ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΤΗΜΟNΙ: Μία εικαστική έκθεση ετερόκλητων βιωμάτων για την μνήμη της πόλης

ΣΤΗΜΟNΙ: Μία εικαστική έκθεση ετερόκλητων βιωμάτων για την μνήμη της πόλης

ΣΤΗΜΟΝΙ: σύλληψη & επιμέλεια Στεφανία Ορφανίδου


Tα κείμενα, ως καθημερινή πρακτική, δημιουργία και ανακάλυψη, κατασκευάζουν τη μνήμη της πόλης στο παρόν, πλέκονται και αποσυναρμολογούνται συνεχώς πάνω στα νήματα που αποκαλούνται στημόνι. Η έκθεση ΣΤΗΜΟΝΙ, συνιστά μια συνάρθρωση 9 εικαστικών πολυμεσικών έργων και δράσεων 11 νέων καλλιτεχνών. Όλα τα έργα, επιλεγμένα λόγω των διαφορετικών πρακτικών τους, γράφουν με ετερογενές βλέμμα και μέσο το κείμενο της εμπειρίας τους στην Αθήνα.

Υφασμένα με το προσωπικό στημόνι του κάθε καλλιτέχνη, συντάσσουν αφηγήσεις, διαμορφώνουν ένα νέο γραπτό, χαρτογραφούν και συγκολλούν την ύλη των εμπειριών στο χώρο, παραχωρούνται στο βλέμμα, καλούν σε περιπλάνηση και ανακάλυψη ετερόκλητων χωροχρονικών βιωμάτων. Μοιάζουν με σύγχρονα όστρακα, με ψιχία προσωπικής και συλλογικής μνήμης, που διατηρούν ένα μέρος του πνεύματος της πόλης.

Στο ΣΤΗΜΟΝΙ, το κείμενο, ξεδιπλώνεται σε όλες του τις πτυχές· ως κτίσιμο, ως ύφανση, ως ακουστική σύνθεση, και τέλος ή πρωτίστως, ως πεσμένη ύλη που κείται στο έδαφος.

ΕΡΓΑ - ΔΡΩΜΕΝΑ*

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 / ώρα 18:00 / ΤΟ ΣΥΓΓΡΟΥΟΜΕΝΟ / οδός Φαλήρου 57, 11742, Αθήνα. Η ΦΑΛΑΙΝΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ – παρουσίαση μακέτας φωτογραφικού βιβλίου από τον Γιώργο Καραηλία

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 / ώρα 18:00 / Πλατεία / οδός Φαλήρου & Μπότσαρη γωνία, 11742, Αθήνα. ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ – performance από τον Φίλιππο Βασιλείου.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 / ώρα 20:00 / MISC Athens / Τούσα Μπότσαρη 20, 11742 Αθήνα. ΑΘΗΝΑ Σ' ΑΚΟΥΩ – ανάγνωση ποιήματος από τον Αλέξανδρο Μιστριώτη.

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 / ώρα 18:30 / UNDERFLOW / Καλλιρόης 39, 11742, Αθήνα. ΣΑΪΤΑ – αυτοσχεδιαστικός μουσικός διάλογος από την Άννα Λινάρδου και τον Γιώργο Βαρουτά.

* Μια ώρα πριν από την έναρξη κάθε έργου-δρώμενου θα πραγματοποιείται ξενάγηση από την επιμελήτρια στο χώρο της έκθεσης στο MISC Athens.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Μυρτώ Ξανθοπούλου
Αντώνης Θεοδωρίδης
Στέλιος Παπαγρηγορίου
Collectif MASI
Γιάννης Στούρνας
Γιώργος Καραηλίας
Φίλιππος Βασιλείου
Αλέξανδρος Μιστριώτης
Γιώργος Βαρουτάς
Άννα Λινάρδου

Γραφιστική επιμέλεια:
Blind Studio

Διάρκεια έκθεσης:
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου – Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Εγκαίνια:
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, ώρα 19:00

Χώρος διεξαγωγής: MISC Athens
Τούσα Μπότσαρη 20, 11741, Κουκάκι, Αθήνα
ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη 2-8 μμ / Παρασκευή 2-8 μμ / Σάββατο 12-6 μμ / Κυριακή 12-6 μμ

www.miscathens.com

Είσοδος ελεύθερη

-------------------------

ΣΤΗΜΟΝΙ - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Η Στεφανία Ορφανίδου (γ. Καβάλα 1989) είναι εικαστικός φωτογράφος και αρχιτέκτονας. Από το 2016 ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στα Χανιά. Στη θεωρητική και καλλιτεχνική της πρακτική η λειτουργία της μνήμης στο παρόν είναι η αφετηρία για τη συρραφή αποσπασμάτων και την κατασκευή αφηγήσεων – πραγματικών ή φαντασιακών- , ενός νέου τόπου, όπου το άλογο, το έλλογο, το αλλόκοτο και το μυστικό δύναται να συνυπάρξουν αρμονικά. Το 2019 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο Chora Atelier, το οποίο ενσωματώνει την έρευνα, τη μελέτη και επίβλεψη, την κατασκευή, τη σκηνογραφία, το σχεδιασμό εσωτερικών χώρων και επίπλων και την επιμέλεια εκδόσεων. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει δύο φωτογραφικά βιβλία (“Pendulum” 2019 & “Cold Turkey” 2021). Το 2021 συν-επιμελήθηκε την εικαστική εγκατάσταση “Δαίδαλα” στο Γυαλί Τζαμί στα Χανιά. Το 2023 επιμελήθηκε την ατομική έκθεσή της “Cold Turkey” στο oθωμανικό Χαμάμ της οδού Κατρέ στα Χανιά.

www.stefaniaorfanidou.com

www.chora.co

ΜΥΡΤΩ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

H Μυρτώ Ξανθοπούλου (γ. Eλσίνκι 1981) είναι εικαστικός, και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. H βιωματική σχέση με τη φθαρτή ύλη και τη γλώσσα, σε όλη την κυριολεξία και την υπερβατικότητά τους, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συγκροτούν την πρακτική της. Δουλεύει με ποικίλα μέσα, εγκαταστάσεις, σχέδια, κατασκευές, βίντεο και κείμενα. Αναζητώντας μια ποιητική του καθημερινού και του οικείου, της τρυφερότητας και της ταλαιπώριας, τα έργα της διαπραγματεύονται θέματα ταυτότητας, εντοπιότητας, γλυπτικής και χώρου. Η πέμπτη ατομική της έκθεση με τίτλο Καταιγίδα (δεν έχω στυλό) παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2022, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και πρότζεκτ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μουσεία, γκαλερί και ανεξάρτητους καλλιτεχνικούς χώρους.

https://www.myrtoxanthopoulou.com/

ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Ο Αντώνης Θεοδωρίδης (γ. Δράμα 1984) χρησιμοποιεί ποικίλες φωτογραφικές στρατηγικές, εξετάζοντας τις εντάσεις μεταξύ ρευστότητας και στάσης, προσωπικής και ιστορικής μνήμης, του απαξιωμένου και του παρθένου. Το έργο του αντλεί έμπνευση από το φυσικό και εννοιολογικό τοπίο της πόλης, καθώς επίσης και από αρχειακές φωτογραφίες τρίτων και βάσεις δεδομένων εικόνων. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright και κάτοχος πτυχίου MFA Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Hartford των Η.Π.Α.. Η πρακτική του είναι ένα μείγμα παραδοσιακής αναλογικής φωτογραφίας μαζί με ψηφιακές τεχνικές, κολάζ και εγκαταστάσεις.

http://www.antonistheodoridis.com/


ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

O Στέλιος Παπαγρηγορίου (1983) ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Είναι εικαστικός, συγγραφέας και μουσικός. Χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα, όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, λογοτεχνικό κείμενο, ήχο, ψηφιακό βίντεο, κ.ά. Τα θέματά του αφορούν κυρίως στη μορφή του ανθρώπου και στις παραμορφώσεις που αυτή μπορεί να υποστεί. Ζωγραφικά και γλυπτικά έργα του έχουν παρουσιαστεί σε άλμπουμ των δισκογραφικών Slovenly, Fourth Dimension, Sovn Records, Fort Evil Fruit και Άγιος Άνθρωπος. Έργα του έχουν εκτεθεί μεταξύ άλλων στους χώρους Velvet Room, Communitism, Kick (ατομική έκθεση «If My Body Had A House»), One Minute Space και στον Ελαιώνα. Νουβέλες και διηγήματά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νεφέλη και Τόπος. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών ΙΣΝ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται με τη μουσική και τα live performances με το όνομα STYLIANOS OU.

