Φεστιβάλ Τέχνης Rolex: Επίσημη έναρξη με λαμπερό γκαλά γεμάτο καλλιτεχνικούς αστέρες στο ΚΠΙΣΝ
Με μία λαμπερή εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σημαδεύτηκε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex, που διενεργείται στην Αθήνα, μετατρέποντας την ελληνική πρωτεύουσα σε επίκεντρο της παγκόσμιας Τέχνης. Στο γκαλά, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου, συμμετείχαν καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς, αστέρες της οικουμενικής Τέχνης, που λάμπρυναν με την παρουσία τους και το έργο τους την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.
Το γκαλά συμπεριέλαβε live παραστάσεις, ταινίες και εμφανίσεις από τους Robert Wilson, Dianne Reeves, Josep Caballé-Domenech και άλλους. Μαζί τους θα είναι η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου, που παρουσίασε την εκδήλωση, η a cappella χορωδία CHÓRES και η μουσική κοινότητα El Sistema Greece, σε έναν συγκινητικό εορτασμό που είχε σκοπό να τιμήσει την επιρροή και την κληρονομιά αυτής της μοναδικής πρωτοβουλίας.
Το γκαλά ξεκίνησε με τις CHÓRES να εκπλήσσουν το κοινό με ένα performance καλωσορίσματος που ήταν ταυτόχρονα παραδοσιακό, αλλά και τόσο σύγχρονο. Ρυθμός, χορός και μελωδία ντύθηκαν αρμονικά από τις φωτογραφίες που εναλλάσσονταν στη μεγάλη οθόνη πίσω τους και έδωσαν τον τόνο για τη «συζήτηση» που θα ακολουθούσε επί σκηνής μεταξύ των διαφορετικών μορφών έκφρασης της τέχνης.
Την σκυτάλη πήρε η Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία άνοιξε ένα –ένα τα κεφάλαια του προγράμματος παρουσιάζοντας το αποτύπωμα που είχαν σε τόσες ζωές, σε όλο τον κόσμο. Θέατρο, visual arts και χορός, λογοτεχνία και μουσική, αρχιτεκτονική και κινηματογράφος.
Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο ανέβηκαν στην σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος και μίλησαν για τη δική τους εμπειρία. Από την πλευρά του μέντορα, διακεκριμένοι καλλιτέχνες στάθηκαν στο πώς η επιλογή των «μαθητευόμενων» έδωσε ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες και τους βοήθησε να βρουν τη φωνή τους. Από την πλευρά των υποτρόφων, νέοι καλλιτέχνες έδωσαν ένα δείγμα των έργων που δημιούργησαν και εκθειάστηκαν με δυνατά χειροκροτήματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως την προσοχή του κοινού αιχμαλώτισε η ομιλία της «οραματίστριας» του προγράμματος Rebecca Irvin, Head of the Rolex Institute, με την οποία ξεκίνησε αυτή η δημιουργική πορεία. Όπως είπε, «θέλαμε αυτό το πρόγραμμα να είναι πραγματικά παγκόσμιο και να υπηρετεί όλες τις τέχνες. Όμως κυρίως θέλαμε να έχει επίδραση και μπορώ να πω πως μετά από 20 χρόνια έχουμε πετύχει τον στόχο μας».
«Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια υπέροχη κοινότητα δημιουργικών μυαλών που απλώνεται σε όλο τον κόσμο» κατέληξε και προσκάλεσε το κοινό να επισκεφτεί και να παρακολουθήσει τις δεκάδες ζωντανές και δημόσιες εκδηλώσεις, εμφανίσεις και συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Σημείο «κλειδί» της βραδιάς ήταν ίσως η αποκάλυψη του Chief Executive της Rolex, Jean-Frédéric Dufour, πως μετά από 20 χρόνια το πρόγραμμα αλλάζει πρόσωπο, διατηρώντας ωστόσο τις ίδιες αρχές και φιλοσοφία.
