Οι ουρανοξύστες του μέλλοντος: Λύσεις για έναν πιο βιώσιμο και ανθρώπινο πλανήτη
Μπορούμε άραγε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον; Το περιοδικό αρχιτεκτινικής eVolo Magazine έθεσε το ερώτημα, προκυρύσσοντας το διαγωνισμό σχεδιασμου ουρανοξυστών για το 2019. Οι απαντήσεις που πήρε ειναι εντυπωσιακές. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο Melike Altınısık [Melike Altınısık Architects], ο Vincent Callebaut [Vincent Callebaut Architectures], ο Marc Fornes [THEVERYMANY] και ο Mitchell Joachim [Terreform ONE], είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 400 συμμετοχές, με πρότζεκτ που προσπάθησαν να δώσουν λύσεις για το περιβάλλον, την ανακύκλωση, τα είδη που κινδυνεύουν, αλλά ακομα και το προσφυγικό.
Methanescraper
Πρώτο βραβείο, Marko Dragicevic, Σερβία
Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία ο μισός πληθυσμός της Γης ζει σε αστικά περιβάλλοντα. Τι μπορεί να αλλάξει στον τρόπο που ανταπτύσσονται οι μεγαλουπόλεις και ζούμε σε αυτές; Αυτό αναρωτιέται ο Marko Dragicevic που παρουσιάζει την πρότασή του για έναν ουρανοξύστη που θα επαναπροσδιορίσει το αστικό τοπίο του Βελιγραδίου, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει λύσεις σε θέματα ενέργειας και ανακύκλωσης. Ιδιαίτερα το δεύτερο, αντιμετωπίζεται με μια πολύ πρωτοποριακή μέθοδο στο σχεδιασμό του: Ο πυρήνας του κτηρίου είναι στην πραγματικότητα ένας τεράστιος μηχανισμός ανκύκλωσης, που μετατρέπει τα ανθρώπινα απόβλητα σε ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας το μεθάνιο που περιέχουν.
Airscraper
Δεύτερο βραβείο, Klaudia Gołaszewska, Marek Grodzicki, Πολωνία
Ο αντίκτυπος της αστικοποίησης στη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι τεράστιος. Το Πεκίνο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος. Κάποιες μέρες ο αέρας της πόλης την καθιστά απλώς αδύνατον να κατοικείται από ανθρώπους. Μπορεί η αρχιτεκτονική να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, με κτήρια που θα καθαρίζουν τον αέρα; Αυτό αναρωτιούνται η Klaudia Gołaszewska και ο Marek Grodzicki, από την Πολωνία. Σχεδίασαν έναν ουρανοξύστη που έχει αυτή τη δυνατότητα, καθώς ρουφάει το μολυσμένο αέρα και τον καθαρίζει μέσω ενός σύνθετου συστήματος φίλτρων στον πυρήνα του. Το αποτέλεσμα παραδίδει θεωρητικά, έως και 80% καθαρότερο αέρα στην ατμόσφαιρα.
Creature Ark: Biosphere Skyscraper
Τρίτο βραβείο, Zijian Wan, Xiaozhi Qi, Yueya Liu, Ηνωμένο Βασίλειο
Την πολύπλοκη σχέση ενός οικιστικού περιβάλλοντος με το κλίμα και τη βιόσφαιρα της Γης προσπαθεί να διαχειριστεί το πρότζεκτ των Zijian Wan, Xiaozhi Qi και Yueya Liu, από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται γα ένα κάθετο "πάρκο" διατήρησης των φυσικών συνθηκών και προστασίας των ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο να εξαφανιστούν. Τα ζώα αυτά θα μένουν μέσα στον ουρανοξύστη, σε συνθήκες που προσομοιάζουν με το φυσικό τους περιβάλλον και η ανθρώπινη παρουσία (επισκέπτες και προσωπικό) θα είναι πάντα ελάχιστη και προσωρινή.
Vertical Sustainable City
Ειδική μνεία, BKV Group, ΗΠΑ
Χώρος. Ένα από τα πράγματα που λείπει περισότερο στις σύγχρονες πόλεις. Το πρότζεκτ του BKV Group, από τις ΗΠΑ, προσπαθεί να τον εξοικονομήσει, δημιουργώντας ένα ολιστικό περιβάλλον κατοικιών, εμπορικών κέντρων, παραγωγής τροφιμων, μια αυτόνομη πολιτεία, στην οποία η μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών κυρίως, θα γίνεται με drones.
Horizontal City Of No Nation
Ειδική μνεία, Zhichen Gong, Yong Chen, Tianrong Wu, Yingzhi He, Congying He, Κίνα
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν βιαίως εκτοπισμένοι στον κόσμο ως αποτέλεσμα συρράξεων, διώξεων και παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είκοσι άνθρωποι κάθε λεπτό εκδιώχνονται από το σπίτι τους. Πώς μπορούμε να δώσουμε στέγη και ανθρώπινες συνθήκες ζωής σε αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς να τους βάλουμε σε στρατόπεδα; Αυτό αναρωτιούνται οι Zhichen Gong, Yong Chen, Tianrong Wu, Yingzhi He, Congying He, από την Κίνα και προτείνουν τη δημιουργία ουρανοξυστών που θα βρίσκονται στα σύνορα χωρών και θα αποτελούν ολοκληρωμένα οικιστικά περιβάλλοντα στα οποία οι πρόσφυγες θα μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους.