Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «ταξιδεύει» στη Θράκη με τις βραβευμένες ταινίες του
Από το ανατολικότερο άκρο του Αιγαίου και της Ευρώπης, το Καστελλόριζο, το ομώνυμο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», ταξιδεύει σε ένα άλλο ανατολικό άκρο της Ελλάδας, την Κομοτηνή, για να παρουσιάσει μια σειρά από βραβευμένες ταινίες.
Είναι η δεύτερη φορά που το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου ταξιδεύει στην πόλη της Κομοτηνής, προσκεκλημένο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) προκειμένου να παρουσιάσει μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, που βραβεύτηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στην έκτη κατά σειρά διοργάνωση.
Την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής θα προβληθούν συνολικά πέντε βραβευμένες ταινίες - ντοκιμαντέρ, οι οποίες διακρίθηκαν μέσα από μια πλειάδα πολύ αξιόλογων παραγωγών από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πέρα από τα Σύνορα», καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ειρήνη Σαρίογλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίηση της που πλέον υπάρχει η δυνατότητα, έστω και με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, το φεστιβάλ να ταξιδεύει και πάλι προβάλλοντας όχι μόνο τις ταινίες του αλλά κυρίως το ίδιο το Καστελλόριζο και τον πολιτισμό του.
Το Καστελλόριζο, μια μικρογραφία της Ελλάδας
«Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.)», τονίζει η κ. Σαρίογλου, «που εφτά χρόνια τώρα διοργανώνουμε με πολλή αγάπη αλλά και προσπάθεια αυτό το φεστιβάλ στην άκρη της Ελλάδας και της Ευρώπης, να το βλέπουμε να ταξιδεύει στην πατρίδα μας αλλά και στο εξωτερικό, ώστε όλο και περισσότεροι να παρακολουθούν αξιόλογες παραγωγές από βραβευμένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες. Ταυτόχρονα, με την προβολή των ταινιών μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε στον κόσμο γι' αυτό το τόσο υπέροχο και ξεχωριστό νησί, που ολόκληρη η πολυσήμαντη ιστορία του είναι μια μικρογραφία της ιστορίας της πατρίδας μας».
«Μέσα από κάθε ταξίδι μας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό», σημειώνει η κ. Σαρίογλου, «εκπληρώνουμε το όραμά μας, που συμπυκνώνεται στη φράση: "να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο, να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο". Είναι ένα όραμα που μας συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια διοργάνωσης του φεστιβάλ, με πολλές δυσκολίες, ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες, αλλά με πολλή αγάπη για τους ανθρώπους του νησιού και το ίδιο το ακριτικό νησί».
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα», συνεχίζει η γεν. γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., «όταν μας δίνεται η δυνατότητα να το επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να τους κάνουμε κοινωνούς αυτής της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται κάθε καλοκαίρι, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, εδώ και εφτά χρόνια. Το οφείλουμε στους ανθρώπους του Καστελλόριζου που φυλάνε Θερμοπύλες. Το οφείλουμε στα παιδιά του νησιού που αποτελούν την ελπίδα αυτής της ακριτικής γωνιάς της πατρίδας μας και στα οποία κάθε χρόνο αφιερώνουμε ένα μέρος των εκδηλώσεων. Πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά, πιστεύουμε στην αλλαγή που μόνο αυτά μπορούν να φέρουν στον τόπο τους και στην Ελλάδα ολόκληρη».
«Ευχαριστούμε από καρδιάς», καταλήγει η Ειρήνη Σαρίογλου, «τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής για την τιμή και την πρόσκληση, γι' αυτό το ταξίδι που προσφέρει στο φεστιβάλ αλλά και στους Κομοτηναίους που θα έρθουν να παρακολουθήσουν τις ταινίες και που σίγουρα θα ταξιδέψουν κι αυτοί βλέποντας τα ντοκιμαντέρ όχι μόνο στο Καστελλόριζο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Την Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες:
* «Το Δωμάτιο του Πατριάρχη» (The Patriarch's Room), της Danae Elon, καναδικής παραγωγής, που έλαβε το βραβείο Καλύτερου Κοινωνικοπολιτικού Ντοκιμαντέρ.
* «Ο Δικός μου Προσωπικός Λίβανος», του Θοδωρή Παναγόπουλου, παράγωγη του Ηνωμένου Βασίλειου, που έλαβε το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
* «Dafa Metti (Difficult)» του Tal Amiran, παραγωγή Ηνωμένου Βασίλειου, που έλαβε το βραβείο Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ.
Το Σάββατο θα προβληθούν οι ταινίες:
* «Express Scopelitis» (Εξπρές Σκοπλίτης), της Αιμιλίας Μήλους, ελληνικής παραγωγής που έλαβε το ειδικό βραβείο Μεσογειακής Φιλίας του ΕΚΟΜΕ.
* «Midnight Traveler» (Ταξιδιώτης του Μεσονυχτίου), του Hassan Fazili, παραγωγής ΗΠΑ, Κατάρ, Καναδά και Ηνωμένου Βασίλειου, που έλαβε το βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ.