Beatlemania: Όταν τα σκαθάρια κατέκτησαν τις ΗΠΑ - Η αλλοφροσύνη στο JFK και ο «πόλεμος» από τα ΜΜΕ
Ανανεώθηκε:
«Οι Beatles έρχονται!» φώναζαν οι DJs και οι παρουσιαστές ειδήσεων, όταν τα «σκαθάρια» εισέβαλαν στα ερτζιανά της Νέας Υόρκης, αναπαράγοντας το σύνθημα που εμφανιζόταν σε σήματα, αφίσες, αυτοκόλλητα αυτοκινήτων και διαφημίσεις σε εφημερίδες εβδομάδες πριν την εμφάνισή τους.
Εκατοντάδες ρεπόρτερ και εικονολήπτες βγήκαν στους δρόμους, η αστυνομία σχημάτισε κλοιούς και οι εταιρείες εμπορευμάτων μοίραζαν φούτερ με τα πρόσωπα των σκαθαριών.
Διαβάστε επίσης: Ο Paul McCartney αποκαλύπτει την προέλευση των στίχων του τραγουδιού Yesterday
Κατενθουσιασμένοι έφηβοι παρατάχθηκαν στα μπαλκόνια και τους διαδρόμους του αεροδρομίου JFK, ελπίζοντας να πάρουν μια γεύση από την αίσθηση του μεγαλύτερου συγκροτήματος που είχε υπάρξει ποτέ, πέρα από τον Ατλαντικό που, πριν 60 χρόνια, «γονάτισε» την Αμερική - πριν καν πατήσει το πόδι του σε αυτήν.
Η εικόνα των Τζον, Πωλ, Τζορτζ και Ρίνγκο να κατεβαίνουν από τα ψηλά σκαλιά της πτήσης 101 της Pan Am Yankee Clipper στις 13.20, στις 7 Φεβρουαρίου 1964, είναι από τις πιο εμβληματικές εικόνες στην ιστορία του ροκ εν ρολ. Εμβληματική, όχι για τη σαστισμένη συνειδητοποίηση στα πρόσωπά των μελών του συγκροτήματος ότι τα είχαν καταφέρει πραγματικά πριν ακόμη κάνουν έστω και μία συναυλία στην Αμερική, αλλά για τον αντίκτυπο στις ελπίδες, τα όνειρα και τις δυνατότητες των επόμενων γενεών.
Αυτή η εικόνα της Beatlemania, συμπύκνωσε την απόλυτη φαντασία και φιλοδοξία κάθε ονειροπόλου, να πάρει μια κιθάρα και να γράψει τραγούδια.
Τα αμερικάνικα μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφισβητούσαν τους Beatles σχολιάζοντας τη βαριά αγγλική προφορά τους και τα μαλλιά τους που «απειλούσαν τα ήθη». Έτσι όμως αποκάλυψαν τις ξεπερασμένες κομφορμιστικές συμπεριφορές του συστήματος που υπηρετούσαν τα ΜΜΕ, προσδίδοντας στο συγκρότημα την εικόνα των επαναστατών.
Η επιτυχία των Beatles στις ΗΠΑ ενέπνευσε την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και κατέστησε τη Μεγ. Βρετανία ένα μουσικό μεγαθήριο ισότιμου με την Αμερική.
Όταν οι Beatles «πέταξαν» πίσω στο σπίτι τους, δύο εβδομάδες μετά την ιστορική τους άφιξη στη Νέα Υόρκη, δεν είχαν ιδέα ότι ο πολιτισμικός «σεισμός» που είχαν προκαλέσει εκεί θα κυριαρχούσε στη μουσική για τις επόμενες έξι δεκαετίες.
Ήταν σαν ένα κύμα «τσουνάμι» που άνοιξε τον δρόμο για τη βρετανική εισβολή καλλιτεχνών. Οι Rolling Stones, οι Kinks, The Who, οι Small Faces, όλοι τους τροφοδότησαν την ακόρεστη πείνα της Αμερικής για βρετανούς ρόκερ που κατάφεραν να συνδυάσουν το αμερικανικό μπλουζ με το rock n' roll.
ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, αυτοί οι δύο μουσικοί τιτάνες, θα έπαιζαν πινγκ-πονγκ πάνω από τον Ατλαντικό για ολόκληρες δεκαετίες.
Οι ΗΠΑ μας έδωσαν τους The Beach Boys, The Monkees, τον Bob Dylan και τον Jimmy Hendrix, η Μεγάλη Βρετανία τους Led Zeppelin, το heavy metal και τους γίγαντες του progressive rock. Οι ΗΠΑ μας έδωσαν την πανκ της Νέας Υόρκης, η Βρετανία ανταπάντησε με Sex Pistols και Clash. Οι αμερικάνοι έδωσαν την grunge από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού είχαμε την Brit pop.