Γιατί η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ υπερασπίζεται τον Ντόναλντ Τραμπ
Αν και η ίδια βρίσκει σχεδόν τα πάντα γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ "απαράδεκτα", η συγγραφέας του Χάρι Πότερ δίνει την αμέριστη υποστήριξη της στο δικαίωμα του να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και να "είναι όσο προσβλητικός επιθυμεί" στην πατρίδα της.
Μιλώντας στο ετήσιο λογοτεχνικό gala Pen Αmerica στη Νέα Υόρκη, η λογοτέχνης βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στην διαδικτυακή καμπάνια που γιγαντώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζητούσε να απαγορευθεί η είσοδος του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων επιχειρηματίας συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές.
Αν και η ίδια τον θεωρεί "προσβλητικό" και μάστορα στη ρητορική του μίσους, η Ρόουλινγκ σχολίασε ότι η ελευθερία στο δικό του λόγο "προστατεύει την ελευθερία της να τον αποκαλεί φανατισμένο", ακριβώς όπως θεωρεί ότι οι επικριτές της που κατά καιρούς ισχυρίζονται ότι τα βιβλία της έλκουν τα νέα παιδιά στον σατανισμό δικαιούνται να λένε ό,τι θέλουν. Έτσι δίνουν και στην ίδια το δικαίωμα να υπερασπιστεί το έργο της και να μιλήσει για την ανθρώπινη φύση και την ηθική.
"Αν επιθυμούμε να απομακρυνθούν οι ελευθερίες των αντιπάλων μας επειδή μας προσβάλουν, έχουμε χάσει το δικαίωμα να αντισταθούμε στους τυράννους που φυλακίζουν, βασανίζουν και σκοτώνουν με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα" είπε η μυθιστοριογράφος.
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ επισήμανε την ανάγκη να υπερασπιστούμε την ελευθερία στο λόγο, όποιος και αν είναι αυτός. Υπερασπίστρια των δικαιωμάτων της γυναίκας και φανατική εχθρός της λογοκρισίας η δημιουργός του Χάρι Πότερ θέλει να ξορκίσει το φανατισμό όπου και αν σταθεί.
Εμπόδιο στις παλίρροιες του λαϊκισμού
"Mόνο εάν υποστηρίξουμε ξεκάθαρα αυτή τη θέση μας θα κερδίσουμε" είπε στο ακροατήριο της. "Αν τα συναισθήματα μου δικαιολογούν την απαγόρευση εισόδου του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα μου, δεν έχω κανένα δικαίωμα ηθικά να πολεμήσω ενάντια σε όσους απειλούνται από το φεμινισμό, να υπερασπιστώ τα δικαιώματα των διαφυλικών" πρόσθεσε προειδοποιώντας για αυτό που ακραία σωστά ονοματίζει "αδιαλλαξία στις άλλες φωνές"
"Οι παλίρροιες του λαϊκισμού και του εθνικισμού που σαρώνει πολλές ανεπτυγμένες χώρες συνοδεύονται συχνά από αιτήματα να αφαιρεθούν οι ενοχλητικές, ανεπιθύμητες φωνές από το δημόσιο λόγο" πρόσθεσε.
Κλείνοντας την ομιλία της, η συγγραφέας υπενθύμισε την περίπτωση της νεαρής μπλόγκερ από τη Συρία Ταλ Αλ-Μαλούχι που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση από το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας της Δαμασκού για κατασκοπεία υπέρ ξένης χώρας. Ωστόσο αυτό που ενόχλησε ήταν οι αναρτήσεις της στο διαδίκτυο που μιλούσαν για την ανάγκη ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση να συναντήσουν τους δρόμους τους "ακριβώς όπως ενώνονται δύο ψυχές, πέρα από εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες".
Η Aλ-Mαλούχι ήταν 18 ετών όταν φυλακίστηκε.
Τέλος η Rowling παρότρυνε τους πνευματικούς ανθρώπους να συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να αγωνίζονται για να επικρατήσει ο ορθολογισμός. "Πρέπει να παλέψουμε για εκείνες τις ελευθερίες επάνω στις οποίες βασίζεται μια φιλελεύθερη κοινωνία, χωρίς την οποία κανένα συγγραφικό έργο δεν έχει οποιαδήποτε αξία".