«Ένας τεράστιος κόσμος»: Αυτός των ζώων, που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι άνθρωποι
Ανανεώθηκε:
Υπάρχει ένας τεράστιος κόσμος γύρω μας που τα ζώα μπορούν να αντιληφθούν, αλλά δεν μπορούν οι άνθρωποι.
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων, Εντ Γιονγκ χρησιμοποιεί το παράδειγμα ενός σκοτεινού δωματίου: Αν και μπορεί να φαίνεται ότι δεν θα ανιχνευόταν τίποτα στο σκοτάδι, ένα πουλί στο δωμάτιο θα μπορούσε να εντοπίσει το μαγνητικό πεδίο της Γης και θα ήξερε σε ποια κατεύθυνση να πετάξει αν ήταν καιρός για μετανάστευση. Ένας σκύλος θα μύριζε διάφορες μυρωδιές που ένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να μυρίσει.
Στο νέο του βιβλίο, «An Immense World», ο Γιονγκ εξερευνά την ποικιλομορφία της αντίληψης στον κόσμο των ζώων και τους περιορισμούς της ανθρώπινης αντίληψης.
Ο συγγραφέας υποδεικνύει ότι πέρα από τα όρια των ανθρώπινων αισθήσεων, υπάρχουν κύματα ηλεκτρομαγνητισμού και παλμοί πίεσης που μας περιβάλλουν και αναφέρει ως παραδείγματα σκαθάρια που έλκονται από τις φωτιές, χελώνες που μπορούν να παρακολουθούν τα μαγνητικά πεδία της Γης, ψάρια που γεμίζουν ποτάμια με ηλεκτρικά μηνύματα. Εξηγεί ακόμη τι βλέπουν οι μέλισσες στα λουλούδια, τι ακούνε τα ωδικά πουλιά στις μελωδίες τους.
Κάθε ζώο είναι «κλεισμένο μέσα στη δική του μοναδική αισθητηριακή φούσκα», γράφει ο συγγραφέας ή στον δικό του «αντιληπτικό κόσμο».
Ο Εντ Γιονγκ καλύπτει την όραση (οι γαρίδες μάντις έχουν «12 κατηγορίες φωτοϋποδοχέων»), τον ήχο (τα πουλιά, σύμφωνα με ερευνητές, ακούνε σε παρόμοιο φάσμα με τους ανθρώπους αλλά ακούν πιο γρήγορα) και την αίσθηση του πόνου, την αίσθηση της αφής που στέλνει σήματα κινδύνου. Υπάρχουν πολλές άλλες αισθήσεις εκτός των πέντε τυπικών αισθήσεων: οι θαλάσσιες χελώνες έχουν δύο μαγνητικές αισθήσεις, τα ηλεκτρικά ψάρια παράγουν ρεύματα για να «αισθανθούν το περιβάλλον τους» καθώς και για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου.
«Το νέο βιβλίο του Γιονγκ στοχεύει να ανοίξει τα μάτια μας σε έναν άλλον αόρατο κόσμο. Από την υπεριώδη όραση μέχρι τον ηχοεντοπισμό, εξετάζει τον κόσμο των αισθήσεων των ζώων που εκτείνονται πέρα από τα δικά μας όρια. Ο Γιονγκ αποκαλεί το βιβλίο του «έκκληση για ταπεινότητα» και προκαλεί δέος. Αλλά προχωρά παραπέρα. Προτρέπει να επανεξετάσουμε ριζικά τα όρια αυτών που γνωρίζουμε και το τι είναι ο κόσμος», αναφέρεται σε βιβλιοκριτική των Times.
Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal το βιβλίο χαρακτηρίζεται ένα τρυφερό οδοιπορικό στα θαύματα των αισθήσεων των ζώων που τελειώνει με μια έκκληση προς εμάς –τους θορυβώδεις, φωτορυπογόνους ανθρωποειδείς πιθήκους να σταματήσουμε και να αναλογιστούμε τις ανάγκες των άλλων: για σιωπή, για σκοτάδι, για χώρο. Παρά τις εκπληκτικές ανακαλύψεις που καταγράφονται εδώ, αυτό που δεν γνωρίζουμε για την εμπειρία αυτών των ζώων στον κόσμο που μοιραζόμαστε είναι ακόμα ουσιαστικά τα πάντα».