https://www.steliospapagrigoriou.com/

COLLECTIF MASI
Η Collectif MASI ιδρύθηκε to 2018 από την αρχιτεκτόνισσα Μαντλέν Ανηψητάκη και τον κοινωνιολόγο Simon Riedler. Επικεντρώνεται σε έργα πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει το “Δίκτυο σχοινιών στον πολεοδομικό ιστό” (Κεντρική και Νότια Αμερική, 2018-2019) και τη συλλογική παράσταση “1 km as the crow flies” (Ecole d’Architecture Paris-Malaquais, 2021). Έχει εκθέσει στο Espace Voltaire, τη Cité internationale des arts (Παρίσι, 2020), το Steinzeit Gallery (Βερολίνο, 2022) και το Evia Film Project (2022). Στο Residency Ateliers Médicis (Pouillenay, 2020) και στο έργο “Crossing Walls” (Παρίσι, 2021) πειραματίστηκε στη σύνδεση ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Έχει συνεργαστεί με το Victoria Square Project, με την Greenpeace και με την Έλευσις 2023. Το 2020 έλαβε το SNF ARTWORKS fellowship. Πρόσφατα, η MASI επιλέχτηκε στο Salon de Montrouge (Γαλλία), στο Eleonas2023 και στο Platforms Project (Αθήνα).

https://reddehilos.wordpress.com/collectif-masi/

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΣ

Ο Γιάννης Στούρνας είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται μεταξύ Οξφόρδης και Αθήνας. Η δουλειά του εκτείνεται από την φωτογραφία και τα υαλογραφήματα, μέχρι τις εγκαταστάσεις και τη γλυπτική. Χρησιμοποιεί
ξεπερασμένη τεχνολογία και φωτογραφικές πρακτικές του 19ου αιώνα, αντιπαραθέτοντας την εξαιρετική δεξιοτεχνία και το απρόβλεπτο αυτών των αρχαϊκών διαδικασιών, ενώ ωθεί τα όρια των μέσων για να βρει νέα καλλιτεχνικά λεξιλόγια. Το έργο του διερευνά τη λεπτή γραμμή μεταξύ μυθοπλασίας/γεγονότος, αρνητικού/θετικού, τάξης/αταξίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέους διαλόγους μεταξύ τους.

https://www.instagram.com/yannis.stournas/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΗΛΙΑΣ
Ο Γιώργος Καραηλίας γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 2010 ζει και εργάζεται μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία. Η καλλιτεχνική και θεωρητική του πρακτική αφορά κυρίως την τεχνική εικόνα και τις συνδέσεις της με τη σφαίρα του κοινωνικού και πολιτικού. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις καθώς και σε διάφορες δημοσιεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών του βιβλίων “EstrangeR” (Kehrer Verlag Heidelberg, 2015) και “Personae non Gratae” (2020). Έχει συμμετάσχει σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά πρότζεκτ ως διοργανωτής, εκπαιδευτής και επιμελητής κι έχει συνεργαστεί με διάφορους πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

http://yorgoskarailias.net/

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Φίλιππος Βασιλείου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα εικαστικών τεχνών (ΜΕΤ) από την ΑΣΚΤ. Ασχολείται κυρίως με την performance, τη γλυπτική, τη ζωγραφική, το βίντεο και την κατασκευή μεγάλων
διαδραστικών εγκαταστάσεων με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα στο δημόσιο χώρο. Από νεαρή ηλικία ασχολείται με το καράτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ο συνδυασμός εικαστικών και πολεμικών τεχνών γίνεται μέρος της τέχνης του. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2018 βραβεύτηκε από την ARTWORKS και είναι Fellow του προγράμματος υποστήριξης καλλιτεχνών ΙΣΝ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας καλλιτεχνών Trojan Dao, που ασχολείται με την εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain ως εναλλακτικό μέσο παραγωγής τέχνης. Το 2022 εργάστηκε ως βοηθός στο εργαστήριο κεραμικής της ΑΣΚΤ και έχει εργαστεί ως εικαστικός σε σχολεία από το 2017 έως το 2023. Συχνά διοργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια με θέματα όπως η γλυπτική και η κίνηση.

