360 ιστορικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από την κατοχή σε εννέα σταθμούς του Μετρό
"Δεν λησμονώ. Μία εικόνα χίλιες λέξεις" είναι ο τίτλος που κυριολεκτεί σε μια έκθεση πλούσια σε μνήμες και ιστορίας. Γεμάτη από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα για τις γερμανικές θηριωδίες στη χώρα μας η έκθεση φωτογραφίας που απαρτίζεται από 360 στιγμιότυπα υπενθυμίζει, επίκαιρα, τι σημαίνει πόλεμος.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. “H έκθεση αυτή μας δείχνει ότι δεν πρέπει να λησμονούμε την ιστορία μας και τους ανθρώπους που έχουν τα ίδια προβλήματα σαν αυτά που έζησε ο λαός μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο λόγος είναι για την ιστορία , την πατρίδα, την αξιοπρέπεια και πάνω απ όλα την ανθρωπιά” είπε ο κ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός ευχαρίστησε ιδιαίτερα την επιζήσασα της γερμανικής θηριωδίας κ. Αναστασία Α. Βογιατζή, η οποία, ως νήπιο εκείνη την εποχή απαθανατίζεται σε φωτογραφία που περιλαμβάνεται στην έκθεση, να αποστρέφει το βλέμμα της σε γερμανό στρατιώτη ο οποίος την προσεγγίζει.
"Είναι μία έκθεση τιμής και σεβασμού στη μνήμη του δικού μας παππού, της δικής μας γιαγιάς, του δικού μας πατέρα, μάνας, αδελφού, του συγγενή. Του δικού μας γνωστού και άγνωστου Έλληνα, της γνωστής και άγνωστης Ελληνίδας που μαρτύρησαν για τον αέρα της λευτεριάς" συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης , σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.
Η διοίκηση του Ομίλου ΟΑΣΑ εντάσσει τη συγκεκριμένη έκθεση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για τη σύνδεση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας με τον πολιτισμό όπως και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ η οποία παραχωρεί τους 9 σταθμούς του Μετρό.
Το ιστορικό υλικό εκτίθεται στο Ζάππειο Μέγαρο αλλά και στους σταθμούς του Μετρό στο Ελληνικό, τον Άγιο Δημήτριο, το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, την Εθνική Άμυνα, την Αγία Παρασκευή, τον Άγιο Αντώνιο, το Περιστέρι, και Αιγάλεω έως και τις 3 Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.