Καλλιτεχνικές δράσεις με θέμα την κλιματική αλλαγή σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο
Το Superblue, παρακλάδι της Pace Gallery, το οποίο τον περασμένο Μάιο εγκαινίασε στο Μαϊάμι το δικό του κέντρο τέχνης, φέρνει αυτό το φθινόπωρο τα high-tech καλλιτεχνικά θεάματά του, με θέμα την κλιματική αλλαγή, στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Το πολιτιστικό κέντρο The Shed στη Hudson Yards του Μεγάλου Μήλου φιλοξενεί τον Οκτώβριο το show «Fragile Future (Εύθραυστο Μέλλον)» που ετοίμασε η ολλανδική καλλιτεχνική κολεκτίβα DRIFT, επικεφαλής της οποίας είναι οι Lonneke Gordijn και Ralph Nauta.
Θα παρουσιαστούν πέντε καινούργια έργα που έχουν παραγγελθεί. «Αυτό το σόου θα είναι μια αλληλουχία διαφορετικών χώρων όπου ο κόσμος θα βλέπει διαφορετικούς τρόπους σύνδεσης μεταξύ φύσης, τεχνολογίας και μεταξύ του χώρου και των ιδίων», εξήγησε η Gordijn, μιλώντας στο Artnet News.
«Ακούμε, με τον εγκέφαλό μας, ότι το κλίμα διατρέχει κίνδυνο. Δεν το αισθανόμαστε πραγματικά. Δεν δρούμε... Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει, επειδή γίναμε απαθείς για τα περιβάλλοντά μας. Η κατεύθυνση, στην οποία θέλουμε να πάρουν οι άνθρωποι είναι να τους φέρουμε σε επαφή με το περιβάλλον τους, ώστε να μπορέσουν να αντιδράσουν σε αυτό», πρόσθεσε.
Το σόου συνεχίζει με την «Drifters», μια σειρά προβολών ταινιών που απεικονίζουν τεράστια τσιμέντινα μπλοκ να μετεωρίζονται στους δρόμους της Νέας Υόρκης και σε άλλες τοποθεσίες. Επιπρόσθετα τσιμέντινα μπλοκ θα φέρουν στον τετραώροφο χώρο του The Shed τακτικές περφόρμανς· τα μπλοκ θα χορεύουν στον αέρα, σε σάουντρακ της Anohni.
«Αυτό το οποίο θα θέλαμε να θέσουμε επί τάπητος είναι ότι η αλλαγή είναι στην πραγματικότητα κάτι φυσικό για εμάς», υπογράμμισε η Gordijn.
«Αν και η ανθρωπότητα προσπάθησε να το μπλοκάρει αυτό και να οικοδομήσει ελεγχόμενα περιβάλλοντα, στην πραγματικότητα έχουμε φτιαχτεί για να αλλάζουμε και να προσαρμοζόμαστε συνεχώς στο περιβάλλον μας. Αυτό είναι που πρέπει να ξαναμάθουμε, να είμαστε μέρος της φύσης, να προσαρμοζόμαστε στον χώρο μας».
Μεταξύ των άλλων εγκαταστάσεων του σόου και το «Ego», μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αιωρούμενη μάζα πάρα πολύ λεπτών φωτισμένων νημάτων, κρεμασμένη στον αέρα.
Παράλληλα, στο Λονδίνο, το Superblue θα παρουσιάσει τη δουλειά του Ιαπωνο-Βρετανικού καλλιτεχνικού ντούο Studio Swine, γνωστού για θεαματικό ντιζάιν. Η site-specific εμπειρία, με τίτλο «Silent Fall» - πρόκειται για λογοπαίγνιο πάνω στον τίτλο του βιβλίου «Silent Spring» της Rachel Carson, του βιβλίου επιστήμης του περιβάλλοντος που κυκλοφόρησε το 1962 και ήταν το έναυσμα για το περιβαλλοντικό κίνημα - συνίσταται σε μια εγκατάσταση τεχνητού δάσους από το οποίο αναβλύζουν φουσκάλες ομίχλης που τυλίγουν τους θεατές.
Θέλει να φέρει στον νου τη ζωή που εξελισσόταν στους ωκεανούς στην αυγή του χρόνου, καθώς και ένα πιθανό μέλλον στο οποίο τα πραγματικά δάση θα έχουν εκλείψει.