Σοκολατένιοι θησαυροί στο σφυρί στην πιο γλυκιά δημοπρασία που έγινε ποτέ
"H πώληση των συλλογών ενός μουσείου είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο στη Γαλλία, πόσο μάλλον όταν το θέμα του είναι η σοκολάτα", δήλωσε στο AFP o Πατρίς Καρέρ για τη δημοπρασία που θα φέρει θησαυρούς γύρω από τη σοκολάτα σε νέους ιδιοκτήτες.
Φόρμες για γλυκά, εμαγιέ διαφημιστικές πινακίδες, αφίσες, παιχνίδια... το μουσείο της σοκολάτας στο Μπιαρίτς, στη Γαλλική Χώρα των Βάσκων, βγάζει σε δημοπρασία στις 15 Ιουνίου χιλιάδες ασυνήθιστα αντικείμενα που προέρχονται από τη συλλογή του, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Carrere & Laborie.
Ο θησαυρός του μουσείου αυτού στη νοτιοδυτική Γαλλία, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 από τον σοκολατοποιό Σερζ Κουζιγκού για να παρουσιάσει την προσωπική του συλλογή στο κοινό και το οποίο έκλεισε οριστικά στις αρχές της χρονιάς, περιλαμβάνει περίπου 400 αντικείμενα, η αξία των οποίων εκτιμάται στις 100 χιλιάδες ευρώ.
Η δημοπρασία δεν περιλαμβάνει κάποιο πολύ σπουδαίο κομμάτι αλλά μια πρωτότυπη συλλογή που "ξεφεύγει από τα καθιερωμένα", υπογράμμισε ο δημοπράτης επικαλούμενος ως ξεχωριστή μια ποικιλία από γανωμένα σκεύη, κυρίως μεταλλικές φόρμες σε σχήμα ψαριών, πετάλου, μύλου, της Μαριάν --το εθνικό σύμβολο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Πωλούνται επίσης 160 πλάκες σοκολάτας "μη καταναλώσιμες", που συσκευάστηκαν μετά το 1890, φόρμες στο σχήμα της Μπεκασίν, μιας από τις πρώτες ηρωίδες των γαλλικών κόμικς, ένα καροτσάκι για τη μεταφορά των σάκων με κόκκους κακάο, φοντανιέρες από φαγιάνς ή πορσελάνη Limoges, παλιές κασετίνες για σοκολατάκια, σοκολατοθήκες, χάλκινες κατσαρόλες και άλλα κουζινικά σκεύη ή ακόμη ένας μεγάλος κόκκος κακάο πάνω στον οποίο είναι λαξευμένος ένας φοίνικας ως αναμνηστικό από το Σαό Τομέ και το Πρίνσιπε.
Η εμμονή με τη σοκολάτα έχει εξήγηση
Γιατί πέφτουμε με τα μούτρα στη σοκολάτα και σε άλλα γλυκίσματα όταν αγχωνόμαστε; Ομάδα Ιαπώνων ερευνητών ταυτοποίησε τους «φταίχτες» νευρώνες προσφέροντας ελπίδα για την προώθηση της έρευνας που διεξάγεται για τα υπέρβαρα άτομα.
Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Φυσιολογικών Επιστημών, που βρίσκεται στη νομαρχία Αΐτσι, ανακάλυψαν πως όταν ενεργοποιούνταν στα ποντίκια νευρώνες γνωστοί ότι αντιδρούν στο στρες, εντεινόταν η μεγάλη τους επιθυμία για υδατάνθρακες.
Διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω τρωκτικά έτρωγαν τριπλάσιες ποσότητες γλυκαντικών ουσιών σε σχέση με τις κανονικές συνθήκες, μειώνοντας παράλληλα στο ήμισυ τα λίπη που προσελάμβαναν.
Η μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής επιθεώρησης Cell Reports είναι η πρώτη που καταδεικνύει τον ρόλο του εγκεφάλου στις προτιμήσεις για τους υδατάνθρακες και τα λίπη, εξηγεί ο Γιασουχίκο Μινοκόσι, επικεφαλής των ερευνών.
«Πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικά πολλά γλυκίσματα όταν είναι αγχωμένοι έχουν την τάση να σκέφτονται ότι είναι δικό τους λάθος που δεν καταφέρνουν να ελέγχουν τις ακατάσχετες επιθυμίες του», ενώ στην πραγματικότητα είναι θέμα νευρώνων.
Ο ερευνητής, ωστόσο, εξέφρασε επιφυλακτικότητα, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για την ανάπτυξη συγκεκριμένων εφαρμογών.
Μια απλή καταστολή των εμπλεκομένων νευρώνων μπορεί να έχει παρενέργειες, προειδοποίησε ο δρ Μινοκόσι. Αντίθετα, «αν καταφέρουμε να βρούμε ένα ειδικό μόριο στους νευρώνες και να εστιάσουμε σε αυτό για να καταργήσουμε ένα μέρος των δραστηριοτήτων του, αυτό ενδεχομένως να επιτρέψει τη μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων. Αντίθετα, μια ενεργοποίηση αυτού του μορίου θα είναι επωφελής για τους ασθενείς που καταναλώνουν πολλά λίπη».