ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θλίψη για τον θάνατο του ποιητή Λόρενς Φερλινγκέτι

Θλίψη για τον θάνατο του ποιητή Λόρενς Φερλινγκέτι
AP Photo/Henny Ray Abrams, File

Το επίτιμο μέλος της Λόρενς Φερλινγκέτι, τον Αμερικανό ποιητή, ζωγράφο, μεταφραστή, κριτικό, βιβλιοπώλη, εκδότη, υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και επίτιμο μέλος της, που πέθανε σε ηλικία 101 ετών «αποχαιρετά» η Εταιρεία Συγγραφέων.

Σε ανακοίνωσή της, η Εταιρεία Συγγραφέων αναφέρει: «Από τα περισσότερα από τριάντα βιβλία του, η εμβληματική πρώτη συλλογή ποιημάτων "Coney Island of the Mind" (1958), που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, υπολογίζεται να έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα.

Έχοντας αφυπηρετήσει από το ναυτικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώσει ένα Μάστερ στην αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη. Η πόλη στη σύγχρονη ποίηση ήταν το θέμα της διατριβής του.

Το 1951 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου δύο χρόνια αργότερα έβαλαν από 500 δολάρια με τον κοινωνιολόγο Πήτερ Ντιν Μάρτιν για να ξεκινήσουν το ιστορικό βιβλιοπωλείο City Lights (από τον τίτλο "Φώτα της πόλης" της ταινίας του Τσάπλιν), που θα στήριζε μικρό ομώνυμο εκδοτικό οίκο. Επρόκειτο για το πρώτο βιβλιοπωλείο που διέθετε μόνο χαρτόδετα βιβλία (paperbacks). Ο Φερλινγκέτι συνελήφθη βάσει νόμου περί ασέμνων δημοσιευμάτων μετά την έκδοση, το 1956, της συλλογής του Άλεν Γκίνσμπεργκ "Ουρλιαχτό και άλλα ποιήματα"».

«Δεν είναι ο ποιητής, αλλά αυτά που παρατηρεί, που αποκαλύπτονται ως χυδαία», έγραψε ο Φερλινγκέτι σε άρθρο του. Η απαλλαγή του από τις κατηγορίες στήριξε την ελευθερία της έκφρασης και διεύρυνε την ακτιβιστική δράση. Συνεχίζοντας να εκδίδει βιβλία και πολλών άλλων ποιητών και πεζογράφων της «γενιάς των Μπιτ», συνέδεσε το όνομά του μαζί τους, παρά τις διασαφήσεις του ότι δεν συμμετείχε στον αρχικό πυρήνα αυτού του καλλιτεχνικού ρεύματος.

Άλλωστε, όπως είχε πει ο ίδιος, «η ποίηση είναι η συντομότερη απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων».