ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η σπουδαία ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας στο CNNi

Η σπουδαία ανακάλυψη της Αρχαίας Τενέας στο CNNi
Υπουργείο Πολιτισμού

«Μια ομάδα Ελλήνων αρχαιολόγων μόλις έφερε στο φως τα πρώτα απομεινάρια μιας χαμένης πόλης, που πιστεύεται πως είχε ιδρυθεί από Τρώες αιχμαλώτους πολέμου, μεταξύ του 12ου και 13ου πΧ αιώνα». Αυτό σημειώνει το CNN International στο εκτενές ρεπορτάζ του για τα σπουδαία ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Χιλιομόδι Κορινθίας, με τις πρώτες εικόνες από τα οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η ανασκαφή έφερε στο φως μεγάλη ποικιλία αντικειμένων που υποδεικνύουν ότι στην περιοχή ήταν κάποτε η πλούσια αρχαία πόλη της Τενέας.

Αποδείξεις ζωής και θανάτου

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα κατάλοιπα της πόλης, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και η αρχιτεκτονική δομή της ήρθαν στο φως», δήλωσε στο CNNi η αρχαιολόγος Έλενα Κόρκα προσθέτοντας πως «βρήκαμε αποδείξεις ζωής και θανάτου και όλο αυτό είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ακριβώς πού βρισκόμαστε».

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στην περιοχή το 2013 και επικεντρώθηκαν σε δύο κυρίως χώρους: στην περιοχή όπου εκτείνεται οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων με συνοδά κτίρια και εγκαταστάσεις και σε έναν δεύτερο χώρο, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας. Τα τελευταία αποτελούν πλέον αποδείξεις για τον εντοπισμό της αρχαίας πόλης, η ύπαρξη της οποίας καταμαρτυρείται μόνον μέσα από ιστορικές πηγές και επιγραμματικές μαρτυρίες παλαιότερων και σύγχρονων μελετητών. Ταυτόχρονα, διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή και γεωφυσική έρευνα.

Στο χώρο του νεκροταφείου πραγματοποιήθηκαν τομές περιμετρικά του δίχωρου υπέργειου ρωμαϊκού ταφικού μνημείου και της υποκείμενης αυτού δεξαμενής ελληνιστικών χρόνων, που ανασκάφηκαν το 2016 και 2017. Φέτος εντοπίστηκαν επτά νέοι τάφοι. Τέσσερις από αυτούς χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς χρόνους και βρίσκονται βόρεια του ταφικού μνημείου, εντός των ρωμαϊκών ταφικών περιβόλων. Σε χαμηλότερο επίπεδο διερευνήθηκαν τρείς τάφοι ελληνιστικών χρόνων, εκ των οποίων ο ένας επαναχρησιμοποιήθηκε κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Από τα οστεολογικά κατάλοιπα των εννέα ταφών οι δύο σκελετοί ανήκαν σε ενήλικους άνδρες, οι πέντε σε ενήλικες γυναίκες και οι δύο σε παιδιά. Μάλιστα, σε έναν από τους τάφους εντοπίσθηκε γυναικεία μαζί με παιδική ταφή.

Βορειότερα του νεκροταφείου, στον δεύτερο χώρο έρευνας, εντοπίστηκε τμήμα κτιριακών εγκαταστάσεων. Συγκεκριμένα, σε έκταση 672τ.μ. ανασκάφηκε τμήμα του οικιστικού ιστού της πόλης, που διέθετε οργανωμένους χώρους με στέγαση και θυραία ανοίγματα. Στο εσωτερικό των χώρων αυτών διατηρούνταν σε καλή κατάσταση πήλινα δάπεδα, καθώς και τμήματα από μαρμάρινα και λίθινα δάπεδα, ενώ κάποιοι από τους τοίχους ήταν ιδιαίτερα επιμελημένοι και έφεραν επίστρωση κονιάματος.

Επιστήλια, κιονίσκοι και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη εντοπίστηκαν καταπεσμένα στο εσωτερικό των παραπάνω χώρων, καθώς και ένας πυθαμφορέας, ο οποίος βρέθηκε in situ. Στον ίδιο χώρο στην θεμελίωση ενός τοίχου εντοπίσθηκε εγχυτρισμός με δύο ταφές εμβρύων.

«Βρήκαμε σκελετούς παιδιών», λέει η κα Κόρκα στο CNNi και σημειώνει πως «στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν πολλοί αυστηροί οι κανόνες σχετικά με το πού γίνεται η ταφή των νεκρών. Μόνο τα μωρά επιτρεπόταν να ταφούν ανάμεσα στα κτήρια της πόλης. Οι υπόλοιποι θάβονταν στα περίχωρά της».

Επιπλέον, σε έναν από τους χώρους, η διερεύνηση του οποίου δεν ολοκληρώθηκε, αποκαλύφθηκε τμήμα πήλινου αγωγού μήκους 3,5μ.

Η αρχαία πόλη της Τενέας ιδρύθηκε περίπου 9 μίλια νοτιοανατολικά της Κορίνθου και 12 μίλια βορειοανατολικά των Μυκηνών, λίγο μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλεις πιστεύεται πως ήταν Τρώες αιχμάλωτοι πολέμου, στους οποίους ο Αγαμέμνων έδωσε την άδεια να χτίσουν τη δική τους πόλη.

Greek archaeologists uncover first remnants of ancient city of Tenea, Written by Matthew Robinson, CNN