«Τα πρώτα 20 χρόνια έχουμε δει το πρόγραμμα mentoring να ανθίζει με τις αρχές της Rolex για υπεροχή, ποιότητα, συνέπεια και δέσμευση. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να πετύχουμε ακόμα περισσότερα» δήλωσε και πρόσθεσε πως «Είναι ώρα για αλλαγή», σημειώνοντας πως εξερευνούν νέους τρόπους για να ωφελήσουν νέα ταλέντα σε διεθνές επίπεδο.
Δείτε εδώ τι έγινε στο Gala του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex:
Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα για όλους τους καλλιτέχνες που ταξίδεψαν από κάθε άκρη του κόσμου για να επισκεφθούν την Αθήνα και να βρεθούν όλοι μαζί στην σκηνή, όμως μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους αμέσως μετά το Gala, καθώς είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν από απόσταση αναπνοής την εντυπωσιακή, υπαίθρια μουσική παράσταση «ARTEMIS: Συντριβάνι» της υποτρόφου της Rolex Pauchi Sasaki που παρουσιάστηκε στην Αγορά.
Εκεί, η συνθέτρια-ερμηνεύτρια κινήθηκε ανάμεσα στο κοινό, συνοδευόμενη από τη γυναικεία χορωδίας CHÓRES, παρουσίασε ένα απόσπασμα της ψηφιακής της όπερας και οδήγησε τους παρευρισκόμενους μπροστά από τα φωτισμένα σιντριβάνια της Αγοράς, τα οποία χορογραφήθηκαν για να κινούνται σύμφωνα με τη μουσική, δημιουργώντας ένα υπερθέαμα.
Συνολικά, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ζωντανά, παραστάσεις από τη χορωδία γυναικών CHÓRES, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει η Μαρίνα Σάττι, την εκπληκτική χορογράφο και χορεύτρια Khoudia Touré από τη Σενεγάλη τον μαέστρο Josep Caballé Domenech από την Ισπανία, την ορχήστρα El Sistema Greece Youth Orchestra & Friends που συνοδεύτηκε από την Camerata Junior και την Underground Youth Orchestra, τη μεσόφωνο Susan Platts, τον βιολίστα David Aaron Carpenter, τις τραγουδίστριες τζαζ Diane Reeves και Song Yi Jeon και τον κιθαρίστα της τζαζ, Romero Lubambo.
Δείτε εδώ επιλεγμένες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex:
https://www.youtube.com/@ROLEX/featured
Φεστιβάλ Τεχνών Rolex στην Αθήνα έως 28 Μαΐου
Το «Rolex Arts Festival: Celebrating 20 Years of Mentoring» («Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια καλλιτεχνικής καθοδήγησης») διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά, με σκοπό να τιμήσει την 20ή επέτειο του Προγράμματος Καθοδήγησης Rolex, του Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative. Στο πλαίσιο του προγράμματος, κατά την τελευταία εικοσαετία, δεκάδες ταλαντούχοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να «μαθητεύσουν» ως υπότροφοι, δίπλα σε καταξιωμένες προσωπικότητες της Τέχνης, υπό διάφορες μορφές της, που αποτελούν τους μέντορές τους. Κάθε μέντορας επιλέγει τον υπότροφό του και επί δύο χρόνια συνεργάζονται στενά, με στόχο τη συνέχεια της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αέναη παρουσία της Τέχνης.
Αυτή την περίοδο, δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες του κόσμου βρίσκονται στην Αθήνα και συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ που περιλαμβάνουν διακαλλιτεχνικές παραστάσεις, εκθέσεις, αναγνώσεις, προβολές, εγκαταστάσεις και συζητήσεις, που αναδεικνύουν τα επιτεύγματα και τις δημιουργικές σχέσεις ανάμεσα στους προστατευόμενους και τους μέντορες της Rolex, που ξεπερνούν τους 60.