ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Επιστρέφει και φέτος ο θεσμός του ΥΠΠΟΑ με 140 παραστάσεις

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»: Επιστρέφει και φέτος ο θεσμός του ΥΠΠΟΑ με 140 παραστάσεις

Συνολικά 70 νέες παραγωγές θα παρουσιαστούν σε περισσότερες από 140 παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που επανέρχεται για δεύτερο καλοκαίρι.

Οι 140 εκδηλώσεις και δρώμενα ξεδιπλώνουν για δύο μήνες, από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, έναν πολύχρωμο ιστό σε ναούς, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, αρχαίες πόλεις, γεφύρια και μουσεία. Πρόκειται για χώρους που επέλεξε η επιτροπή αξιολόγησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Οι εκδηλώσεις ενώνονται με τους ιστορικούς χώρους και δημιουργούν έναν αγωγό σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν του σύγχρονου πολιτισμού.

«Όπως είχαμε πει και πέρσι, αυτό το πρόγραμμα φέρνει πολύ κοντά τη σύγχρονη δημιουργία με την πολιτιστική κληρονομιά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία. Είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας να μπορεί το πολύτιμο πολιτιστικό της απόθεμα να το συνδυάζει με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ερμηνείες και καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες στην ουσία επιτρέπουν και μια διαφορετική ανάγνωση στο ίδιο το μνημειακό μας απόθεμα», είπε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, από το αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του θεσμού για το 2021.

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr, συγκροτούν ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Κάθε ξεχωριστό δρώμενο συνδυάζει διάφορους τομείς τέχνης: Μουσική, Θέατρο, Χορός, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performances, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, οι φετινές παραστάσεις θα παιχτούν σε 66 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε 51 περιφερειακές ενότητες.

Πρόκειται για 27 θεατρικές, 15 μουσικές, 8 χορού, 8 μουσικού θεάτρου, 6 παιδικού θεάτρου και 6 εικαστικές δράσεις. Όλες οι παραγωγές αναπτύχθηκαν από τις προτάσεις πρωτότυπης δημιουργίας που επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή και οι οποίες βασίστηκαν σε έναν από τους εξής θεματικούς άξονες, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας: Μυθολογία, Τραγικά σπαράγματα, Βυζάντιο, Μεσαίωνας - Αναγέννηση - Μπαρόκ, Κλασικισμός - Ρομαντισμός, Παγκόσμια και Ελληνική Λογοτεχνία, Η πόλις.

Ενίσχυση στην περιφέρεια

«Όπως είχαμε πει και πέρσι, ο στόχος μας για το καλοκαίρι του 2021 ήταν το πρόγραμμα να εξελιχτεί με βάση υποψηφιότητες οι οποίες ακολούθησαν την πρακτική του ΥΠΠΟΑ να εκδίδει μια πρόσκληση που να περιγράφει αναλυτικά τι περιμένει από τους συμμετέχοντες. Η πρόσκλησή μας απευθυνόταν σε πολιτιστικούς φορείς που λειτουργούν υπό τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και να επιλεγούν αυτοί που θεωρήθηκαν πιο αξιόλογοι από μια ειδική επιτροπή -και την οποία πραγματικά, υπό την προεδρία του Γιώργου Κουμεντάκη, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα», επισήμανε η υπουργός.

Η δεύτερη χρονιά «επιβεβαιώνει την αρχική μας θέση ότι ο θεσμός αυτός δεν ήταν μια απάντηση στην πανδημία, αλλά μια ουσιαστική ανάγκη όλων, καλλιτεχνών και κοινού. Μια ανάγκη να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και να δώσουμε χώρο στις νέες δημιουργίες», είπε ο Γιώργος Κουμεντάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ο φορέας ο οποίος, υπό την εποπτεία του ΥΠΠΟΑ, έχει αναλάβει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.

«Σε αυτό το δεύτερο καλοκαίρι έρχεται ξανά ο πολιτισμός να μας δώσει αναπνοές και ο θεσμός καλεί το κοινό στα μοναδικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς με στόχο να γνωρίσει και να εκτιμήσει την καλλιτεχνική δημιουργία του σήμερα. Αυτός είναι ο σκοπός μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι 70 παραγωγές έχουν προϋπολογισμό άνω των 2.000.000 ευρώ (1.800.000 + ΦΠΑ= 2.232.000 ευρώ). Κάθε έργο, διάρκειας 50 ως 70 λεπτών, θα παιχτεί δυο συνεχόμενες φορές στον ίδιο χώρο ή μουσείο. Η Αττική δεν θα περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα, μια συνειδητή επιλογή, καθώς σε Αθήνα και περίχωρα πραγματοποιείται μια τεράστια γκάμα πολιτιστικών δρώμενων. «Θέλαμε να ενισχύσουμε την περιφέρεια», τόνισε η κ. Μενδώνη. Επίσης, συνειδητή επιλογή είναι στο βίντεο του ΥΠΠΟΑ για τον φετινό θεσμό να εμφανίζεται μόνο η Αττική με το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδας.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Aπαιτείται προκράτηση θέσης στην ειδική πλατφόρμα του ΥΠΠΟΑ (https://digitalculture.gov.gr/), στην οποία παρέχονται επίσης αναλυτικές πληροφορίες και το πρόγραμμα. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες ΚΥΑ.