ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγόρασε δύο κινεζικά βάζα από παλαιοπωλείο για 23 ευρώ και τα πούλησε για… 68.800 ευρώ

Αγόρασε δύο κινεζικά βάζα από παλαιοπωλείο για 23 ευρώ και τα πούλησε για… 68.800 ευρώ
Τα δύο πορσελάνινα βάζα χρονολογήθηκαν στη δυναστεία των Τσινγκ, τον 18ο αιώνα (ROSEBERYS FINE ART AUCTIONEERS & VALUERS)

Δύο κινέζικα βάζα που αγοράστηκαν από ένα παλαιοπωλείο στο Λονδίνο για 20 λίρες (23 ευρώ), πουλήθηκαν 3.000 φορές ακριβότερα σε δημοπρασία, όταν αποδείχθηκε ότι χρονολογούνται στην εποχή της κινεζικής δυναστείας Τσινγκ.

Τα δύο πορσελάνινα βάζα του 18ου αιώνα, που απεικονίζουν λωτούς και χρυσάνθεμα, πουλήθηκαν έναντι 59.800 λιρών (68.800 ευρώ) σε δημοπρασία του οίκου Roseberys στο Λονδίνο την Τρίτη 16 Μαΐου.

Τα βάζα απεικονίζουν χρυσάνθεμα και λωτούς και είναι φιλοτεχνημένα με την τεχνική ducai (ROSEBERYS FINE ART AUCTIONEERS & VALUERS)

Είναι φιλοτεχνημένα με την τεχική doucai, μια τεχνική ζωγραφικής της πορσελάνης που είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί στη δυναστεία Μινγκ, εξήγησε στο CNNi πριν από τη δημοπρασία ο Μπιλ Φόρεστ, επικεφαλής του τμήματος κινεζικής, ιαπωνικής και νοτιοανατολικής ασιατικής τέχνης στον οίκο Roseberys.

«Είναι φιλοτεχνημένα με τόση επιδεξιότητα και φροντίδα, που σε αφήνουν άφωνο».

Η κινεζική αυτοκρατορική πορσελάνη συναντάται σπάνια, καθώς αναθέσεις τέτοιων κομματιών γίνονταν μόνο από την Αυτοκρατορική Αυλή, σημείωσε ο Φόρεστ.

Τα ύψους 11,5 εκατοστών, λεπτεπίλεπτα ζωγραφισμένα βάζα απεικονίζουν ανθισμένα χρυσάνθεμα και ελικοειδή φύλλα λωτού σε ζωηρό κόκκινο, κίτρινο και πράσινο σμάλτο με μπλε υπογάνωμα.

Η ετικέτα με το όνομα του αυτοκράτορα

Σύμφωνα με τον Φόρεστ, ο πωλητής των δύο βάζων, που παραμένει ανώνυμος, είναι ένας παθιασμένος συλλέκτης κεραμεικών αντικειμένων. Εντόπισε τα βάζα πέρυσι σε ένα παλαιοπωλείο και τα αγόρασε χωρίς να γνωρίζει την αξία τους. Μόνο όταν εξέτασε την ετικέτα στη βάση ενός από τα δύο βάζα κατάλαβε ότι πιθανότητα είναι μεγάλης αξίας και τα πήγε στον οίκο δημοπρασιών για χρονολόγηση.

Το κάτω μέρος των βάζων, με τις ετικέτες τους (ROSEBERYS FINE ART AUCTIONEERS & VALUERS)

Η ετικέτα έφερε το όνομα «Τσιανλόνγκ», ο οποίος ήταν ο τέταρτος αυτοκράτορας της δυναστείας Τσινγκ και κυβέρνησε για έξι δεκαετίες, από το 1735 έως το 1796.

Ο πωλητής δήλωσε ότι θα δωρήσει ένα σημαντικό μέρος των κερδών του στο φιλανθρωπικό σωματείο που λειτουργούσε το παλαιοπωλείο.