http://filipposvasileiou.com

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗΣ
Γεννήθηκε στον Καναδά, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε εικαστικά στην Γαλλία. Η πρώτη του καλλιτεχνική γλώσσα είναι η γραφή. Μελέτησε κυκλικά διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, όπως η φωτογραφία, ο κινηματογράφος και τα νέα μέσα. Ξεκίνησε να εμπλέκεται στο χώρο των παραστατικών τεχνών κάνοντας βίντεο που εντάσσονται σε παραστάσεις και πλέον επιμελείται συστηματικά την δραματουργία έργων θεάτρου και χορού. Παρουσιάζει κείμενα δικά του ή άλλων στα πλαίσια της έρευνας για ένα θέατρο ανεπίσημο, όπου ελέγχεται η διάκριση μεταξύ θεάτρου, ποίησης και στοχασμού. Επικεντρώνεται περισσότερο στη σύγχρονη προφορικότητα, στην ιστορία και την επιρροή της να διαμορφώνει το δημόσιο χώρο. Η καλλιτεχνική του πρακτική κρατά απόσταση από το θεαματικό, ταλαντεύεται ανάμεσα στα κείμενα και τις εικόνες, την παρουσία και την αναπαράσταση, την πεποίθηση
και την αμφιβολία.

https://thereceptionathens.eu/

ΑΝΝΑ ΛΙΝΑΡΔΟΥ
H Άννα Λινάρδου ασχολείται με τη φωνή σε όλες της τις εκδοχές, μελετώντας και συνθέτοντας φωνητικές ποιότητες του σύγχρονου και του κλασικού τραγουδιού, παραδοσιακών ιδιωμάτων και extended τεχνικών. Έχει τραγουδήσει ως σολίστ σε μουσικές και θεατρικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική και έχει παρουσιάσει έργα της και σεμινάρια με θέμα τη φωνή σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Punkt Festival, Big Bang Festival κ.ά.. Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τους Andrea Molino, Wouter Van Looy, Κο Ishikawa, Arve Henriksen, Jan Bang, Γιώργο Βαρουτά, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Θάνο Μικρούτσικο, Haig Yazdjian, Βαγγέλη Κατσούλη. Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος “Heterotopia” κυκλοφόρησε το 2019. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει τα άλμπουμ Άνω Βυθός (2020), “Etidorhpa” (Vault of Blossomed Ropes, 2021) και συμμετοχές σε πολλά άλλα. Από το 2021 διευθύνει τη Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΟΥΤΑΣ
Ο Γιώργος Βαρουτάς ασχολείται με την τέχνη του ήχου. Η μέθοδός του βασίζεται στη ζωντανή δειγματοληψία και επεξεργασία του ήχου ακουστικών οργάνων και φωνής. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή έργα που ενσωματώνουν τις μουσικές διαφόρων παραδόσεων στη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική (Punkt Festival, Improv Festival της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, κ.α.). Είναι ιδρυτικό μέλος των Vault of Blossomed Ropes. Οι συνεργασίες του σε δισκογραφίες και συναυλίες περιλαμβάνουν τους Steve Jansen, Ko Ishikawa, Chris Culter, Jan Bang, Arve Henriksen, Άννα Λινάρδου, Νίκο Σιδηρoκαστρίτη, Βάσω Δημητρίου, Χάρη Λαμπράκη, Νίκο Φωκά, Στέλιο Ρωμαλιάδη, Σίμο Ρηνιώτη και άλλους. Το 2018 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο “Chronostasis” από την βρετανική δισκογραφική εταιρεία ReR Megacorp του συνθέτη και θεωρητικού της μουσικής Chris Cutler.

https://varoutas.wixsite.com/varoutas

Η έκθεση ΣΤΗΜΟΝΙ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη
του Υπουργείου Πολιτισμού και της MeMSéA.