ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εμπειρία του νέου μουσείου της Μαρία Κάλλας στην Αθήνα είναι μοναδική στον κόσμο

Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και εργασίας κορυφαίων επαγγελματιών. photo/ΑΜΕ-ΜΠΕ

Η Μαρία Κάλλας είναι μία ιστορική γυναίκα της παγκόσμιας όπερας, μία μορφή που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ιστορία της μουσικής μέσα στα χρόνια.

Κι όμως, παγκοσμίως, δεν υπήρχε πουθενά ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή της.

Τώρα, το μοναδικό μουσείο στον κόσμο για την Μαρία Κάλλας έκανε τα εγκαίνια του χτες στην Αθήνα.

Το CNN Greece ήταν εκεί και βίωσε την εμπειρία του νέου μουσείου.

Τα εκθέματα που μπορεί κανείς να δει εκεί έχουν όλα την αύρα από τη ζωή της μεγάλης καλλιτέχνιδας.

Η αίσθηση των χώρων είναι μοναδική και ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε να σε βάζει αμέσως στο κλίμα της εποχής που έζησε η σοπράνο.

Στο μουσείο υπάρχει λεπτομερές χρονολόγιο των σημαντικότερων σταθμών της ζωής της Μαρίας Κάλλας, σπάνιες εκδόσεις με παρτιτούρες, μια τεράστια συλλογή από αναμνηστικά γραμματόσημα, βιβλία που μελετούσε με προσωπικές της σημειώσεις, ρούχα που φορούσε, αξεσουάρ και φορέματα της ίδιας, όπως ήταν το θρυλικό κοστούμι από την παράσταση Νόρμα (Επίδαυρος, 1960, συλλογή του Υπουργείου Πολιτισμού) και το φουλάρι «Fleurs de l’ Opéra» του οίκου Hermès.

Μπορεί κανείς να δει τα προγράμματα από τις παραστάσεις της, φωτογραφίες, τηλεγραφήματα, αποκόμματα Τύπου, εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την Κάλλας, προτομές και, φυσικά ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με βιντεοσκοπημένες παραστάσεις, συνεντεύξεις και ντοκιμαντέρ.

Όλα υλικά σπάνια που μέχρι σήμερα δεν ήταν προσβάσιμα στο κοινό. Το υλικό φωτίζει την πραγματική της προσωπικότητα και το αληθινό της ταλέντο, θέλοντας να σβήσει μερικούς από τους αστικούς μύθους που την περιέβαλαν.

Όλα τα εκθέματα ακολουθούν την ζωή της μεγάλης σοπράνο, και ο θεατής έχει την δυνατότητα να την ζήσει από κοντά σχεδόν, καθώς ανακαλύπτει τα γεγονότα και τους σταθμούς της ζωής και της καριέρας της, καθώς και τα στοιχεία που συνέθεσαν την προσωπικότητα και το ταλέντο της.

Η εμπειρία ξεκινάει πό τον δεύτερο όροφο, οι επισκέπτες κινούνται σε τρία διαφορετικά δωμάτια που μιμούνται σκηνικά από παραστάσεις εμβληματικών ρόλων που ερμήνευσε η Κάλλας (Νόρμα, Τόσκα, Τραβιάτα) και μυούνται στη φωνή και την ερμηνεία της. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ακούσει και να δει πολύ σπάνιο υλικό από τις συναυλίες της ανά τον κόσμο, να διαβάσει μαρτυρίες άλλων, να ανοίξει ντοσιέ με αρχειακό υλικό, να ανακαλύψει πληροφορίες κρυμμένες σε συρτάρια ή πίσω από γυάλινες επιφάνειες, να ξεφυλίσσει αποκόμματα Τύπου και πολλά άλλα.

Η εμπειρία του μουσείου είναι κάτι παραπάνω από μοναδική και σπάνια και τώρα είναι ανοιχτή για όλους τους Αθηναίους και μη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παραδίδει το πρώτο Μουσείο για τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο. Από σήμερα Πέμπτη (26/10), το Μουσείο Μαρία Κάλλας στην οδό Μητροπόλεως 44, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό και φιλοδοξεί να φωτίσει την προσωπικότητα και την καριέρα της κορυφαίας σοπράνο, αλλά να αποτελέσει και σημείο πολιτιστικής αναφοράς τα επόμενα χρόνια.

Η συλλογή είναι εκπληκτική και τα αντικείμενα που υπάρχουν στο μουσείο δεν μπορεί κανείς να τα δει πουθενά αλλού στον κόσμο. Η προσπάθεια που έγινε από τους παράγοντες είναι εκπληκτική και το μουσείο φτιάχνεται από το 2011. Τώρα επιτέλους ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

Η δημιουργία συλλογής με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.

Το κτίριο είναι εκπληκτικό και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς απέναντι από την Μητρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων έδωσε τεράστια βάση στην λεπτομέρεια. Η ξενάγηση που έγινε χτες για τους δημοσιογράφους ήταν αρκετά διαφωτιστική σχετικά με το μουσείο και τα εκθέματα του. Στην συνέντευξη τύπου λύθηκαν πολλές απορίες από τους παράγοντες σχετικά με την πορεία της κατασκευής.

Τον Οκτώβριο του 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, είχε δωρίσει στον Δήμο Αθηναίων 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική τους συλλογή. Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έδειξε την στήριξή του στο Μουσείο δωρίζοντας στο Δήμο Αθηναίων σημαντικά κειμήλια που είχε στη κατοχή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης