από τους Marianne Veyron, Morgan Dulong και Victor Le Guenne, βασιζόμενοι στην κοινή τους προσέγγιση προς την γλυπτική και σε μια συλλογική πρακτική. Ενώ ο χώρος παραμένει προσαρμόσιμος για να φιλοξενήσει διάφορες ανάγκες, ορισμένα στοιχεία όπως η κουζίνα, ο εργασιακός & μαγειρικός πάγκος και τα παγκάκια παραμένουν μόνιμα ως «εργαλεία-γλυπτά», διατηρώντας την μοναδική ταυτότητα του χώρου.
Για να αντηχήσει το εκδοτικό χαρακτήρα της δημιουργικής τους διαδικασίας, το Κnead Studio θα ανοίγει κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, για να υποδεχτεί ανθρώπους γύρω από νέες σειρές εκδόσεων. Τοποθετημένο στην απέναντι γωνία ενός Καφενείου, το Knead Studio επιδιώκει να λειτουργήσει ως περιστασιακό σημείο συνάντησης στη γειτονιά, προάγοντας στιγμές κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Κάθε δημόσια έκθεση θα παρουσιάζει νέες συνταγές, φρέσκες μορφές και μια διαφορετική σημαία, συμβάλλοντας στη συνεχή εξέλιξη της αρχειακής συλλογής του χώρου.
Μπορείτε να δείτε την δουλειά της εδώ.
Εγκαίνια έκθεσης Κυριακή 7 Απριλίου.
Από τις 17:00 και για όλο το βράδυ θα μπορεί κανείς να δει το εικαστικό έργο “Let’s get physical” καθώς και να δοκιμάσει το μενού “Steamy soup ravioli” που έχουν επιμεληθεί οι ιδρυτές του χώρου.
Knead Studio, Μιχαήλ Βοδα 146, 104 46, Αθήνα.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για τον μήνα του Απριλίου κατόπιν ραντεβού (dm στο instagram: knead_studio)