Πού καλλιεργείται Κινόα στην Ελλάδα και γιατί είναι σημαντική
Μία εξαιρετικά θρεπτική καλλιέργεια της τάξης των ψευδοσιτηρών φαίνεται να αποκτά ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο λόγος για την Κινόα.
Η Κινόα μετρά τουλάχιστον 4.000 ζωής και καταναλωνόταν από τους γηγενείς πληθυσμούς του Περού και της Βολιβίας ακόμη και προ 4.000 χρόνων.
Σημείο καμπής για την διάδοση της καλλιέργειας στον κόσμο αποτέλεσε η ανακήρυξη του 2013 ως το «έτος της κινόα» από τα Ηνωμένα Έθνη.
Με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, η Κομισιόν σχεδίασε μια σειρά από αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα με στόχο τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.
Η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (Green Deal) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το πλαίσιο «Farm to Fork» που φιλοδοξεί να μειώσει τη χρήση των αγροχημικών κατά 20-50% μέχρι το 2030.
Στα περιθώρια αυτών των πρωτοβουλιών η ερευνητική κοινότητα επικεντρώθηκε στο πώς μπορεί να μειώσει τις εισροές στον πρωτογενή τομέα, διατηρώντας παράλληλα την παραγωγική δυναμική των σύγχρονων γεωργικών συστημάτων. Μία από τις πλέον υποσχόμενες λύσεις είναι η υιοθέτηση καινοτόμων, εναλλακτικών ξηρικών και χαμηλών εισροών καλλιεργειών, όπως αυτή της κινόα.
«Η περίπτωση της κινόα είναι χαρακτηριστική για το πώς με την εισήγηση καινοτόμων καλλιεργειών μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας. Αρχικά η προσαρμοστικότητα του φυτού σε δυσμενείς για άλλες καλλιέργειες συνθήκες, και οι χαμηλές του απαιτήσεις σε λίπασμα και άρδευση πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε η Συμφωνία» δήλωσε η επίκουρος καθηγήτρια Γεωργίας και Καινοτόμων Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννα Κακαμπούκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κινόα στη Θεσσαλία
Η κ. Κακαμπούκη μαζί με την ερευνητική της ομάδα αποτελούμενη από τους υποψήφιους διδάκτορες κ. Μαυροειδή Αντώνιο και κ. Παντελεήμονα Σταυρόπουλο, διερευνά τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές και ευελπιστεί πως σύντομα η καλλιέργεια της κινόα σε μεγάλες εκτάσεις θα είναι ανταγωνιστική των λοιπών παραδοσιακών σιτηρών καθώς και αρκετών ανοιξιάτικων.
Έχει επιλεγεί η περιοχή της Θεσσαλίας όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι οι ιδανικές για την ανάπτυξη της εν λόγω καλλιέργειας.
«Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, στην περιοχή της Θεσσαλίας και βρισκόμαστε και έχουμε εξακριβώσει και βελτιώσει τις ανάγκες της καλλιέργειας υπό Ελληνικές συνθήκες» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κακαμπούκη καταλήγοντας «Θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ελληνικής γεωργίας και θα μας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη των πράσινων στόχων μας».