ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» με εκτίμηση 3 εκατ. δολάρια το ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας

Στο «σφυρί» με εκτίμηση 3 εκατ. δολάρια το ρολόι του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας
Το Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune του τελευταίου αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι PHILIPS AUCTION HOUSE

Ένα ρολόι χειρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι, αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ στις 23 Μαΐου από τον οίκο Phillips.

Ο λόγοι για την τόσο υψηλή τιμή εκτίμησης δεν έχουν να κάνουν μόνο με το όνομα του ιδιοκτήτη, αλλά και με τη σπανιότητα του ρολογιού – ενός Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, από τα 8 που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή – καθώς και με την πλούσια ιστορία του.

Το ρολόι έχει μια πλατινένια θήκη και μια βάση κίνησης που δημιουργήθηκε από τη Victorin Piguet, μια εταιρεία ωρολογοποιίας που δημιούργησε μηχανισμούς για τον Patek Philippe. Κάποια εξαρτήματα χρονολογούνται από το 1929, ωστόσο ο Patek Philippe αναβάθμισε και ολοκλήρωσε το ρολόι το 1937.

Από τα 8 μοντέλα Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μόνο 3 έχουν το συγκεκριμένο σχέδιο (PHILIPS AUCTION HOUSE)

Διαθέτει ημερολόγιο φάσεων σελήνης και τριπλής ημερομηνίας: Δύο παράθυρα δείχνουν την ημέρα της εβδομάδας και τον μήνα και ένα μακρύ κεντρικό χέρι δείχνει την ημερομηνία. Από τα 8 μοντέλα του Ref 96, μόνο 3 υπάρχουν με αυτό το συγκεκριμένο ασημένιο καντράν, ροζ-χρυσό δαχτυλίδι κεφαλαίου και δείκτες ώρας από σμάλτο.

Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ο Που Γι απέκτησε το ρολόι, ωστόσο τα αρχεία δείχουν ότι πουλήθηκε αρχικά μέσω ενός καταστήματος ειδών πολυτελείας στο Παρίσι. Ιστορικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του ο οίκος Phillips αποδεικνύουν ότι ο πρώην αυτοκράτορας είχε μαζί του το ρολόι όταν πέρασε 5 χρόνια σε σοβιετική φυλακή, ενώ αργότερα το δώρισε στον Ρώσο μεταφραστή και φίλο του στη διάρκεια αυτών των ετών, Γκεόργκι Περμιάκοφ.

Το ρολόι, μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενα του Που Γι, παρέμειναν στον Περμιάκοφ και την οικογένειά του μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν πουλήθηκαν σε ανώνυμο Ευρωπαίο συλλέκτη που τα φέρνει τώρα σε δημοπρασία.

Μυθιστορηματική ζωή

Η ζωή του Που Γι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1987 με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Ο Που Γι στέφθηκε αυτοκράτορας πριν καν συμπληρώσει τα 3 χρόνια του, το 1908, και εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το θρόνο το 1912 κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Επανάστασης. Του επετράπη ωστόσο να διατηρήσει τον τίτλο του και συνέχισε να ζει πλουσιοπάροχα στο παλάτι μέχρι το 1924, όταν αναγκάστηκε να φύγει κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος.

Συμμάχησε με τους Ιάπωνες, οι οποίοι τον εγκατέστησαν ως αυτοκράτορα-μαριονέτα στο κράτος της Μαντζουρίας, από το 1934 έως το 1945 (εκείνη την εποχή απέκτησε και το ρολόι). Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αιχμαλωτίστηκε από τους Σοβιετικούς καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαντζουρία και πέρασε 5 χρόνια έγκλειστος.

Πριν επιστρέψει στην Κίνα το 1950 προκειμένου να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, έδωσε το ρολόι και άλλα προσωπικά του αντικείμενα στον Περμιάκοφ πιστεύοντας ότι θα τον εκτελούσαν. Τελικά ο Που Γι κατέληξε σε μια κινεζική φυλακή «επανεκπαίδευσης» για μια δεκαετία προτού αποφυλακιστεί για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως το 1967 ως ιδιώτης.