ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: O Kώστας Θ. Καλφόπουλος εντρύφησε στο σύντομο αλλά απολαυστικό λαϊκό νουάρ

Bookreads: O Kώστας Θ. Καλφόπουλος εντρύφησε στο σύντομο αλλά απολαυστικό λαϊκό νουάρ
Το βιβλίο «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο» διηγείται ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα μας, δοσμένες με ένα εξαίσιο ύφος, γεμάτες με χιούμορ αλλά και τραγικότητα. φωτό/Εκδόσεις Καστανιώτη

Πριν μερικές μέρες μας αποχαιρέτησε ο εκλεκτός συνάδελφος δημοσιογράφος, κριτικός και συγγραφέας Kώστας Θ. Καλφόπουλος, νέα που μας έκαναν να λυπηθούμε πολύ, ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά.

Ο Kώστας Θ. Καλφόπουλος υπήρξε ένας ταλαντούχος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, διηγημάτων και δοκιμίων. To τελευταίο του βιβλίο είναι μία συλλογή με νουάρ, λαϊκά διηγήματα που μας πηγαίνουν μία «βόλτα» στον νεοελληνικό «πολιτισμό», με τόση ακρίβεια στη γλώσσα και στο ύφος που στ’ αλήθεια δεν μπορείς να σταματήσεις να γυρίζεις τις σελίδες.

Το βιβλίο «Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο» (2023) διηγείται ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινότητα μας, δοσμένες με ένα εξαίσιο ύφος, γεμάτες με χιούμορ αλλά και τραγικότητα.

Βγαλμένα από τα λαϊκά περιοδικά, αυτά τα διηγήματα λένε ουσιαστικά την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από το βλέμμα των ελληνικών ασπρόμαυρων ταινιών, των ανθρώπων του δρόμου και της πιάτσας. Τα διηγήματα αυτά συνομιλούν με το αμερικάνικο είδος του νουάρ με τέτοιο τρόπο όμως που αναδεικνύεται την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα της.

Ανάμεσα στις γραμμές τους, σαν ολογράμματα, προβάλλουν ο αστυνόμος Μπέκας και ο επιθεωρητής Μαιγκρέ την "αποφράδα μέρα" της 21ης Απριλίου 1967, ο Γιάννης Διακογιάννης φευγαλέα, τα ΒΙΠΕΡ, που κατέκλυζαν τα περίπτερα τη δεκαετία του '70, μια κίτρινη εσάρπα τον φοβερό μήνα Αύγουστο του 1968, το Αμβούργο, γκρίζο και βροχερό όπως στον Αμερικανό φίλο του Βέντερς, τα λαϊκά κορίτσια των 70s, ένα φονικό παράξενο καλοκαίρι στην Κρήτη, μαζί και μια διαφορετική ληστεία στην Αθήνα τη μέρα του μεγάλου τελικού Άγιαξ-Παναθηναϊκού το 1971.

O Κώστας Θ. Καλφόπουλος (1956 - 2023) γεννήθηκε στην Αθήνα. Ήταν απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών – Dörpfeld Gymnasium. Σπούδασε Κοινωνιολογία (ΜΑ), Πολιτική και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (Universität Hamburg). Από το 1996 απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο Τύπο και ως επιμελητής (editor) στον χώρο των εκδόσεων.

Διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της Καθημερινής (ημερήσια και κυριακάτικη έκδοση) και από το 2018 αρθρογραφούσε στο The Books’ Journal. Είχε την ευθύνη της αρχισυνταξίας του περιοδικού Πολάρ. Ως ξένος ανταποκριτής συνεργάστηκε με γερμανόφωνα ΜΜΕ (Neue Zürcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Neues Deutschland κ.ά.). Ήταν μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ / FPA).

Έργα του είναι: Στην εποχή της περιπλάνησης (2000), Η ποιοτική παράδοση στις κοινωνικές επιστήμες (επιμέλεια-εισαγωγή, 2003), Georg Simmel. Περιπλάνηση στη νεωτερικότητα: Κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, αισθητικά κείμενα (επιμέλεια από κοινού με τον Σπύρο Γάγγα, 2004), Tilt! (2005), Far from the RAF (2007), Καφέ Λούκατς – Budapest Noir (2008), Ένα παράξενο καλοκαίρι (2011), Καρέ-καρέ και άλλα διηγήματα (2013), 18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή (επιμέλεια, εισαγωγή, κείμενο, 2016), Φλίππερ (2016), Όταν έρθει η μέρα που ξέρεις (μυθιστόρημα – μαζί με τον Άγη Πετάλα, 2020), Ένα φέρετρο για τη Σοφία (μυθιστόρημα – μαζί με τον Ανδρέα Αποστολίδη, 2020), 10 Ανεπίδοτες επιστολές (2020), Μικρό εγκώμιο του αστυνομικού (2021), Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο (2023).