ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά, ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά, ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων
AP Photo/Michel Euler

Έχει περάσει ένας χρόνος από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία επέφερε ανυπολόγιστη καταστροφή στον 850 ετών καθεδρικό ναό.

Η φωτιά, που οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα τσιγάρο ή από κάποιο βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά καλώδια του ναού, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Οι εργασίες της ανοικοδόμησης είναι εξαιρετικά δαπανηρές, αλλά δεν έλειψαν οι δωρεές από πολλούς που έσπευσαν να δώσουν από το υστέρημά τους. Τώρα, όμως, ένα άλλο εμπόδιο στέκεται στο δρόμο της αποκατάστασης του ναού: Ο κορωνοϊός και οι απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης στο ναό έχουν σταματήσει από τις 16 Μαρτίου, όταν στη Γαλλία επεβλήθησαν γενικευμένα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Και παρότι πριν από αυτή την ημερομηνία είχαν γίνει αρκετές εργασίες, η διακοπή αυτή αφήνει και πάλι το μέλλον του ναού σε αβεβαιότητα.

Ο στρατηγός Ζαν-Λουί Ζορζελέν, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν για τα έργα της αποκατάστασης, είπε στη γαλλική Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου ότι ήταν πολύ νωρίς για να μπορέσει να πει κάποιος με βεβαιότητα εάν μπορεί τελικά να σωθεί ο ναός. Ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές πολύ σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση του ναού, όπως για παράδειγμα να απομακρυνθούν πλήρως οι σκαλωσιές που υπήρχαν γύρω από το ναό πριν την πυρκαγιά και έλιωσαν κατά τη διάρκειά της. Πρόσθεσε ότι στο ναό υπάρχουν τεράστιες ποσότητες μολύβδου, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για την υγεία όσων εργάζονται για την αποκατάστασή του.

Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Ερευνών Ιστορικών Μνημείων (LRMH) που έχει αναλάβει την εκτίμηση των ζημιών, η Αλίν Μανιέν, ήταν σχετικά αισιόδοξη τον περασμένο μήνα, όταν είπε στο περιοδικό Science ότι «η καρδιά της Παναγίας των Παρισίων έχει σωθεί».

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι η οροφή και οι τοίχοι, όσο το ιερό», είπε και πρόσθεσε: «Η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί. Θα καθαριστεί και θα είναι πιο λαμπρή από ποτέ».

Η απομάκρυνση των σκαλωσιών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πώς θα επηρεάσει τις ημερομηνίες αποκατάστασης η πανδημία. Αλλά ούτε και πόσο ρεαλιστικό παραμένει το αρχικό σχέδιο του Εμανουέλ μακρόν να ανοίξει ξανά το μνημείο το 2024. Αυτή την εποχή, οι προτεραιότητες του Γάλλου Προέδρου είναι άλλες και την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ότι οι απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού θα διαρκέσουν ένα μήνα ακόμα.

Ένα από τα πράγματα που παραμένουν ασαφή είναι το πως θα επηρεαστεί ο σχεδιασμός του νέου κωδωνοστασίου από τις απαγορεύσεις. Πέρυσι, ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε ότι θα γίνει ένας διεθνής διαγωνισμός και η τελική επιλογή θα γινόταν στις αρχές του χρόνου. Στη Γαλλία υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση για το εάν το νέο κωδωνοστάσιο θα έπρεπε να σχεδιαστεί στα πρότυπα του παλιού που καταστράφηκε, ή να είναι κάτι εντελώς καινούργιο.

Επίσης, απομένει να φανεί πόσα από τα 850 εκατομμύρια ευρώ που προσφέρθηκαν από δωρεές, θα δοθούν τελικά. Ένας από τους οργανισμους που δημιουργήθηκαν για να συγκεντρώσουν χρήματα, τοFondation du Patrimoine, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότερα από το 92% των 228 εκατομμυρίων ευρώ που συγκέντρωσε είναι “βέβαια”, αν και μόνο το 38% του ποσού έχει ήδη κατατεθεί.

Το Ίδρυμα Notre Dame, που δημιουργήθηκε για τον ίδιο σκοπό, ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει ως τώρα 55.8 εκατομμύρια ευρώ, τα μισά από τα οποία έχουν ήδη επενδυθεί στην αποκατάσταση.

Ο ναός πάντως, δεν είναι παντελώς έρημος μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού, Μισέλ Οπετί, ήταν ένας από τους επτά ανθρώπους που τέλεσαν τη λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής σε ένα ασφαλές σημείο του ναού την περασμένη εβδομάδα.

«Πριν από ένα χρόνο ο ναός καταστράφηκε», είπε στο CNNi. «Φέτος η χώρα μαστίζεται από την πανδημία. Υπάρχει πάντα ένα μήνυμα ελπίδας και αυτή η λειτουργία, στην καρδιά του Καθεδρικού θα είναι το δικό μας σημάδι ελπίδας».

A year after the blaze, Notre Dame's rebuild is on hold due to coronavirus, by Oscar Holland, CNN, Contributors Alaa Elassar, CNN