ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο γιγάντιος «Νταρθ Βέιντερ» των θαλάσσιων εντόμων ανακαλύφθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ο γιγάντιος «Νταρθ Βέιντερ» των θαλάσσιων εντόμων ανακαλύφθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Το Bathynomus vaderi πήρε το όνομά του από την ομοιότητα του κεφαλιού του με το εμβληματικό κράνος του Νταρθ Βέιντερ (Darth Vader) από τον «Πόλεμο των Άστρων» (Star Wars)

Nguyen Thanh Son

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γιγάντιο θαλάσσιο έντομο που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν, αφού μελέτησαν δείγματα που αγόρασαν από ψαράδες στο Βιετνάμ.

Το Bathynomus vaderi ανήκει στο γένος Bathynomus – γιγάντια ισόποδα που αφθονούν σε κρύα, βαθιά νερά. Είναι ένας «υπεργίγαντας», που ζυγίζει πάνω από ένα κιλό και φτάνει σε μήκος τα 32,5 εκατοστά, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά ισόποδα. Ονομάστηκε «vaderi» επειδή το κεφάλι του μοιάζει με το εμβληματικό κράνος του Νταρθ Βέιντερ (Darth Vader) από τον «Πόλεμο των Άστρων» (Star Wars), όπως αναφέρει το LiveScience.

Το B. vaderi έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μόνο κοντά στα Νησιά Σπράτλι, ένα αρχιπέλαγος στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά μπορεί να ζει και σε άλλα μέρη της ίδιας θάλασσας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες (14/1) στο περιοδικό ZooKeys.

Περιζήτητες λιχουδιές

Η ομάδα επιστημόνων εξέτασε δείγματα που αλιεύθηκαν από ντόπιους ψαράδες και διαπίστωσε ότι μερικά δείγματα είχαν διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούσαν νεοανακαλυφθέντα είδη. Σημείωσαν ότι τα είδη Bathynomus θεωρούνται πλέον λιχουδιές στο Βιετνάμ και συχνά συγκρίνονται με τον αστακό. Η τοπική ζήτηση έχει ανεβάσει την τιμή τους και έχει αυξήσει τις αλιευτικές πιέσεις στην περιοχή.

darth-vader-sea2.jpg

Ο Δρ. Nguyen Thanh Son κρατώντας ένα Bathynomus jamesi, το μεγαλύτερο γνωστό είδος ισόποδου, σε ψαραγορά του Ανόι στο Βιετνάμ τον Οκτώβριο του 2024

Peter Ng

Το B. vaderi, πάντως, δεν είναι το μεγαλύτερο είδος ισόποδου. Αυτός ο τίτλος ανήκει στο B. jamesi, το οποίο μπορεί να φτάσει περίπου τα 50 εκατοστά και να ζυγίζει 2,6 κιλά. Τα υπερμεγέθη ισόποδα βρίσκονται συχνά σε περιβάλλοντα βαθιάς θάλασσας, οπότε είναι δύσκολο να μελετηθούν λόγω της δυσπρόσιτης θέσης τους.