ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπερλινάλε 2016: η Χρυσή Άρκτος σε ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση

Μπερλινάλε 2016: η Χρυσή Άρκτος σε ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση
REUTERS/Fabrizio Bensch

Με την προσφυγική κρίση ως θεματική του, ο Ιταλός ντοκιμαντερίστας Τζιανφράνκο Ρόσι κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο για το Fuoccoammare, την ταινία του πραγματεύεται το δράμα των προσφύγων στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία και περιγράφει την καθημερινότητα τόσο των κατοίκων του μικροσκοπικού νησιού που είναι πέρασμα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων αλλά και εκείνη των θυμάτων μια ανθρωπιστικής κρίσης που κανείς δεν μοιάζει να αντέχει να την εκτονώσει.

“Ελπίζω ότι αυτή η ταινία θα μπορέσει να συμβάλει προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πατρίδα μας” δήλωσε ο Ρόσι αφού παρέλαβε το βραβείο του, το οποίο και αφιέρωσε στους ανθρώπους της Λαμπεντούζα. “Αυτή τη στιγμή όλες μου οι σκέψεις βρίσκονται σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν κατάφεραν ποτέ να φθάσουν στη Λαμπεντούζα” προσέθεσε ο σκηνοθέτης, που είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία για ένα άλλο του ντοκιμαντέρ, το Sacro Gra.

Βραβεύοντας τον ανθρωπισμό

Το Φεστιβάλ Βερολίνου, το πιο πολιτικοποιημένο από κάθε Φεστιβάλ 7ης Τέχνης τελευταία, βράβευσε μια Ευρώπη σε βαθιά, ουσιαστική κρίση. Η Μέριλ Στριπ και η Κριτική Επιτροπή της Μπερλινάλε απέδειξαν ότι για αυτούς η 66η απονομή όφειλε να υπογραμμίσει το σήμερα και έτσι, πέρα από την Χρυσή Άρκτο στον Ιταλό ντοκιμαντερίστα έδωσε την Αργυρή Άρκτο στον Ντάνις Τάνοβιτς για το Θάνατο Στο Σαράγεβο, ένα έργο που απεικονίζει εύστοχα τη σημερινή κατάσταση στη Βοζνία-Ερζεγοβίνη και τη Βαλκανική χερσόνησο.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Ρόσι απηύθυνε χαιρετισμό στους κατοίκους της Λαμπεντούζα που “κρατούν πάντα την καρδιά τους ανοιχτή σ' όσους φτάσουν εκεί γιατί ως ψαράδες καλοδέχονται ό,τι κι αν έρθει από τη θάλασσα” ενώ δεν δίστασε να καταγγείλει το ανεπίτρεπτο, τον θάνατο από πνιγμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τραγωδίες που τους έχουν επιβληθεί.

2016 02 20T192040Z 1135600940 LR1EC2K1HQ606 RTRMADP 3 FILMFESTIVAL BERLIN

Πηγή: REUTERS/Fabrizio Bensch

Δίνοντας τροφή για σκέψη αυτά είναι αναλυτικά τα βραβεία του 66ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Χρυσή Άρκτος: Fuoccoammare του Τζιανφράνκο Ρόσι

Αργυρή Άρκτος - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής: Θάνατος στο Σαράγεβο του Ντάνις Τάνοβιτς

Αργυρή Άρκτος Alfred Bauer Κινηματογραφικής Πρωτοπορίας: A Lullaby to the Sorrowful Mystery του Λαβ Ντίαζ

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν-Λοβ για το L' Avenir

Καλύτερη Ηθοποιός: Τρίνε Ντίρχολμ για το Commune

Καλύτερος Ηθοποιός: Ματζ Μαστούρα για το Hedi

Βραβείο Σεναρίου: Τόμας Βασιλέφσκι για το United States of Love

Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Στον διευθυντή φωτογραφίας Μαρκ Λι Πινγκ Μπινγκ για το Crosscurrent

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Μοχάμεντ Μπεν Ατία για το Hedi

Η τελετή απονομής έδωσε το στίγμα σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που έδωσε αφορμή στον Τζορτζ Κλούνεϊ να υπενθυμίσει το ανθρωπιστικό του προφίλ καθώς συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με αιτούντες άσυλο σε μία προσπάθεια του να ρίξει λίγο από το φως των παπαράτσι που τον συνοδεύουν σε ένα ζήτημα που η Αμερική δεν γνωρίζει αρκετά καλά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στο τελευταίο 12μηνο που η προσφυγική κρίση εμπνέει δημιουργούς που επιβραβεύονται για την τόλμη και το μήνυμα τους. Άλλωστε και η ταινία Dheepan, Ο Άνθρωπος Χωρίς Πατρίδα του Ζακ Οντιάρ που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 2015 μιλάει για έναν πρόσφυγα που πληρώνει το τίμημα της δεύτερης ευκαιρίας σε μια ζωή μακριά από πολέμους.