Όταν η Μαρία Κάλλας φωτογράφιζε τον Πιερ Πάολο Παζολίνι
Στο Σκορπιό του 1969 η Μαρία Κάλλας είχε πιάσει τη φωτογραφική μηχανή και απαθανάτιζε τον Πιερ Πάολο Παζολίνι καθώς ζωγράφιζε.
Κάτι, οτιδήποτε και αν ήταν, επρόκειτο για κάτι ανάλαφρο, ευχάριστο, όχι ζοφερό. Κάτι που δεν είχε να κάνει σε τίποτα με το τέλος του, τη δολοφονία που 40 βραδινά χρόνια, πριν στο προάστιο της Ρώμης, την Όστια.
Ο Παζολίνι γεννήθηκε το 1922 στην Μπολόνια, πρωτότοκος του στρατιωτικού Κάρλο Αλμπέρτο και της μικροαστής δασκάλας, της Σουζάνα. Μετά από ένα σκάνδαλο για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν αποδείχθηκε, ο Παζολίνι θα εγκατασταθεί για πάντα στην αιώνια πόλη του αιώνιου έρωτα του. Την πόλη που τον σκότωσε, τη Ρώμη.
Στα τείχη της πόλης του θα γράψει ποίηση, θα αρθρογραφήσει πολιτικά, θα σχολιάσει το ρόλο του Καθολικισμού, θα δημιουργήσει σύμπαντα ποιητικά στο φακό, θα γίνει ένας μεγάλος άντρας που δεν χαμογελούσε όσο συχνά το έκανε για τη Μαρία Κάλλας και το φακό της.
40 χρόνια μετά τον άγριο θάνατο του ο Πιερ Πάολο Παζολίνι στοιχειώνει τα βράδια κάθε 2η μέρα του Νοέμβρη.
Συνεχίζεται μέχρι και την επόμενη Δευτέρα το αφιέρωμα στον κινηματογράφο του Pasolini στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Tηλ:+30 2105242646)