ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δημοπρασία σπάνιο ημερολόγιο για κύκνους από τον 16ο αιώνα

Σε δημοπρασία σπάνιο ημερολόγιο για κύκνους από τον 16ο αιώνα
Σημειωτέον όταν τα λευκά υδρόβια πουλιά με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί ράμφη δεν είχαν σημάδι ιδιοκτησίας ανήκαν στον μονάρχη ο οποίος «επέτρεπε μόνο στους σημαίνοντες γαιοκτήμονες να τα έχουν Φωτογραφία: Sworders

Τα διακριτικά σημάδια στα ράμφη των κύκνων που δήλωναν την αριστοκρατική τους ιδιοκτησία καταγράφονται σε ένα σπάνιο χειρόγραφο της δυναστείας των Τυδώρ το οποίο θα δημοπρατηθεί στις 23 Αυγούστου με εκτίμηση μεταξύ 8.000 και 16.000 λιρών.

Είναι ένα ημερολόγιο που χρονολογείται από το 1566, περιέχει εικόνες και σημειώσεις σχετικά με τους «κανόνες και τις διατάξεις που αφορούν τους κύκνους», αναφέρει η Guardian. Καταγράφονται επίσης οι ιδιοκτήτες των υδρόβιων πτηνών ξεκινώντας από τους δούκες του Νόρφολκ και του Σάφολκ, τον επίσκοπο του Ίλι, τον πρύτανη του Γιορκ και στη συνέχεια απαριθμεί άλλους πλούσιους γαιοκτήμονες.

Σημειωτέον όταν τα λευκά υδρόβια πουλιά με τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί ράμφη δεν είχαν σημάδι ιδιοκτησίας άνηκαν στον μονάρχη ο οποίος «επέτρεπε μόνο στους σημαίνοντες γαιοκτήμονες να τα έχουν.

Άρα οι κύκνοι έπρεπε να σημαδευτούν προκειμένου να καταγραφεί η ιδιοκτησία τους. «Οι σημάνσεις ήταν λεπτομερείς και περίτεχνες», δήλωσε ο Guy Schooling, πρόεδρος του οίκου και συνεχίζει: «Το ότι διεσώθη ένα τόσο παλιό έγγραφο σε αυτήν την κατάσταση, είναι πραγματικά σπάνιο. Μας μεταφέρει την εικόνα της απίστευτα ιεραρχικής κοινωνίας της Αγγλίας του 16ου αιώνα».

Οι νόμοι και τα διατάγματα του ημερολογίου είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν, αλλά ένας «κανονισμός σχετικά με τους κύκνους» του 1570 κατέγραφε ότι «αν κάποιος αλλοιώσει το σήμα οποιουδήποτε κύκνου [θα] υποστεί φυλάκιση ενός έτους».

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση RSPB, ο πληθυσμός των κύκνων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να απειλούνται από τις αλεπούδες την ρύπανση και τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ορισμένα πουλιά μένουν στις περιοχές τους όλο το χρόνο, ενώ άλλα μετακινούνται σε μικρή απόσταση, αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση.