ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμώμενο πρόσωπο των ΗΑΕ ο Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος

Τιμώμενο πρόσωπο των ΗΑΕ ο Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος
Ο γλύπτης Νίκος Φλώρος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τιμώμενο πρόσωπο τον Έλληνα Καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο η Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε την 52η επέτειο της ιδρύσεως του ανωτέρω Ομοσπονδιακού Κράτους στο Ζάππειο την περασμένη Πέμπτη (23 Νοεμβρίου).

Η εφετινή εκδήλωση είχε πολυδιάστατη σημασία καθώς με την έκθεση αντιπροσωπευτικών και υψηλού οικολογικού συμβολισμού έργων του “παγκόσμιου” Αρκά γλύπτη “προλογίστηκε” η επικείμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 28 που θα εκκινήσει στο Ντουμπάι στις 30 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή είκοσι οκτώ χωρών.

P1060703-LR.jpg
Εκδήλωση στο Ζάππειο για την 52η επέτειο της ιδρύσεως του Ομοσπονδιακού Κράτους των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα οκτώ μοναδικά μεγάλων διαστάσεων και ασύλληπτης καλλιτεχνικής εμπνεύσεως που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα του Νίκου Φλώρου “μαγνήτισαν” τα βλέμματα όλων όσων είχαν την τιμή να παραβρεθούν στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου.

Το αστραφτερό μεταλλικό αλουμινένιο φόρεμα της Μαρίας Κάλλας που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Φλώρος εμπνευσμένο από εκείνου με το οποίο η Diva ερμήνευσε την “ Τραβιάτα” του Βέρντι και που ήρθε ιδικά για την εκδήλωση αυτή απευθείας από την όπερα του Ντουμπάι όπου και εκτίθεται από τον Μάϊο 2023 στην κεντρική αίθουσα της όπερας του Ντουμπάι στα πλαίσια του εορτασμού των εκατό χρόνων από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας! το γλυπτό συγκλόνισε και εντυπωσίασε άπαντες, ευρισκόμενο στο κέντρο της αίθουσας με τα εκθέματα.

Το αστραφτερό μεταλλικό αλουμινένιο φόρεμα της Μαρίας Κάλλας που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος ΦλώροςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην εγκωμιαστική για τον τιμώμενο Καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο ομιλία του ο Πρέσβης των Η.Α.Ε. στην Ελλάδα, Σουλεϊμάν Χάμιντ Αλ Αλμαζοούι τόνισε:

“Για πρώτη φορά η Πρεσβεία των Η.Α.Ε. ανοίγει τις πόρτες της στους υψηλούς της προσκεκλημένους οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν από κοντά μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Έλληνα γλύπτη που βασίζονται σε μια ειδική τεχνική μετατροπής αλουμινίου σε πρωτότυπα έργα τέχνης, μοναδικά γλυπτά κοστούμια και πορτραίτα διάσημων προσωπικοτήτων.

Ο Νίκος Φλώρος έχει δώσει στο πρόσφατο παρελθόν το καλλιτεχνικό του παρών με μεγάλη επιτυχία στο Αμπού Ντάμπι, όπου εκτός από εκθέσεις που έχει παρουσιάσει εκεί, έχει δημιουργήσει με την ιδιαίτερη τεχνική του το πορτραίτο του προέδρου των Η.Α.Ε., Α.Υ. Σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Zαγιέν Aλ Ναχαγιάν. Έκτοτε το πορτρέτο του ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Κράτους.

Εκδήλωση στο Ζάππειο για την 52η επέτειο της ιδρύσεως του Ομοσπονδιακού Κράτους των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη φιλοξενία των Η.Α.Ε, ο κ. Νίκος Φλώρος δημιούργησε το σύμβολο των Η.Α.Ε, το «Γεράκι της Ερήμου» που μας προσέφερε ως ένδειξη τιμής και συνέχειας της καλλιτεχνικής συνεργασίας του με τα Η.Α.Ε.

Μέσω του καλλιτεχνικού του έργου προωθεί το ενδιαφέρον των δύο χωρών να επεκτείνουν την ήδη εξαιρετική διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, κρίσιμους για το μέλλον των κοινωνιών, που υποδηλώνουν τη δυνατότητα της τέχνης ως χρήσιμου εργαλείου για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την ανάγκη συμβολής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκδήλωση στο Ζάππειο για την 52η επέτειο της ιδρύσεως του Ομοσπονδιακού Κράτους των Ηνωμένων Αραβικών ΕμιράτωνΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συγκεκριμένη παρουσίαση βασίζεται στην επιτυχία των προηγούμενων εκθέσεων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο οποίος με τη μεγάλη δημιουργικότητα και το πάθος του για το έργο του, ενεργεί ως πρεσβευτής του κοινού οράματός μας για ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς επίσης και της σύγχρονης Ελληνικής τέχνης, ανοίγοντας διεθνείς δρόμους στην πορεία της Ελλάδας με βάση το πολιτιστικό πλεόνασμα που κληρονόμησε και το οποίο συνεχώς εξελίσσεται!”

Στην λαμπερή βραδιά του Ζαππείου Μελάθρου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι του Πολιτικού, του Πνευματικού και του Καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, οι συνεργάτες του Νίκου Φλώρου καθώς και η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων με τον στρατηγό Κωνσταντίνο φλώρο αλλά και δεκάδες διπλωμάτες από πολλά Κράτη της υφηλίου.